Evolutia fenomului arhitectural - Renasterea

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Evolutia fenomului arhitectural - Renasterea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Arhitectura

Extras din document

Cum s-a ajuns de la castel la palat ?

Charlemagne Carol I cel Mare-regele francilor.Imperiu sau era împărțit în provincii.

Capela Palatina - capela particulara a a palatului lui Carol cel mare din Aachen , este inspirata din Basilica San Vitale din Ravenna.

Impe Imperul antic latin insufla stabilitate dar ,nu era creștin.Pe când imperiul Bizantin e creștin și e contemporan.Acesta este motivul pentru care Carol I a trimis arhitecții la Ravenna.

Aachen și Ravenna: -inspira stabilitate

-ambele au spațiu de tip central

- componenetele se afla intr-o ierarhie ,in centru se afla elementul cel mai inalt , care domina prin inaltime

San Vitale Capela Palatina

-Spațiul fluid

- trecerea de la spatiul central la cel secundar se face treptat ,cu ajutorul unor alveole ,ce se deschid spre spatiul central ,facand parte din spatiul principal , dar totodata prin inaltimea lor, sunt subordonate spatiului secundar .

-Spațiul e rigid, geometric.

- nu foloseste alveole

De ce arhitecții lui Carol I nu au folosit aceste alveole?

Au renunțat pentru că dacă copie nu va fi o arhitectură autentică, ci doar o copie.Copia nu are nici o valoare.

Poarta fostei manastiri din Lorsch

Arcul de triumf - sistemul trilitic .Primul lucru ce se observa este sistemul structurii de rezistenta :elemente vertical portante , elemente orizontale purtate si arcul .

Poarta de la Lorsch - primul lucru ce se observa sunt elementele decorative , ele neavand niciun rol in structura de rezistenta a ansamblului .Abia dupa asta se percepe structura de rezistenta .

Abordarea diferita din acest punct de vedere se datoreaza dorintei arhitectilot lui Carol cel Mare de a crea ceva nou.

Un alt punct de vedere este felul in care este abordata structura de rezistenta de la registrul superior . Apare o serie de pilastri angajati peste care se reazama un element ce pare a fi o sarpanta , dar lipseste elementul orizontal purtat , in absenta caruia sarpanta nu poate sta .O alta problema este locul in care pilastri din registru superior etau pe structura de rezistenta a registrului inferior - in fiecare travee exista 2 pilastri care sprijina direct pe elementul orizontal purtat .

Renasterea Carolingiana ( sec 8-9 ):Arhitectii lui Carol cel Mare nu au inteles un principiu fundamental al arhitecturii latine - Acela de a conferi atentie structurii de rezistenta .Arhitectii lui Carol cel Mare se axau pe ornamente , iar abea in planul secund pe structura de rezistenta . Latinii au gasit mereu calea ca primul contact visual cu un obiect de arhitectura sa se observe structura de rezistenta , situatie care e complet negate cu poarta manastirii din Lorsch .

Renasterea Otoniana ( sec 9-10 ) :in Europa centrala si occidentala apare un nou imperiu , produce un fenomen similar cu cel Carolingian .Artistii otonieni au inteles ca nu trebuie sa copieze modelele deja existente pentru ca asta ar conduce la moarte copiei.Incapacitatea de a intelege toate principiile fundamentale ale arhitecturii imperiului latin , au dus la esuarea renasterii carolingiene si otoniene .

Peninsula italica reprezinta o exceptie din punct de vedere al clasificarii romanic - gotic .

Ansamblul religios din Pisa - arhitectura romanica , pe cand seaman cu gotic , iar Basilica San Francesco de la Assisi- arhitectura gotica .

Romanicul din Europa central si occidental promoveaza excesul de plin .Goticul promoveaza excesul de gol

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia fenomului arhitectural - Renasterea.docx