Factorii ce influenteaza gestiunea activitatii de asigurare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Factorii ce influenteaza gestiunea activitatii de asigurare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Managementul activității de asigurare este dependent de influența anumitor factori:

- Caracterul aleatoriu al daunelor

- Forma juridică de asigurare

- Domeniul de asigurări

- Sfera de cuprindere în profil teritorial

- Dimensiunile fondurilor pe care le gestionează Societatea de Asigurare

Caracterul aleatoriu al daunelor

Societățile de asigurări își asumă răspunderi în legătură cu acoperirea unor daune care au un profund caracter aleatoriu. Volumul acestor daune nu se poate cunoaște, dar se poate calcula în baza datelor statistice și teoriei probabilității.

Din aceste considerente asigurătorii trebuie să dispună de un sistem informațional cît mai complet care să cuprindă frecvența și intensitatea riscurilor pe perioade de timp cît mai îndelungate. Sistemul informațional prezintă importanță pentru efectuarea unor calcule privind evoluția în perspectivă a cheltuielilor privind plata despăgubirilor și a sumelor asigurate, determinarea nivelului primelor de asigurare și realizarea echilibrului financiar al activității de asigurare.

Forma juridică de asigurare

Modul de organizare și administrare a activității este diferit în cazul asigurării prin efectul legii față de asigurarea contractuală (facultativă). Pentru asigurarea prin efectul legii nu se impun măsuri privind perfecționarea personalului sau activității de asigurare ci doar pentru crearea condițiilor necesare încasării primelor de asigurare în termenii prevăzuți de legislație și pentru ca evaluarea pagubelor, stabilirea și plata despăgubirilor să se efectueze în baze reale și cît mai rapid.

În cazul asigurărilor facultative este necesar ca Managementul să organizeze:

- maximizarea gradului de cuprindere în asigurare

- perfecționarea personalului din activitatea ce contractează asigurarea

- organizarea și implementarea unor noi tipuri de asigurări stabilite în dependență de posibilitățile financiare ale populației

Domeniul de asigurări

După domeniile de asigurare asigurările sunt:

- de bunuri (generale)

- de răspundere civilă (generale)

- de persoane

În cazul asigurării generale (de bunuri și de răspundere civilă) este necesară o grupare a activităților pe feluri de bunuri sau răspunderi, deoarece există particularități specifice fiecărei categorii în ceea ce privește constatarea, evaluarea daunelor și stabilirea despăgubirilor.

Această activitate complexă impune ca managerii companiei de asigurare să angajeze alături de economiști și cadre de specialitate tehnică (ingineri).

În cadrul asigurării de persoane nu este nevoie de un departament care să se ocupe de problemele de constatare și evaluare a daunelor, ci de un sistem eficient de înregistrare a datelor privind volumul de prime încasate, obligațiile totale a asiguraților, scadențele contractelor, etc.

Sfera de cuprindere în profil teritorial

Împarte asigurările în:

- asigurări interne

- asigurări externe

Asigurările externe care ca obiect bunuri sau persoane nerezidente impune ca managerii să cunoască posibilitățile oferite de piețele internaționale, legislațiile din diferite state și în unele cazuri - modalitățile de apărare a drepturilor.

Dimensiunile fondurilor pe care le gestionează Societatea de Asigurare

Cu cît Compania de Asigurare posedă fonduri importante, cu atît acestea pot fi implicate în activități mai riscante, dar mai profitabile. Din aceste considerente companiile ce dețin fonduri mai mari au posibilități financiare mai avantajoase.

Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii ce influenteaza gestiunea activitatii de asigurare.docx