Asigurarile Sociale in Romania

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Asigurarile Sociale in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 5 pagini .

Profesor: Dordea Cristina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Asigurari

Extras din document

s-au perfectionat si dezvoltat mereu, proces care continua si in prezent.

Necesitatea reaizarii asigurarilor sociale este determinate de grija pe care statul trebuie sa o manifeste fata de cetateni. Drepturile de asigurari sociale ale cetatenilor sunt garantate de Constitutie, Codul Muncii si alte acte normative.

Asigurarile sociale constituie unul din mijloacele de garantare si realizare a drepturilor constitutionale ale cetatenilor. Ele sunt o instituite obiectiva, necesara societatii, chemata sa realizeze protectia salariatilor, pensionarilor, familiilor, in caz de incapacitate temporara si permanenta de munca.

Aplicatia in practica a politicii sociale a statului roman a contribuit la cristalizarea si perfectionarea pe plan national al unui sistem national de asigurari sociale care cuprinde ansamblul organizat al firmelor de asigurari sociale.

Din 1992, prin integrarea in asigurarile sociale de stat a celorlalte sisteme destinate de asigurari: asigurarile sociale pentru agricultura, ale corporatiei mestesugaresti, Bisericii Ortodoxe romane, mizicienilor, compozitorilor, artistii plastici so scriitorii se contureaza realizarea unui sistem public national unificat de asigurari sociale. S-a creat un cadru unitar de aplicare a legislatiei in domeniu, flexibilitate in distribuirea resurselor existente, se intareste controlul in constituirea si utilizarea resurselor si calitatea prestatiilor.

Principiile sistemului public de asigurari sociale:

1.Unicitatea: expresia solidaritatii sociale in general si ale solidaritatii intre generatii in special. Functioneaza un system public national de asigurari sociale garantat de stat, bazat pe aceleasi norme de drept. Constituirea acestuia a avut in vedere structura ocupationala ca urmare a restructurarii economiei. Prin existent lui se incurajeaza mobilitatea pe piata muncii.

2.Obligativitatea. Sunt asigurate obligatoriu prin efectul legii persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici, persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative, judecatoresti, pe durata mandatului membrii corporatiei dintr-o organizatie a corporatiei mestesugaresti, persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare care se suporta din bugetul aigurarilor de somaj, persoanele care realizeaza un venit brut echivalent cu cel putin 3 salarii brute si se afla in una din urmatoarele situatii:

-Asociat unic

-Asociati/actionari

-Administrator/manageri care au incheiat contract

-Membrii unei asociatii familiale

-Persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente

-Personae angajate in institutii international daca nu sunt asiguratii acestora

-Alte personae care realizeaza venituri din activitati profesionale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarile Sociale in Romania.pdf