Miologie

Curs
7/10 (3 voturi)
Domeniu: Anatomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1835
Mărime: 13.32KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pana Catalin
cursul prezinta o clasificare a muschilor capului si a gatului

Extras din document

1. Muşchiul pielos

2. Muşchii capului:

2.1. pieloşi;

2.2. masticatori;

2.3. hioidieni;

2.4. ai organelor (limbă,faringe, văl palatin, laringe).

1. Muşchiul pielos - este situat între piele şi fascia superficială a trunchiului, întinzându-se de la pliul iei şi până la comisura buzelor (risorius Santorini). Are rol de tremurător al pielii şi tensor al fasciei superficiale. Aste mai dezvoltat în zonele în care animalul nu ajunge cu capul, cu coama şi cu coada (zona toraco-abdominală, laturile spetei, partea ventrală a gâtului, zona cefalică).

2. MUŞCHII CAPULUI

2.1. Muşchii pieloşi ai capului. Inserţia mobilă se prinde de piele, iar cea opusă pe oase ,cartilagii, fascii şi sunt inervaţi de nervul facial. Se clasifică în :

2.1.1. muşchii pieloşi ai feţei sunt dispuşi în jurul orificiilor bucale, nazale, oculare.

2.1.1.1. ai buzelor şi obrajilor :

- m. orbicularul gurii , este un sfincter al orificiului bucal, acţionează în prehensiunea hranei;

- m. zigomatic, trage comisura buzelor spre înapoi ;

- m. ridicător propriu al buzei superioare, se uneşte cu ononimul său formând o aponevroză comună, acţionează ca ridicător al buzei superioare.

- m. coborâtor al buzei superioare, trage lateral şi coboară buza superioară.

- m. cutanat al feţei, trage comisura buzelor înapoi şi în jos.

- m. coborâtor al buzei inferioare, trage buza inferioară în jos.

- m. mental, redus, impar, situate în buza inferioară.

- m. ridicătorul mental, situate sub mucoasa buzei inferioare, ridică şi susţine buza inferioară.

- m. incisiv, fascicule musculare sub mucoasa labială, apropie buzele şi le proiectează înainte, intervenind în supt şi băut.

2.1.1.2. muşchii pieloşi ai nasului :

- m. ridicător nazolabial, subţire, lăţit, acţionează ca ridicător al buzei superioare, a comisurii buzei şi a aripii nasului.

- m. canin, se inseră oral pe aripa externă a nasului, acţionează ca dilatator al nării la cabaline şi deviator lateral al comisurii buzelor la rumegătoare.

- m. lateral al nasului, intervine în mobilitatea narinelor.

- m. transversal nazal, impar, existent numai la ecvine, dilatator al nărilor.

- M. cutanat nazal, lat, subţire, existent numai la rumegătoare, intervine în mobilitatea narinelor.

2.1.1.3. muşchii pieloşi ai craniului şi pleoapelor :

- m. frontal, subţire, tremurător al pleoapei superioare.

- m. orbicularul pleoapelor, muşchi circular situate în jurul orbitei în grosimea pleoapelor, acţionează în închiderea pleoapelor.

- m. lacrimal, triunghiular, situate înaintea şi dedesuptul orbitei, tremurător al pleoapei.

2.1.2. muşchii pieloşi ai urechii, sunt grupaţi înjurul cartilagelor auriculare( cartilajul concal – pavilionul urechii, în formă de cornet, cartilajul inelar, cu aspect cilindric se prinde de pavilion şi de meatul auditiv extern, cartilaj scutular, o placă cartilaginoasă situată pe suprafaţa muşchiul temporal.

- m. intrinseci, reduşi, se prind cu ambele extremităţi pe cartilajul concal, modificând pavilionul urechii.

- m. extrinseci, bine dezvoltaţi, se inseră pe cartilagele auriculare şi pe oasele din jur, rotind pavilionul urechii oral, aboral, medial, lateral.

2.2. m. masticatori, sunt muşchi puternici, ce le conferă o mare forţă de contracţie, acţionând ca ridicători sau deviatori ai mandibulei.

- m. maseter, ocupă faţa mandibulară externă cu fibre în trei planuri la ovine şi două planuri la cabaline, se inseră fix pe spina maxilară şi mobil pe mandibulă, acţionând ca ridicător, propulsor şi uşor deviator lateral al mandibulei.

- m. temporal, se inseră pe temporal şi pe mandibulă, acţionează ca ridicător al mandibulei.

- m. pterigoidian medial, situat pe partea internă a mandibulei, ridicător, propulsor şi deviator lateral al mandibulei.

- m. pterigoidian lateral, plasat pe faţa internă a articulaţiei temporo-mandibulare, acţionează ca propulsor şi deviator lateral al mandibulei, intens solicitat la rumegătoare.

- m. buccinator, aşezat în partea anterioară a obrajilor completează peretele lateral al cavităţii bucale, rol secundar în masticaţie prin readucerea bolului alimentar pe tabla dentară. Are o porţiune bucală cu aspect penat, ce se inseră pe maxilă şi mandibulă şi o porţiune molară situată sub muşchiul maseter.

- m. digastric, se inseră pe apofiza jugulară a occipitalului şi mobil pe ramura recurbată a mandibulei, acţionează ca un coborâtor al mandibulei.

- m. transversul mandibular, specific rumegătoarelor, completează peretele ventral al cavităţii bucale.

Preview document

Miologie - Pagina 1
Miologie - Pagina 2
Miologie - Pagina 3
Miologie - Pagina 4
Miologie - Pagina 5
Miologie - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Miologie.doc

Alții au mai descărcat și

Anatomia Femeii

I. MOTIVATIE DacÎ nu se poate vorbi despre un istoric al nasterii din motive lesne de înteles, se poate vorbi în schimb de o evolutie a...

Anatomie - Osteologie, Artrologie și Miologie

Anatomia este una dintre ramurile biologiei si a morfologiei care se ocupa cu studiul formei si structurii organismelor vii, avand stranse legaturi...

Anatomia si Fiziologia Aparatului Cardio-Vascular

Sistemul circulator este format din: - inimă şi vasele de sânge = aparatul cardio - vascular - sistemul limfatic format din vasele limfatice şi...

Maduva Spinarii

1. Maduva spinarii este un organ al S.N.C. continut in canalul vertebral . Ea nu umple in intregime canalul dar se adapteaza la curburile...

Sistemul Muscular

Muschii reprezinta o componenta importanta a organismului, reprezentand aproximativ 40-45% din greutatea totala a corpului. Muschii reprezinta un...

Electroencefalograma

Electoencefalograma (EEG) reprezinta inregistrarea semalelor electrice ce rezulta din activitatea creierului. Transmiterea informatiei in creier se...

Glanda Tiroida

Glanda tiroidă este aşezată în loja tiroidiană, în partea antero-laterală a gâtului, pe faţa anetrioară a părţii superioare a traheii, pe laturile...

Obezitatea

1. OBEZITATEA – DEFINITIE SI CLASIFICARE Definitie Obezitatea este definita ca o crestere a greutatii corporale cu peste 20% peste greutatea...

Ai nevoie de altceva?