Asigurari de Somaj

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Asigurari de Somaj.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 4 pagini .

Profesor: Dordea Cristina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Reprezinta o forma speciala de asigurare create pentru a compensa lipsa veniturilor pe o perioada limitata de timp.

Programele de asigurare pentru somaj au fost create initial pentru a furniza o forma de asistenta financiara celor care si-au pierdut locul de munca si sunt in cautarea altuia.

In unele tari, persoanele cu dizabilitati, incapabile de munca sau cei care si-au pierdut locul de munca dupa o lunga perioada de timp nu sunt cuprinsi in acest system. In tari cum sunt: Canada, Germania, Norvegia, Israel si Marea Britanie, toti cei care beneficiaza de statutul de persoana ocupata sunt inscrisi in sistemul asigurarilor pentru somaj. In SUA, sistemul acopera muncitorii din industrie, functionarii publici si lucratorii pe cont propriu. In Austria, Irlanda si Japonia sistemul asigurarilor de somaj, exclude lucratorii din domeniul public.Finantarea sistemului de asigurari de somaj difera de la o tara la alta.

Chiar daca contribuie atat angajatorii cat si angajatii la fondul de asigurare, diferentele constau in modalitatile de calcul a contributiilor sau prezenta sau absenta sursei suplimentare care de regula este cea guvernamentala. De asemenea, diferentele se observa si atunci cand este vorba de tipologia mecanismelor si masurilor de support social destinate somerilor. Astfel sumele destinate somerilor difera in functie de legislatia fiecarei tari, pot fi incadrate in 2 seturi de masuri: masuri passive si masuri active.

In mod obisnuit beneficiile financiare sunt instrumente specific masurilor passive de protective sociala a somerilor. Ele sunt orelate cu veniturile dobandite in perioada ocuparii, dar exista si situatii in care somarii beneficiaza de o suma fixa. Si intr-un caz si in celalalt durata de furnizare a acestor beneficii este limitata. Se considera ca indemnizatia de somaj poate scadea interesul pentru munca.

O indemnizatie care se apropie de slariul net poate sa duca la cresterea dezinteresului pentru redobandirea statutului de persoana ocupata. De aceea, in unele tari nivelul indemnizatiilor de somaj este calculat inmod deliberat spre descurajare. El este echivalent cu nivelul pretului concediului medical de scurta durata (Canada, Danemarca, Olanda).

In Germania, Grecia, Ungaria, beneficiile pentru somaj sunt chiar la un nivel mai redus decat beneficial pentru refacerea sanatatii. In Italia, Bulgaria, coreleaza nivelul beneficiului pentru ingrijirea sanatatii cu nivelul venitului, dar stabileste

marimea ajutorului de somaj la un nivel fix. Durata platii ajutorului de somaj variaza de la 13 saptamani in Bulgaria, la 6 luni in Ungaria, Italia, Olanda si un an in Franta, Germania, Luxemburg, Marea Britanie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari de Somaj.pdf