Asigurari si Reasigurari

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Asigurari si Reasigurari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor: Nicolae Lungu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Caracterizarea generala a asigurarilor de bunuri

Dezvoltarea activitatii productive, dezvoltarea si modernizarea transporturilor, aparitia unor noi domenii de activitate au dus la cresterea numerica si valorica si diversificarea bunurilor asigurate.

Pe de alta parte se constata amplificarea si diversificarea riscurilor ce pot produce pagube si cresterea volumului pagubelor datorita cresterii bunurilor asigurate, aglomerarii utilajelor si instalatiilor în spatii restrânse.

Cu toate masurile luate pt. prevenirea si limitarea consecintelor efectelor fenomenelor generate de pagube, acestea nu pot fi evitate total. Ca urmare, alaturi de masurile mentionate se apeleaza si la asigurari de bunuri.

Pâna în 1995, în tara noastra asigurarile de bunuri s-au realizat atât obligatoriu cât si facultative. Astfel erau asigurate cladirile, animalele, culturile agricole, bunurile care existau în completare si asigurarile.

Existenta asigurarii facultative si dupa 1990 a facut necesara precizarea asiguratorilor care puteau practica aceste asigurari si de aceea începând de la 1 ianuarie 1996 exclusivitatea asigurarilor obligatorii o avea ASIROM-ul. Începând din 1996 a încetat practicarea asigurarilor obligatorii, fiind înlocuite cu cele facultative.

Asiguratul

Asigurarile de bunuri pot fi încheiate de persoane fizice si juridice cu domiciliul, sediul sau resedinta în România. Astfel s-a largit sfera acestor asigurari creându-se posibilitatea ca si persoanele juridice sa încheie contracte de asigurare pt. bunurile din patrimoniul lor.

Obiectul

Bunurile cuprinse în sfera acestor asigurari sunt din urmatoarele categorii:

- Bunurile ce apartin persoanelor fizice si jurice mentionate;

- Bunurile primite în folosinta sau aflate la acestea pt. pastrare, reparare, prelucrare, curatire, etc.

- Bunurile ori activitatile ce fac obiectul unor contracte de cesionare: închiriere sau locatie de gestiune.

Nu sunt cuprinse în asigurare bunuri care datorita degradarii nu mai pot fi folosite conform destinatiei lor.

Riscul

Riscurile asigurate sunt unele comune si altele specifice fiecarei forme de asigurare.

Nu se acorda despagubiri pentru:

- Pagube indirecte ca: reducerea valorii bunurilor asigurate dupa reparatii, scaderea preturilor sau întârzierea livrarilor chiar daca acestea sunt datorate riscurilor asigurate;

- Pagube produse prin întreruperea folosirii unora sau întreruperea productiei;

- Pagube produse de operatiuni militare în timp de razboi;

- Cheltuielile facute pentru transformarea sau îmbunatatirea bunurilor fata de starea anterioara producerii riscului si alte asemanatoare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari si Reasigurari.doc