Evaluarea Daunelor - Interese in Raporturile Juridice Civile Obligationale

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Evaluarea Daunelor - Interese in Raporturile Juridice Civile Obligationale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor: Emi Craciunescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Anatomie

Extras din document

1.Raspunderea juridica

1.1. Responsabilitatea civila

Drepturile si libertatile individuale ale fiecarui individ care traieste în societate sunt limitate prin intermediul dreptului pozitiv de drepturile si libertatile celorlalti indivizi. O data încalcate aceste drepturi, se intra în sfera faptului ilicit, a delictului, moment în care subiectul de drept devini raspunzator pentru faptele sale.

1.2. Scurt istoric

La începuturile civilizatiei autor al faptei era acela care a cauzat prejudiciul, nu cel din cauza caruia s-a cauzat acesta. Temeiul obiectiv era cel care guverna în dreptul sclavagist si în cel feudal raporturile dintre subictii de drept astfel se pedepsea orice fapta care aducea atingere interesele ocrotite de lege chiar daca din punct de vedere subiectiv nu era responsabil cel tinut sa raspunda pentru ea.

În dreptul roman si în Evul Mediu, se raspundea atât patrimonial cât si nepatrimonial. De exemplu delict de injurie era catalogat oricare din urmatoarele fapte: lovirea si mutilarea corporala, scrierile si vorbele injurioase, gesturile si faptele defaimatoare sau contrare bunelor moravuri, tentativele de coruptie. Actiunea se numea actio in iniuriaro sanctiunea care se aplica era o amenda pe care autorul trebuia sa o plateasca victimei delictului .

Legea talionului sau razbunarea personala ochi pentru ochi, dar nu doi ochi pentru unul a dominat o buna perioada raporturile dintre subiectii de drept. Urmatoarea etapa a fost cea a sistemului de împacari voluntare prin care s-a înlocuit pedeapsa aplicata de catre victima autorului cu o retributie pe care autorul trebuia sa o plateasca victimei.

1.3 Raspunderea juridica. Notiune

În dreptul actual Raspunderea juriica este unul dintre principiile fundamentale care guverneaza ordinea de drept. Starea legalitatii se reflecta în modul în care este aplicata raspunderea, în modul în care subiectii respecta normele de drept .

Raspunderea este un fapt social care se materializeaza în reactia organizata, institutionalizata, declansata de o fapta sociala condamnabila .

1.3.1. Formele raspunderii juridice

Fiecare ramura de drept are în corespondenta o ramura specifica de raspundere:

a) rasspunderea de drept constitutional; raspunderea constitutionala a Parlamentului

b) raspunderea civila formata din raspunderea civila delictuala si raspunderea civila contractruala

c) raspunderea penala

d) raspunderea disciplinara

e) raspunderea materiala (dreptul muncii)

1.4. Raspunderea civila

Raspunderea civila este o sanctiune civila care se aplica în consideratia patrimoniului persoanei, iar daca aceasta a decedat înainte de a se fi realizat reparatia, obligatia de dezdaunare se va transmite mostenitorilor sai .

Cela doua forme ale raspunderii civile sunt raspunderea contractuala si raspunderea delictuala.

1.4.1. Raspunderea civila contractuala si raspunderea civila delictuala

Una dintre cele mai notabile diferente dintre cele doua forme ale raspunderii este temeiul acestora. Raspunderea civila contractuala are ca temei în contractul încheiat de catre parti pe când cea delictuala îsi are temeniul în fapta ilicita.

Art. 998 C.civ. arata ca  Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat a-l repara astfel se instituie principiul repararii prejudiciului produs prin fapta ilicita si culpabila. Sunt cuprinse în sfera obligatiei la repararea prejudiciului toate prejudiciile: cele cauzate prin fapta proprie a autorului dar si cele cauzate din imprudenta, din neglijenta sau din lipsa de supreveghere a pesoanelor, cele cauzate de lucruri si de animalele aflate în paza noastra.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Daunelor - Interese in Raporturile Juridice Civile Obligationale.doc