Asigurari si Protectie Sociala

Curs
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 19784
Mărime: 69.54KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Utureanu Simona
Universitatea Ovidius, FB III

Extras din document

Capitolul I

SISTEMUL PUBLIC NAŢIONAL DE ASIGURĂRI SOCIALE

Conţinutul economic al asigurărilor sociale

Asigurările sociale constituie acea parte a relaţiilor social-economice cu ajutorul cărora, în procesul repartiţiei produsului naţional brut, se formează, se repartizează, se gestionează şi se utilizează fondurile băneşti necesare ocrotirii obligatorii a salariaţilor şi pensionarilor, a persoanelor aflate în incapacitate temporară sau permanentă de muncă, în caz de bătrâneţe şi în alte cazuri prevăzute de lege.

Asigurările sociale cuprind un sistem de ocrotire, de protecţie şi de ajutorare a cetăţenilor activi, a pensionarilor şi membrilor lor de familie, care constă în acordarea de către stat sau anumite organizaţii de indemnizaţii, ajutoare, pensii, trimiteri la odihnă, la tratament balnear şi alte gratuităţi, în perioada în care se găsesc, temporar sau definitiv, în incapacitate de muncă sau în alte cazuri când ajutorarea este necesară.

Primele forme de asistenţă socială în România au fost organizate de biserică. Până în secolul al XVI-lea, majoritatea acţiunilor de ajutorare a diferitelor categorii de persoane aflate în impas aveau loc în cadrul mânăstirilor. Pe lângă unele mânăstirii au fost organizate aziluri pentru bolnavii săraci, pentru invalizi, pentru bătrânii săraci şi cerşetori.

În secolul al XVI-lea au apărut instituţii de asistenţă socială denumite „calcii”. Astfel de aşezăminte înfiinţează domnitorul Negru Vodă la Bucureşti, de asemenea, „Fundaţia Pantelimon” înfiinţată de Grigore Ghica construieşte spitalul cu acelaşi nume, pe lângă care funcţionează un orfelinat pentru copii săraci, prima instituţie din ţară cu acest profil.

În anul 1751, domniţa Balaşa, fiica lui Constantin Brâncoveanu, fundează biserica şi azilul de femei „Domniţă Bălaşa”, destinat fetelor sărace şi orfane. Sub domnia lui Mihail Şuţu, se înfiinţează, în anul 1780, „Episcopia Obştei” care se ocupă cu ajutorarea săracilor.

După Regulamentul Organic (1831), pe lângă „Fundaţia Colţea” întemeiată de spătarul Mihai Cantacuzino şi clucerul Colţea, au fost construite o mânăstire şi primul spital cu o capacitate de 24 de paturi.

De fapt, Regulamentul Organic este primul document oficial care stabileşte o reglementare a instituţiilor de asistenţă socială existente, respectiv Institutul copiilor sărmani şi Casa de ajutorare a săracilor.

Între cele două războaie mondiale, în urma distrugerilor înregistrate, problemele de asistenţă socială s-au amplificat ca o consecinţă a stării de pauperizare a populaţiei, bolnavii s-au înmulţit, mulţi copii au pus probleme de îngrijire specială, numărul săracilor a crescut.

În perioada 1930-1936 în scopul, participării la acţiunea naţională de ocrotire socială au fost înfiinţate societăţi de binefaceri. Aceste societăţi aveau prevăzut în statutul de funcţionare: ocrotirea mamei şi a noului-născut, ocrotirea copiilor, a tinerilor, asistenţa copiilor abandonaţi şi a persoanelor cu deficienţe fizice şi psihice. Ele aveau atribuţiile stabilite prin statut aprobat de Ministerul Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale, iar statul subvenţiona cu un fond de până la 20% din totalul veniturilor realizate prin mijloace proprii de către fiecare societate în parte.

Începând cu anul 1923 apar în România legi privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de asistenţă socială.

Primul recensământ în domeniul asistenţei sociale în România s-a efectuat în anul 1936. S-au identificat atunci 521 de unităţi, dintre care 50 de stat şi 471 particulare. Aceste unităţi aveau un număr redus de asistaţi, cele mai multe având capacitatea sub zece persoane asistate.

Din anul 1923 şi până în 1943, problemele de asistenţă socială au fost reglementate şi coordonate de Ministerul Sănătăţii Publice, Muncii şi Ocrotirilor Sociale. Prin Decretul-Lege nr.189 din martie 1943 privind organizarea sanitară şi ocrotirea statului, se înfiinţează Ministrul Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale. El avea o direcţie a ocrotirilor sociale cu trei servicii (ocrotirea familiei, ocrotirea mamei şi copilului, asistenţă socială), iar în teritoriu funcţionau servicii sanitare şi de ocrotire judeţene. În coordonarea acestora din urmă funcţionau, în teritoriu, centre pentru ocrotirea copiilor, leagăne de copii, cămine de zi, colonii de vacanţă, aziluri pentru bătrâni şi persoane cu handicap. În afara acestor servicii, funcţionau şi servicii sanitare şi de ocrotire urbane, care aveau în subordine circumscripţii sanitare şi centre de sănătate.

În anul 1947, se înfiinţeză, prin scindarea Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Muncii Asistenţei şi Asigurărilor Sociale. Prin Decretul nr.75 din 1951, o serie de atribuţii trec de la Ministerul Muncii şi Prevederilor Sociale la alte ministere. Astfel, casele de copii şi şcolile pentru deficienţi au trecut la Ministerul Învăţământului, reeducarea copiilor cu tulburări de comportament a trecut în sarcina Ministerului Afacerilor Interne.

Preview document

Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 1
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 2
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 3
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 4
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 5
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 6
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 7
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 8
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 9
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 10
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 11
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 12
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 13
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 14
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 15
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 16
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 17
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 18
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 19
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 20
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 21
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 22
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 23
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 24
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 25
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 26
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 27
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 28
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 29
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 30
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 31
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 32
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 33
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 34
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 35
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 36
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 37
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 38
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 39
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 40
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 41
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 42
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 43
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 44
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 45
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 46
Asigurari si Protectie Sociala - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Asigurari si Protectie Sociala.doc

Alții au mai descărcat și

Grile Asigurari si Protectie Sociala

1. Pensionarea anticipata: a) are implicatii pozitive asupra costurilor programelor de pensii si asupra pietei muncii. b) duce la irosirea fortei...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurarea Facultativa a Autovehiculelor. Asigurarea Auto - CASCO

Riscurile pentru care asigurătorii oferă protecţie riscuri specifice diferitelor accidente, ciocniri, loviri, zgârieri, căderi, derapări sau...

Riscul în Activitatea de Creditare

Cap1.CREDITAREA, PARTE COMPONENTA DE BAZA A TEHNICII SI OPERATIUNILOR BANCARE 1.1Necesitatea diversificarii operatiunilor, tehnicilor, produselor...

Asigurări de Persoane

1. Asigurările de viaţă – componentă a asigurărilor de persoane 1.1. Delimitări şi interferenţe privind asigurările de persoane Una dintre...

Asigurari si Reasigurari

Asigurari si reasigurari 16.02.2006 curs IConceptul de asigurare = finantele in sens larg cuprind: - Finantele publice - Finantele private -...

Asigurari financiare

Cap. 1. Asigurări. Concept și tipuri de asigurări Conceptul de asigurări Asigurările reprezintă o ramură prestatoare de servicii, cu un caracter...

Istoric al Asigurarilor - Capitolul 1

CAPITOLUL 1 ISTORIC AL ASIGURARILOR 1.1. Primele notiuni de asigurare Dezvoltarea societatii este marcata de efortul si stradania oamenilor...

Ai nevoie de altceva?