Curs PLC

Curs
9.1/10 (8 voturi)
Domeniu: Automatică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3390
Mărime: 35.56KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Susceanu
Controler-ul logic programabil (PLC) a aparut ca o alternativa reutilizabila, ieftina, flexibila si sigura la panourilor cu relee cablate. De la acest inceput, din 1986 PLC-urile s-au dezvoltat şi diversificat continuu. PLC-urile moderne realizeaza o multime de functii cum ar fi cele logice, de timp, de numarare, de secventiere, de control PID si logica fuzzy. Ele pot efectua operatii aritmetice, analiza datelor si pot comunica cu alte PLC-uri si cu calculatoare de tip server.

Extras din document

Obiective:

Controler-ul logic programabil (PLC) a aparut ca o alternativa reutilizabila, ieftina, flexibila si sigura la panourilor cu relee cablate. De la acest inceput, din 1986 PLC-urile s-au dezvoltat şi diversificat continuu. PLC-urile moderne realizeaza o multime de functii cum ar fi cele logice, de timp, de numarare, de secventiere, de control PID si logica fuzzy. Ele pot efectua operatii aritmetice, analiza datelor si pot comunica cu alte PLC-uri si cu calculatoare de tip server.

Scopul acestui capitol este de a va face cunostinta cu controler-ele logice programabile. Dupa parcurgerea acestui capitol, veti reusi urmatoarele:

1. Sa descrieti componentelor unui PLC: alimentarea, procesorul, modulul de intrare, modulul de iesire si unitatea de progaramare.

2. Sa descrieti pas cu pas functionarea unui PLC cand ruleaza un mic program secvential dupa o diagrama.

3. Sa schitati o diagrama intrare/iesire a unui PLC.

4. Sa schitati un program secvential al unei diagrame.

5. Sa folositi functiile de timp intr-o digrama PLC.

6. Sa utilizati functiile de numarare intr-o diagrama PLC.

7. Sa folositi functiile de secventiere intr-o diagrama PLC.

1 INTRODUCERE

Un PLC este un dispozitiv electronic digital, construit pentru a controla masini si procese efectuând operatii de coducere a evenimentelor si a timpului. PLC-ul este construit pentru medii industriale eterogene. Poate fi programat fara aptitudini speciale in programare, si poate fi intretinut de tehnicienii fabricii.

Industria de automobile a introdus PLC-ul pentru a elimina costul mare al panourilor cablate, neflexibile, cu relee. Divizia Hydramatic a Corporatiei General Motors a elaborat specificatiile de proiectare pentru primul controler logic programabil in 1986. Ei au solicitat un sistem numeric fiabil şi flexibil care ar suparavietui in mediul industrial, care ar putea fi usor de programat si de intretinut de personalul din uzina si care ar putea fi reutilizabil. De fiecare data cand era schimbat modelul de masina sute de panouri cablate cu relee erau aruncate la gunoi.

De la acest inceput din 1986, PLC-urile s-au dezvoltat mult mai mult decat doar ca un inlocuitor ieftin al panourilor logice cu relee. PLC-urile recente includ module care realizeaza o multitudine de functii cum ar fi: logice, de temporizare, de numarare, de secventiere, de control PID si logica fuzzy. Ele pot realiza operatii aritmetice, de analizare a datelor si pot comunica cu alte controlere programabile si cu alculatoare de tip server. Cateva avantaje ale PLC-urilor includ:

Flexibilitate.Un PLC poate conduce multe operatii diferite, iar modificările se realizează la nivel software şi sunt mai usor de implementat decat modificarile la nivel hardware.

Siguranta.Dispozitivele electronice sunt mai sigure si mai usor de intretinut decat temporizatoarele si releele mecanice.

Cost sacazut. Avantajul PLC-urilor provine din capacitatea sistemelor numerice de a realiza mai multe functii complexe la un cost mai scazut.

Documentarea. Echipamentul de programare a PLC-urilor poate furniza o listare

imediata a circuitului de control curent.

Tendinta in controlul industrial e de a utiliza PLC-uri mai mici plasate langa proces in locul PLC-urilor centralizate cu multe intrari si iesiri. Un calculator supervizor comunica cu PLC-urile individuale printr-o retea locala (LAN) pentru a coordona activitatile lor. Un motiv pentru impunerea acestei tendite este programul deosebit de complex cerut pentru a controla un sistem centralizat cu un PLC de dimensiuni mari. Divizand procesul in parti mai mici si mai usor de administrat specialistii vor recunoaste aceasta teorie ca o aplicatie a unei tehnici demonstrate de rezolvare a unei probleme denumita divide si stapaneste. Aceasta metoda rezolva probleme dificile divizandu-le intr-un numar de probleme mai mici si mai usor de rezolvat.

2 HARDWARE-UL PLC-ULUI

În Figura sunt prezentate componente functionale mai importante care pot intra în configuraţia PLC-urilor.

1. Sursa de alimentare;

2. Modulul procesor;

3. Modulele de intrare;

4. Modulele de iesire;

5. Unitatea de programare;

6. Unitatea controler-ului PID;

7. Unitatea de comunicatii de date.

• Figura 1 Componentele unui sistem cu PLC includ o sursa se alimentare, un modul procesor, module de intrare, module de iesire si o unitate de programare.

Preview document

Curs PLC - Pagina 1
Curs PLC - Pagina 2
Curs PLC - Pagina 3
Curs PLC - Pagina 4
Curs PLC - Pagina 5
Curs PLC - Pagina 6
Curs PLC - Pagina 7
Curs PLC - Pagina 8
Curs PLC - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Curs PLC.doc

Alții au mai descărcat și

Aplicatii Festo

Capitolul 1.Introducere 1.1. Instalatia Festo Compact Workstation Această staţie a fost dezvoltată şi produsă in scopul formarii profesionale şi...

Sisteme Hibride de Reglare a Nivelului. Conducere în Timp Real cu PLC Allen Bradley SLC 5-05

Introducere Un sistem hibrid este compus dintr-un proces continuu, modelat printr-un set de ecuaţii liniare şi tratat ca un SDED (Sistem Dinamic...

Studii privind Implementarea AP în Procesele Industriale

CAPITOLUL 1. GENERALITĂŢI PRIVIND AUTOMATELE PROGRAMABILE 1.1.Definiţii şi caracteristici. Automatele programabile sau PLC-urile sunt...

Comanda unui Motor Asincron pentru un Vinci de Ancoră

Argumentare În actuala etapă de dezvoltare a societăţii româneşti, aproape ca nu exista domeniu al activităţii economico-sociale, în care să nu se...

Comunicatii in LabView

Comunicatii Internet în LabVIEW Diversele versiuni succesive ale mediului de programare grafic LabVIEW si-au adus fiecare contributia la oferirea...

Automatizări Industriale în Mecatronică

Definirea sistemului flexibil de prelucrare Sistemul flexibil de prelucrare SFP poate fi definit ca un ansamblu integrat de maşini-unelte...

Masurarea Puterii si a Energiei Electrice in Curent Alternativ Trifazat

1.Generalitati Curentul electric este fenomenul de deplasare ordonată, într-un sens sau altul a purtătorilor de sarcină electrică. Într-o primă...

Proiectarea Sistemului de Reglare Automata a Vitezei unui Motor

1.Alegerea solutiei de automatizare – schema generala a SRA Schema de reglare in cascada turatie-curent (similar se extinde structurai pentru...

Ai nevoie de altceva?