Sistemul Public de Pensii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Sistemul Public de Pensii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 5 pagini .

Profesor: Dordea Cristina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Asigurari

Extras din document

In sistemul public de pensii se acorda urmatoarele categorii de pensii:

1.Pensia pentru limita de varsta.

Se acorda asiguratilor care indeplinesc cumulativ la data pensionării conditiile privind varsta de pensionare si stagiul minm de cotiyare realiyat in sistem public. Varsta standard de pensionare este de 60 de ani la femei si 65 la barbati. Stagiul minim de cotiyare este de 15 ani si pentru femei si pentru barbati. Stagiul complet de cotiyare este de 30 ani pentru femei si 35 pentru barbati.

Angajatii care indeplinesc conditiile prevayute de lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului. In situatia angajatilor care si-au depus cerere de pensionare angajatorii acestora nu pot dispune incetarea raporturilor de munca decat dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare. Angajatii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare.

Asiguratii care si-au desfasurat activitatea in locuri de munca cu conditii speciale: unitati miniere pentru persoane care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca, activitati de cercetare, explorare, prelucrare a materiilor prime nucleare zonele 1 si 2 de expunere la radiatii, aviatia civila pntru personalul navigant, activitatea artistica desfasurata de acrobati, dresori, care au realizat un statgiu de 20 de ani in aceste conditii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 45 ani.

Asiguratii care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona 1 de expunere la radiatii sau de 17 ani in zona 2 beneficiaza de pensie indiferent de varsta. Asiguratii care au realizat stagiul atat in conditii deosebite cat si in conditii speciale beneficiaza cumulativ de reducerea varstelor standard de pensionare corespunzator fiecarei situatii fara ca aceasta reducere sa depaseasca 12 ani.

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent conditiei de asigurat in functie de gradul handicpului beneficiaza de reducerea standardelor de pensionare si a varstelor de pensionare astfel:

-Cu 15 ani reducerea varstei standard de pensionare daca au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare pentru cei cu handicap grav

-Cu 10 ani reducerea varstei standard de pensionare daca au realizat cel putin 2 treimi din stagiul complet de cotizare pentru cei cu handicap accentuat

-Cu 10 ani reducerea varstei standard de pensionare daca au realizat stagiul complet de cotizare pentru cei cu handicap mediu.

Asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pentru limita de varsta indiferent de varsta daca au realizat ca nevazatori cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare.

Asiguratii care au realizat stagii de cotizare in una sau mai multe din urmatoarele situatii: in conditii de munca speciale, deosebite, precum si in conditii prevazute de legi speciale beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare. Varsta redusa de pensionare nu poate fi mai mica de 50 ani pentru femei si 55 pentru barbati sau decat varsta care rezulta ca urmare a aplicarii reducerii maxime prevazute.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Public de Pensii.pdf