Geometrie Descriptiva

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Geometrie Descriptiva.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Arta

Extras din document

1. PUNCT. DREAPTĂ. PLAN

1.1. PUNCTUL

1.1.1. Generalităţi

1.1.1.1. Reprezentarea punctului în epură.

Considerăm două plane perpendiculare, planul orizontal de proiecţie şi planul vertical de proiecţie, notate cu [H], respectiv cu [V] , care se intersectează după dreapta (OX), denumită axă de proiecţie sau linie de pământ. Un punct din spaţiu “A” se proiectează pe planul orizontal de proiecţie în punctul a – denumit proiecţie orizontală a punctului şi pe planul vertical de proiecţie în punctul a’ – denumit proiecţie verticală a punctului, (fig1.1. a).

Distanţa de la punctul A (din spaţiu) la planul [H] se numeşte cotă şi notează cu z, iar distanţa de la punctul A la planul [V] se numeşte depărtare şi se notează cu y.

a b

Fig.1.1.

Prin rotirea planului orizontal [H], în sensul acelor de ceasornic până se suprapune peste planul vertical [V] se obţine epura punctului (fig.1.1.b), unde proiecţiile a şi a’ se află pe aceeaşi linie de ordine perpendiculară pe OX.

Epura este reprezentarea plană convenţională a reprezentărilor spaţiale, proiectate ortogonal pe planele de proiecţie, utilizând numai axele de proiecţie. Astfel, se obţine, în dublă proiecţie ortogonală, epura punctului din spaţiu A, cu cele două proiecţii a şi a’, ele fiind situate pe aceeaşi linie de ordine.

1.1.1.2. Punctul în diedre.

Diedrul este unghiul format între două plane care se intersectează. În cazul proiecţiei ortogonale, planele [H] şi [V] împart spaţiul în patru diedre (fig. 1.2 a), noate cu I, II, III, IV, iar axa (OX) împarte planele de proiecţie în semiplane (fig. 1.3 a). În figura 1.2 b sunt reprezentate în epură puncte situate în cele patru diedre. Funcţie de diedrul în care sunt conţinute, semnele lui z şi y sunt pozitive sau negative, după cum sunt redate în tabelul 1.1.

a b

Fig. 1.2.

Tabelul 1.1

Diedrul

Coordonata I II III IV

Depărtarea (y) + - - +

Cota (z) + + - -

1.1.1.3. Alfabetul punctului

Utilizând şi planele bisectoare [B1] şi [B2] ale unghiurilor diedre formate de planele [H] şi [V], se împarte spaţiul în opt octanţi (fig.1.3 a), notaţi cu cifrele 1......8. Proiectând ortogonal planele pe direcţia axei OX către O se obţine reprezentarea din figura 1.3 b, unde sunt reprezentate urmele planelor bisectoare BI și BII, diedrele şi octanţii.

a b

Fisiere in arhiva (1):

  • Geometrie Descriptiva.doc