Anatomie

Curs
7.2/10 (6 voturi)
Domeniu: Anatomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 150 în total
Cuvinte : 54060
Mărime: 8.26MB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Reluarea activitatii Facultatii de Educatie Fizica si Sport si dupa un an (2002/2003) admiterea compartimentului de kinetoterapie este un progres real. Acest tandem este un avantaj pentru studentii care vor sa se supraspecializeze dar este si o datorie fata de opinia publica în sensul extinderii activitatii de informare si educare în favoarea conceptului miscare si sanatate si mai mult decât atât recupararea prin kinetoterapie a unor functii restrânse ori limitate în urma unor traumatisme rutiere, de munca sau de sport sau prin boli reumatologice, interventii chirurgicale pe sistemul oasteomusculoarticular, boli neurologice, respiratorii, cardiovasculare. Ultimele decenii au extins domeniul recuperarii functionale si în bolile plamânului, inimii si chair în patologia psihiatrica tot mai frecventa.

Toate aceste reorientari sunt expresia necesitatii unor eforturi de adaptare la consecintele negative ale industrializarii, cibernetizarii si a distantarii omului de mediul natural de viata. Tot mai des constatam extinderea bolilor de civilizatie, care sunt consecinta directa a agresivitatii celor trei S: sedentarismul, stressul, si supraalimentatia sau alimentatia irationala, maladoptata. Creste vertiginos numarul celor obezi, supragreutatea fiind antecamera altor boli: diabetul zaharat de tip II, guta, ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, accidentele vasculare cerebrale cu invalidarea severa prin paralizii rareori recuperabile.

Contravaloarea civilizatiei este tot mai mare. Omul modern se deplaseaza tot mai mult cu autovehicolul personal sau colectiv, se alimenteaza nerational în sensul ca masa de seara este tot mai abundenta si în locul unei plimbari de seara acceptam (la toate vârstele) teroarea dominatorie a televizorului si calculatorului.

Abia au trecut doua secole de când J.J. Rouseau* sesizând alienarea omului în zorii civilizatiei industriale pleda în favoarea reîntoarcerii la natura amintind ca omul este copilul naturii; acum aproape un secol, cel mai mare poet al Indiei, exasperat de consecintele mediului citadin, al oraselor de piatra, îsi încheia conferintele prin marile orase ale Europei clamând patetic: dati-mi padurea, va dau orasul.

De milenii se stie ca sanatatea înseamna înainte de toate o alimentatie echilibrata si activitate fizica bine ordonata. Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S.) estimeaza ca pâna în 2020 bolile civilizatiei ca boli netransmisibile vor fi responsabile pentru mai mult de 70% din totalul morbiditatii la nivel mondial.

Absolventii acestei facultati, la a doua tinerete, pentru ca ea a mai functionat cândva tot în cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava vor fi nu numai buni profesionisti stricto sensu ci si propagatori ai noii orientari pro kineto în scopul edificarii unei mentalitati sau conceptii de viata favorabila promovarii vietii active prin orice mijloace: educatia fizica, sportul, înotul, plimbarile în aer liber, turismul sub toate formele sale s.a.. Absolventii acestei institutii de învatamânt superior vor fi cu siguranta primii convinsi de necesitatea miscarii ca un nou stil de viata, ei însisi devenind veritabile modele sociale si culturale pentru semeni, organizând aceste activitati pentru toate vârstele. Astazi la noi înca se mai mira lumea vazând pe cineva facând jogging* în timp ce în China, la Shanghai, în dreptul unei statii supraaglomerate de troleibuz, printre boscheti, zeci de adulti practicau qigong, un fel de gimnastica artistica lenta, mai aproape de gesturile de balet, cu ochii întredeschisi, indiferenti la tumultul tipic chinezesc.

Practica qigong, a exercitiilor respiratorii este foarte raspândita între metodele traditionale de tratament în China; ea are mai multe variante:

- exercitii respiratorii statice practicate în pozitia asezat, destul de apropiata de pozitia lotus;

- exercitiul Paochui, în care tot pe strada, într-o oprire de câteva secunde se executa de exemplu flexia genunchiului stând si extensia simultana a membrului toracal drept urmata de aceleasi gesturi în diagonala, cu celelalte doua membre;

- exercitiul gâsca salbatica cu semiflexia genunchilor si planarea ambelor antebrate si mâini.

- exercitiul qigong în picioare pune accent pe meditatie si concentrare psihomotorie;

- Hexiangzhuang, este o metoda qigong foarte raspândita si consta din semifelxia genunchilor si semiflexia în toate articulatiile membrelor toracale mai ales a mâinilor; varianta este apropiata de gâsca salbatica, numai ca acolo mâinile nu sunt în flexie palmara ci în flexie dorsala;

- tot atât de raspândita este metoda aparuta înca în timpul dinastiei Ming (1368-1644): baoding iron ball, doua sfere mici din metal initial pline si mai târziu goale pe dinauntru, sunt rulate simultan în priza digito palmara ceea ce stimuleaza punte si zone palmare solicitate si în practica acupuncturii.

Daca în China s-au dezvoltat practici de medicina traditionala cum sunt acupunctura, qigong,

auriculopunctura, presopunctura, moxibastiunea s.a.în Continentul vecin al Indiei, timpul a acreditat alte practici medicale între care medicina yoghina (de la cuvântul sanscrit care înseamna comuniune sau contopire).

Yoga este în fond o scoala filozofica indiana fondata la începutul mileniului I î. Hr. de înteleptul Patanjali care a dat o interpretare teista doctrinei sankhya**. Practica yoga urmareste adâncirea autocunoasterii eului în scopul eliberarii lui de viata materiala si al contopirii cu spiritul universal. Practicate la început de initiati si asceti exercitiile yoga duc la stapânirea deplina a organismului uman prin încetinirea la maximum a respiratiei si batailor inimii si realizarea starii de insensibilitate totala. Yoga se defineste ca o disciplina care înglobeaza atât o filozofie care-si propune sa indice finalitatea existentei umane cât si exercitii spirituale si corporale care permit aplicarea în practica a acestei filozofii.

Corpusul ritualurilor yoga  a fost elaborat în urma cu aproape 3 milenii în epocile vedica si upanisadica. Odata cu dezvoltarea hinduismului (în sec. V. d. Hr.) apar practicienii si compilatii adunate într-o sinteza denumita raja-yoga (yoga regala). Yoga cuprinde alcatuire spirituala dar si reguli de viata si exercitii fizice si psihologice pentru destinderea yogica, actionând asupra tuturor muschilor (activitate antistress). Alte exercitii de tonificare a musculaturii abdominale permit stimularea tranzitului intestinal.

Preview document

Anatomie - Pagina 1
Anatomie - Pagina 2
Anatomie - Pagina 3
Anatomie - Pagina 4
Anatomie - Pagina 5
Anatomie - Pagina 6
Anatomie - Pagina 7
Anatomie - Pagina 8
Anatomie - Pagina 9
Anatomie - Pagina 10
Anatomie - Pagina 11
Anatomie - Pagina 12
Anatomie - Pagina 13
Anatomie - Pagina 14
Anatomie - Pagina 15
Anatomie - Pagina 16
Anatomie - Pagina 17
Anatomie - Pagina 18
Anatomie - Pagina 19
Anatomie - Pagina 20
Anatomie - Pagina 21
Anatomie - Pagina 22
Anatomie - Pagina 23
Anatomie - Pagina 24
Anatomie - Pagina 25
Anatomie - Pagina 26
Anatomie - Pagina 27
Anatomie - Pagina 28
Anatomie - Pagina 29
Anatomie - Pagina 30
Anatomie - Pagina 31
Anatomie - Pagina 32
Anatomie - Pagina 33
Anatomie - Pagina 34
Anatomie - Pagina 35
Anatomie - Pagina 36
Anatomie - Pagina 37
Anatomie - Pagina 38
Anatomie - Pagina 39
Anatomie - Pagina 40
Anatomie - Pagina 41
Anatomie - Pagina 42
Anatomie - Pagina 43
Anatomie - Pagina 44
Anatomie - Pagina 45
Anatomie - Pagina 46
Anatomie - Pagina 47
Anatomie - Pagina 48
Anatomie - Pagina 49
Anatomie - Pagina 50
Anatomie - Pagina 51
Anatomie - Pagina 52
Anatomie - Pagina 53
Anatomie - Pagina 54
Anatomie - Pagina 55
Anatomie - Pagina 56
Anatomie - Pagina 57
Anatomie - Pagina 58
Anatomie - Pagina 59
Anatomie - Pagina 60
Anatomie - Pagina 61
Anatomie - Pagina 62
Anatomie - Pagina 63
Anatomie - Pagina 64
Anatomie - Pagina 65
Anatomie - Pagina 66
Anatomie - Pagina 67
Anatomie - Pagina 68
Anatomie - Pagina 69
Anatomie - Pagina 70
Anatomie - Pagina 71
Anatomie - Pagina 72
Anatomie - Pagina 73
Anatomie - Pagina 74
Anatomie - Pagina 75
Anatomie - Pagina 76
Anatomie - Pagina 77
Anatomie - Pagina 78
Anatomie - Pagina 79
Anatomie - Pagina 80
Anatomie - Pagina 81
Anatomie - Pagina 82
Anatomie - Pagina 83
Anatomie - Pagina 84
Anatomie - Pagina 85
Anatomie - Pagina 86
Anatomie - Pagina 87
Anatomie - Pagina 88
Anatomie - Pagina 89
Anatomie - Pagina 90
Anatomie - Pagina 91
Anatomie - Pagina 92
Anatomie - Pagina 93
Anatomie - Pagina 94
Anatomie - Pagina 95
Anatomie - Pagina 96
Anatomie - Pagina 97
Anatomie - Pagina 98
Anatomie - Pagina 99
Anatomie - Pagina 100
Anatomie - Pagina 101
Anatomie - Pagina 102
Anatomie - Pagina 103
Anatomie - Pagina 104
Anatomie - Pagina 105
Anatomie - Pagina 106
Anatomie - Pagina 107
Anatomie - Pagina 108
Anatomie - Pagina 109
Anatomie - Pagina 110
Anatomie - Pagina 111
Anatomie - Pagina 112
Anatomie - Pagina 113
Anatomie - Pagina 114
Anatomie - Pagina 115
Anatomie - Pagina 116
Anatomie - Pagina 117
Anatomie - Pagina 118
Anatomie - Pagina 119
Anatomie - Pagina 120
Anatomie - Pagina 121
Anatomie - Pagina 122
Anatomie - Pagina 123
Anatomie - Pagina 124
Anatomie - Pagina 125
Anatomie - Pagina 126
Anatomie - Pagina 127
Anatomie - Pagina 128
Anatomie - Pagina 129
Anatomie - Pagina 130
Anatomie - Pagina 131
Anatomie - Pagina 132
Anatomie - Pagina 133
Anatomie - Pagina 134
Anatomie - Pagina 135
Anatomie - Pagina 136
Anatomie - Pagina 137
Anatomie - Pagina 138
Anatomie - Pagina 139
Anatomie - Pagina 140
Anatomie - Pagina 141
Anatomie - Pagina 142
Anatomie - Pagina 143
Anatomie - Pagina 144
Anatomie - Pagina 145
Anatomie - Pagina 146
Anatomie - Pagina 147
Anatomie - Pagina 148
Anatomie - Pagina 149
Anatomie - Pagina 150

Conținut arhivă zip

  • Anatomie.DOC

Alții au mai descărcat și

Anatomia și Fiziologia Omului

Celula I.1. Celula Definitie Celula este unitatea principala structurala, functionala si genetica a organismelor vii. La baza alcatuirii...

Fiziologia Sistemului Nervos

FUNCTIA DE RELATIE Scopul cursului: .favorizarea formarii unei viziuni globale asupra functiei integratoare a sistemului nervos si umoral;...

Sistemul Muscular

S6 6. Sistemul muscular 6.1 Generalitaţi Muşchii sunt organe contractile care prin scurtare produc mişcare. Amplitu¬dinea mişcării este în...

Metode și tehnici de tonifiere musculată

Musculaţia – disciplină care vizează dezvoltarea, în primul rând, a musculaturii scheletale, a structurii şi funcţiilor musculare, a calităţilor...

Modul în care funcționează creierul

Creierul functioneaza cu ajutorul unor circuite neuronale, sau celule nervoase. Comunicarera intre neuroni este atat electrica cat si chimica, si...

Anatomie

Splanchnologia este acea parte din Anatomie care are ca obiect de studiu viscerele. Etimologia termenului splanchnologie deriva din limba greaca...

Cursuri Anatomie

Sistemul circulator este format din inima , vase sanguine si vase limfatice. Inima este alcatuita din patru camere: - atriul drept - atriul...

Evaluarea coloanei vertebrale

Date anatomice si biomecanice Coloana vertebrală este alcatuita din 33-34 de vertebre (7 cervicale, 12 toracale, 5 lombare, 5 sacrale, 4-5...

Te-ar putea interesa și

Anatomia și fiziologia aparatului digestiv

Anatomie: Aparatul digestiv, alcǎtuit din tubul digestiv şi glandele anexe, însumeazǎ organele în care se realizeazǎ digestia alimentelor, putând...

Anatomia Femeii

I. MOTIVATIE DacÎ nu se poate vorbi despre un istoric al nasterii din motive lesne de înteles, se poate vorbi în schimb de o evolutie a...

Prezentarea Notiunilor de Anatomie și Fiziologie a Aparatului Afectat

CAPITOLUL I 1.1.PREZENTAREA NOTIUNILOR DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI AFECTAT 1.1.1.ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA SCOARŢEI CEREBRALE Scoarţa...

Noțiuni de Anatomie și Fiziologie a Stomacului și Duodenului

A) STOMACUL A.1) GENERALITĂŢI Stomacul este un organ cavitar toraco-abdominal, situat în etajul supramezocolic, fiind cea mai dilatată parte a...

Anatomia Analizatorului Vizual

INTRODUCERE ″Trebuie să-i convingem pe toţi oamenii să-şi asume răspunderea sănătăţii lor. Prevenirea să fie în mintea fiecăruia.″(Richard S....

Anatomie

INTRODUCERE Termenul “Anatomie” vine de la grecescul anatemnein, care înseamnă a tăia, a diseca. Anatomia omului este știința care studiază forma...

Anatomie - Osteologie, Artrologie și Miologie

Anatomia este una dintre ramurile biologiei si a morfologiei care se ocupa cu studiul formei si structurii organismelor vii, avand stranse legaturi...

Noțiuni de anatomie clinică

NOTIUNI DE ANATOMIE CLINICA Analizorul acustico-vestibular, cum este numita urechea in specialitatea noastra, este formata din trei portiuni:...

Ai nevoie de altceva?