Javascript si World Wide Web

Imagine preview
(8/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Javascript si World Wide Web.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 42 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Automatica, Calculatoare

Extras din document

1.1. Prezentarea limbajului JavaScript

Initial. JavaScript a fost dezvoltat de Netscape sub denumirea LiveScript, un limbaj de scriptare care intentiona sa extinda capacitatile HTML si sa ofere o alternativa partiala la unui numar mare de scripturi CGI pentru prelucrarea informatiilor din formulare si pentru a adauga dinamism în paginile utilizatorilor. Dupa lansarea limbajului Java, Netscape a început sa lucreze împreuna cu firma Sun pentru a oferi un limbaj de scriptare a carui sintaxa si semantica erau strâns legate de Java - motiv pentru care denumirea a fost schimbata în JavaScript. Dupa finalizarea limbajului, Netscape si Sun l-au lansat împreuna.

Una dintre motivatiile care au stat la baza limbajului JavaScript a fost recunoasterea necesitatii ca logica si inteligenta sa existe si pe partea de client, nu doar pe partea de server. Daca toata logica este pe partea de server, întreaga prelucrare este dirijata de server, chiar si pentru sarcini simple, asa cum este validarea datelor. Asigurarea de logica în inetriorul browserului îl înzestreaza pe client si face ca relatia sa fie cu adevarat sistem client-server.

Dupa lansarea sa , în decembrie 1995, JavaScript si-a atras sprijin din partea principalilor distribuitori din domeniu, printre care Apple, Borland, Sybase, Informix, Oracle, Digital, HP si IBM. Situatia s-a complicat însa atunci când a intervenit Microsoft. Întelegând importanta scriptarii Web, Microsoft a dorit sa ofere suport si pentru JavaScript. Când Netscape a preferat sa acorde licenta de tehnologie companiei Microsoft în loc sa o vânda, Redmond a analizat JavaScript, bazându-se pe documentatia publica, si a creat propria sa implementare, JScript, care este recunoscuta de Microsoft Internet Explorer versiunile 3.0 si ulterioare. JScript 1.0 este aproximativ compatibil cu JavaScript 1.1, care este recunoscut în Netscape Navigator 3.0 si browserele ulterioare.

Pe lânga JScript, Microsoft are propriul sau concurent pentru JavaScript, numit VBScript, realizat pentru patrunderea pe Web a actualilor programatori VB. În esenta, VBScript este un subset al limbajului Visual Basic. Deoarece Netscape nu recunoaste VBScript, principalele sale utilizari sunt pentru intraneturile (sau siturile Internet) unde se înregistreaza o abundenta de utilizatori de Microsft Internet Explorer.

În prezent, JavaScript este standardizat de o organizatie internationala de standardizare, ECMA. Desi standardul ECMA este util, atât Netscape cât si Microsoft au propriile lor implementari ale limbajului (JavaScript si JScript) si continua sa extinda limbajul dincolo de standardul de baza.

1.2. Aspecte fundamentale ale limbajului JavaScript

a) JavaScript poate fi încorporat în HTML

De obicei, codul JavaScript este gazduit în documente HTML si executat din interiorul lor. Cele mai multe obiecte JavaScript au etichete HTML pe care le reprezinta, astfel încât programul este inclus la nivelul esential, pe partea de client, al limbajului. Pentru a fi un programator JavaScript eficient, trebuie sa cunoastem si caracteristicile HTML.

JavaScript foloseste HTML ca modalitate de a sari în cadrul de lucru al aplicatiilor pentru Web si-i extinde capacitaile normale, asigurând evenimente pentru etichetele HTML si permitând acestui cod condus de evenimente sa se execute din interiorul sau.

b) JavaScript este dependent de mediu

JavaScript este un limbaj de scriptare, nu un instrument în sine si pentru sine. Software-ul care ruleaza de fapt JavaScript este motorul de interpretare din mediu - Netscape Navigator, Microsoft Internet Explorer sau unul din motoarele pe parte de server. Când este inclus într-un document HTML, JavaScript depinde de browser pentru a fi recunoscut. Daca browserul nu-l recunoaste, programul va fi ignorat, ba chiar mai rau - daca nu tinem seama de browserele neacceptate - programul JavaScript în sine poate fi afisat ca text pe pagina HTML.

c) JavaScript este un limbaj interpretat

Ca majoritatea limbajelor de scriptare, JavaScript este interpretat de browser înainte de a fi executat. JavaScript nu este compilat în binar - ca un fisier EXE -, ci ramâne parte a documentului HTML la care este atasat. Dezavantajul unui limbaj interpretat este ca executarea programului dureaza mai mult, deoarece browserul compileaza instructiunile în timpul rularii, chiar înainte sa le execute. Avantajul consta în faptul ca este mult mai usor de actualizat codul sursa.

d) JavaScript este un limbaj flexibil în privinta tipului de date

JavaScript difera mult de limbajele stricte în privinta tipului de date, ca Java sau C++, în care trebuiesc declarate toate variabilele de un anumit tip înainte de a le utiliza. Spre deosebire de ele, JavaScript este mult mai flexibil. Putem declara variabilele de un anumit tip, dar nu suntem obligati sa facem aceasta declarare; putem lucra cu o variabila, desi nu-i cunoastem tipul specific înainte de rulare.

Exemplu în care declaram o variabila numita myVal, îi atribuim o valoare de tip sir si apoi o afisam într-o caseta de mesaje:

function flexible()

{

var myVal;

myVal = "Hello World!";

alert(myVal);

}

În exemplul urmator nu vom mai declara variabila myVal înainte de folosire, lucru perfect valid în JavaScript, dar inacceptabil într-un limbaj strict în privinta tipului de date:

Fisiere in arhiva (1):

  • Javascript si World Wide Web.doc