Asigurarile Sociale de Stat

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Asigurarile Sociale de Stat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 106 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Introducere

Prezentul curs de Asigurari si protectie sociala se adreseaza studentilor Academiei de Studii Economice din Bucuresti, in special celor de la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de valori, forma de invatamant ID.

Cunostintele obtinute de studentii care parcurg prezentul material sunt utile in viata de zi cu zi, in contextul evolutiilor economiilor contemporane incerte, cu un mare grad de risc social.

Dupa parcurgerea acestui curs, studentul va fi capabil sa isi explice evolutia partii sociale a economiei contemporane, aflata in plin proces de modificari cantitative si calitative.

Structura cursului este logica, ea cuprinzand urmatoarele unitati de invatare:

Considerente teoretice privind securitatea socială şi protecţia socială

Politica de securitate socială

Asigurările sociale de stat

Asigurările sociale de sănătate

Protecţia socială a şomerilor

Asistenţa socială în România

Cuprinsul cursului Asigurari si protectie sociala face referiri nu numai la economia sociala din Romania, cat si la economiile sociale din alte tari.

Disciplinele parcurse de studenti din anii universitari precedenti, ca de exemplu Finante Publice, Macroeconomie, etc., conduc la o intelegere mai buna a prezentului curs.

Evaluarea finala a studentilor se va face astfel:

- 60% examen

- 40% verificare pe parcursul semestrului

Unitatea de invatare 1.

Considerente teoretice privind securitatea

socială şi protecţia socială

1.1. Competentele unitatii de invatare

Conceptele de securitate şi de protecţie socială

Nevoia unei securităţi individuale şi colective a existat dintotdeauna. Din punct de vedere juridic şi istoric, elemente de protecţie socială întâlnim în Dreptul Roman , iar primele forme de asistenţă socială se găsesc în jurul unor aşezăminte ce cult, unde erau ocrotiţi bolnavii şi oamenii săraci ai vremii. Primele forme de protecţie socială au apărut în secolul al XIX lea sub forma unor măsuri de asigurări sociale.

Natura sistemelor de securitate socială este strâns legată de modul lor de finanţare. Astfel, când protecţia socială a cetăţea¬nului este individuală, ea este finanţată din resursele băneşti ale acestuia în mod voluntar, în speranţa unei acoperiri ale riscurilor posibile şi viitoare. Metoda s a dovedit costisitoare şi aplicabilă doar păturilor sociale avute.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarile Sociale de Stat.docx