Antropologie Culturala

Imagine preview
(8/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Antropologie Culturala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor: Achim Mihu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Antropologie

Extras din document

Antropologia poate fi definita ca studiu al omului,stiinta umanitatii.

Exista 3 mari perspective asupra antropologiei:prima priveste antropologia ca o stiinta sociala,alaturi de sociologie,politologie, economie generala si psihologie sociala.Aceasta a dat nastere antropologiei culturale.A 2-a perspectiva este cea biologica,iar a 3-a intelege antropologia ca o parte a disciplinelor umaniste/antropologia filozofica,definita ca studiu filozofic al omului.Dictionarul enciclopedic Webster,din 1994,determina antropologia filisofica ca fiins studiul naturii sau al esentei omului.

Cap.2 Determinarea antropologiei culturale.

Exista 2 punte de vedere principale de abordare a antropologiei culturale primul tine de o abordare ontologica si al doilea de una epistemologica.In viziunea ontologica trebuie inteleasa ca o imagine a naturii umane adica a ceea ce sta la baza omului,fiintelor umane,tuturor oamenilor,umanitatii.

Cap.3 Ramurile antropologiei culturale.

Antropologia fizica sau biologica

- Antropologia fizica sau biologica este studiul umanitatii ca un fenomen biologic,si este in cea mai mare masura legata de stiintele naturii.Antropologii din aceasta ramura studiaza specimene atat vii cat si moarte.

- Paleoantropologia foloseste o varietate de tehnici stintifice sofisticate pentru a data,clasifica si compara oase fosile urmarind sa determine legaturile dintre oamenii moderni si stramosii lor biologici.

- Antropologia forensica este specializata in identificarea ramasitelor scheletului uman pentru scopuri legale.

- Osteologia-studiul oaselor.

- Geologia-ea reconstituie consditiile fizice si climatice ale timpurilor in care au trait cei despre care stim ceva doar prin intermediul oaselor.

- Primatologia este studiul rudelor noastre vii cele mai apropiate –maimutele mari (apes)-respectiv cimpanzeii,gibboni si urangutani, maimute obisnuite si prosimienii.

- Arheologia reconstruieste,descrie si interpreteaza comportarea umana si modelele culturale prin analiza ramasitelor materiale.

- Antropologia lingvistica examineaza variatia limbajelor in timp si spatiu.Sociolongvistica reprezinta studiul variatiei lingvistice in functie de contextele sociale.

- Antropologia culturala.

Cap. 4 Antropologia culturala,stiintele sociale si disciplinele umaniste.

O relatie deosebita exista intre antropologia culturala si sociologie,mult msai stransa decat cea din antropologie si alte stiinte sociale;sociologia fiind aceea care a semnalat antropologia si a introdus-o in mediul academic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Antropologie Culturala.doc