Cursuri Asigurari si Reasigurari

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Cursuri Asigurari si Reasigurari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Curs 1

Asigurari ale bunurilor aflate in tranzit

- acopera bunurile de tipul marfurilor sau bagajelor transportate pe diverse rute in conditiile in care marfurile conform cerintei obligatorii din contractul de asigurare sunt ambulate in mod corespunzator mijlocului de transport.

Atunci cand asiguratul este o companie de transport sau o casa de expeditie asigurarea bunurilor transportate apartinand unor terte persoane este o asigurare de raspundere civila a transportatorului fata de terti.Ea se poate incheia cu conditia dovedirii interesului asigurabil al transportatorului fata de bunurile preluate spre transport in baza unui document specific de transport si eventual altor documente solicitate de asigurator.

Riscurile asigurate sunt:

1.Pierderea sau avarierea marfurilor.

2.Cheltuieli justificate in legatura cu organizarea transportului,cheltuieli de depozitare,cheltuieli de limitare a pagubelor,cheltuieli de constatare si evaluare a prejudiciilor,cheltuieli de redirectionare a marfurilor si altele.

3.Penalitati datorate intarzierii livrarii marfurilor.

4.Cheltuieli de judecata la care este obligat asiguratul in procesul civil.

Toate aceste componente fac obiectul asigurarii ,daca ele se datoreaza unor acte de neglijenta sau imprudenta comise de asigurati sau prepusii acestora in tipul si legatura cu organizarea transportului de marfuri.

Pentru stabilirea sumei asigurate se porneste de la valoarea facturata a bunurilor transportate la care se poate aplica o supravaloare de circa 10%.

In procesul despagubirii valoarea prejudiciului va rezulta din urmatoarele documente:

- certificat intocmit de reprezentatul asiguratorului

- raportul de evaluare a expertului evaluator

- chitante si dovezi privind cheltuielile effectuate

- procesul verbal intocmit de comisia de receptie.

In cazul daunei totale din valoarea asigurata se va scadea valoarea resturilor ce pot fi utilizate sau valorificate.Se are in vedere costurile reparatiei,reconditionarii si expedierii bunului la destinatia specificata.

In cazul pagubei partiale, cu conditia ca aceasta sa nu depaseasca valoarea reala a bunului respectiv, se practica de regula sistemul francizei.

Daca dupa pierderea unor bunuri transportate ele sunt ulterior gasite asiguratul trebuie sa restituie asiguratorului despagubirea platita.

Asiguratorul are dreptul de a subroga in drepturile asiguratului contra celor raspunzatori de producerea pagubei.De aceea asiguratul are obligatia sa predea societatii de asigurare toate documentele,dovezile necesare pentru a se actiona impotriva vinovatilor.

Termenul de prescriptie pentru actionarea in justitie este de 1 an.Daca asiguratul a fost despagubit de tertele persoane vinovate atunci asiguratorul este indreptatit sa plateasca doar diferenta dintre suma totala a despagubirii cuvenite si suma primita de la tertii vinovati.

Asigurarea se poate incheia in 2 forme:

1.Polita de transport – o asigurare pe fiecare ruta de transport si feicare transport in parte.In aceasta situatie suma asigurata este formata din valoarea bunului conform facturii si alte costuri specifice rutei respective.

2.Polita generala sau polita de abonament atunci cand asigurarea se face pe o perioada de 1 an pentru toate transporturile organizate in aceasta perioada indiferent de ruta.Asigurarea se face la o suma estimative care este actualizata sau la sf anului cu contravaloarea bunurilor trasportate efectiv.

D.p.d.v. a riscurilor incluse in polita se practica 2 variante:

1.Polita pentru toate riscurile care acopera toate riscurile,de pierdere si avarierea marfurilor cu exceptia celor provocate de urmatoarele:

-comportarea necorespunzatoare voita a asiguratorului si prepusii sai;

-scurgerea ordinara a lichidelor,pierderea uzuala de greutate a bunurilor transportate;

-prejudicii din ambalarea necorespunzatoare;

-viciul propriul a bunurilor;

-contaminarea radio activa;

-riscul de razboi si greva.

2.Polita fara avarie particulara care acopera riscurile de pierdere si avarie cauzata de incediu,explozie si accident al mijlocului de transport excluzand riscurile din asigurarea toate riscurile ,dar adaugand urmatoarele doua: accidente la incarcarea, descarcarea marfurilor si furtul, jaful si nelivrarea marfurilor.

In mod optional asigurarea poate solicita asig riscul de greva care inseamna orice fel de prejudicii aduse marfurilor de miscari civile,greve actiuni teroriste.

Tarifele de prime de asigurari se diferenteaza la asig pe conditii de asig.

Perioada asigurata difera la cele 2 tipuri de asigurari,adica la politele de asigurare perioada este din momentul parasirii de catre marfa a locului de depozitare indicat in polita si pana la sosirea marfii la destinatie.

Asigurarea bunurilor in transportul aerian

Marfurile trebuie sa indeplineasca cateva conditii:

1.Sa nu prezinte pericol pentru aeronava,pasageri sau alte marfuri

2.Sa fie cantarite si insotite de documente

3.Ambalajul sa fie adecvat transportului aerian

4.Marfurile periculoase sunt excluse din start.

Specificul asigurarilor: else sunt incluse de obicei intr un contract de raspundere civila fata de terti incluzand pierderea,avarierea sau distrugerea bagajelor dar si vatamarea corporala sau decesul pasagerilor aflati la bordul aeronavei ca si avarierea bunurilor sau afectarea persoanelor din afara aeronavei.

Sumele stabilite- la val declarate de asig pt pasageri, bagaje si marfuri, iar pentru alti terti in limitele unor conventii internatioanale ,respective Conventia privind raspunderea civila a companiilor de navigatie aeriene incheiata in 1929 ,comnpletata cu protocolul de la haga din 1955.

Curs 2

Asigurarea mijloacelor de transport terestru si aerian(CASCO)

Asigurarea autovehiculelor pentru avarii si furt

Obiectul asigurarii:

Autovehicule fata de care asig are un interes asigurabil inmatriculate in Romania.

Autovehiculele destinate trasportului de persoane:autoturisme,autobuze,autoturisme destinate trasportului de marfuri:camioane,autovehicule destinate unor activitati speciale:pompieri.

Sunt acoperite atat cazurile in care autovehiculele sunt conduse de proprietar dar si de sotie si alte persoane care locuiesc in mod statornic cu asiguratul.

In cazul persoanelor juridice conducere autovehiculelor de catre membrii din conducere sau angajati.

In general politele casco sunt oferite in 2 variante:

1.Varianta standard

2.Varianta pentru toate riscurile

1.Varianta standard:

Riscurile sunt avariile produse de

a ) riscuri specifice diverselor accidente

b )riscuri generale:incendiu,explozie,grindina,inundatie,furtuna,cutremur,alunecari de teren,greutatea stratului de zapada sau gheata,avalanse.

2.Varianta pentru toate riscurile include riscurile din polita standard la care se adauga furtul autovehicului si furtul prin efractie a unor parti componente,dotari ale autovehicului si avarii produse cu aceasta ocazie.

La ambele categorii de polite se adauga despagubiri pentru:

- cheltuieli de transport ale autovehiculelor la cel mai apropiat atelier de reparatie sau la un loc de adapostire a acesteia daca nu poate fi reparat.

- se adauga pagubele si cheltuielile ocazionate de masurile de limitare a pagubelor.

Exceptii:

Nu se despagubesc pagubele prin intrbuintarea autovehiculelor sau defectele de fabricatie sau utilizarea unor materiale necorespunzatoare.

Nu se despagubesc pagubele cauzate de inghetarea apei din instalatiile masinii,de ungerea insuficienta a motorului ,de supraincalzirea lui sau pagubele produse de trepidatia autovehicului in timpul mersului.

Nu se despagubeste paguba produsa prin neutilizarea autovehicului ,componentelor de rezerva ale masinii aflate in portbagaj.a huselor,prelatelor,echipamentelor,dotarilor speciale,dotarilor speciale suplimentare dotarilor standard daca ele nu au fost notificate asiguratorului si incluse in suma asigurata.

Nu se include in despagubire avariile produse cu intentie sau conducand in stare de ebrietate sau participand la fapte criminale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cursuri Sigurari si Reasigurari.doc