Mecatronica si Robotica

Curs
9.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Automatică
Conține 3 fișiere: doc, pdf
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 4159
Mărime: 1.01MB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioana Armas

Extras din document

Contextul specific domeniului automatizarii in mod classic urmareste inlocuirea muncii sau a activitatilor factorului uman.

In prezent, problema este extinsa la nivelul automatizarii generale care urmareste crearea de sisteme artificiale capabile sa modifice configuratia unui mediu precum si inlocuirea unor sisteme naturale cu sisteme artificiale, avand un un comportament asemanator si fiind caracterizate de autonomie totala sau partiala.

Pentru contextul automatizarii generale se evidentiaza ca tehnici si tehnologii in rezolvarea unor probleme specifice, mecatronica si robotica.

Mecatronica este la randul sau, o stiinta aparuta in anii 1970, in Japonia si se constituie ca o revolutie tehnologica si stiintifica.

Definitiile ei cunosc mai multe perspective, dintre care se retin 2 :

1. Mecatronica este o stiinta complexa , dechisa, eterogena, care integreaza sinergeic la nivel fundamental cel putin 3 domenii : mecanica, electronica si software-ul.

Complexitatea si eterogenitatea provin din faptul ca mecatronica isi propune sa studieze ca pe un intreg domeniul mecanic , electronic si software. Aceasta se realizeaza prin integrare sinergetica intre aceste domenii.

Realizarea unitatii dintre domenii se realizeaza prin integrarea sinergetica ce presupune : - comunicare, colaborare - conlucrare, [auto]organizare, [auto]structurare.

Integrarea sinergetica realizeaza unificarea intre domenii astfel incat niciunul dintre ele nu este mai important decat celalalt.

Caracterul deschis provine din faptul ca in functie de problemele rezolvate, de dezvoltarea stiintei mecatronicii, se pot integra si alte discipline omogene, cum ar fi: psihologia, optica si altele [pneumatica, hidraulica etc.]

Observatie : Prin natura integrarii sinergetice, cele 32 domenii fundamentale cunosc modificari in sensul ca mecanica trebuie sa fie una de precizie [mecanica fina].

Partea de electronica a suferit foarte mari schimbari in domeniul de arhitecturi [concepere de noi arhitecturi], de concepere a circuitelor electronice.

Domeniul software trebuie sa utilizeze modele de reprezentare matematica a mediului natural si al sistemului in conformitate cu capacitatea si posibilitatile de procesare, dar si cu contextul calculabilitatii specific structurilor de calcul.

2.Mecatronica este o stiinta complexa, eterogena, deschisa, care urmareste crearea de sisteme capabile sa preia semnale din mediu, sa le proceseze si sa le prelucreze si sa actioneze in si/sau asupra mediului, prin forte, deplasari generale de energie, schimb de substante.

Robotica este un domeniu stiintific care se integreaza cu mecatronica si care urmareste realizarea de sisteme cu functie eterogena ce realizeaza sarcini umanoide sau similar umanoide.

Actualmente, robotica se extinde si catre realizarea de sarcini sau functii specific lumii biologice [lumea animala, insecte si celule].

In contextul tehnologic actual, vom privi robotica alaturi de mecatronica , deoarece ambele domenii stiintifice au ca obiectiv realizarea de sisteme cu functii eterogene care presupun : - perceperea mediului, decizia si actiunea in si/sau asupra mediului.

Preview document

Mecatronica si Robotica - Pagina 1
Mecatronica si Robotica - Pagina 2
Mecatronica si Robotica - Pagina 3
Mecatronica si Robotica - Pagina 4
Mecatronica si Robotica - Pagina 5
Mecatronica si Robotica - Pagina 6
Mecatronica si Robotica - Pagina 7
Mecatronica si Robotica - Pagina 8
Mecatronica si Robotica - Pagina 9
Mecatronica si Robotica - Pagina 10
Mecatronica si Robotica - Pagina 11
Mecatronica si Robotica - Pagina 12
Mecatronica si Robotica - Pagina 13
Mecatronica si Robotica - Pagina 14
Mecatronica si Robotica - Pagina 15
Mecatronica si Robotica - Pagina 16
Mecatronica si Robotica - Pagina 17
Mecatronica si Robotica - Pagina 18
Mecatronica si Robotica - Pagina 19
Mecatronica si Robotica - Pagina 20
Mecatronica si Robotica - Pagina 21
Mecatronica si Robotica - Pagina 22
Mecatronica si Robotica - Pagina 23
Mecatronica si Robotica - Pagina 24
Mecatronica si Robotica - Pagina 25
Mecatronica si Robotica - Pagina 26
Mecatronica si Robotica - Pagina 27
Mecatronica si Robotica - Pagina 28
Mecatronica si Robotica - Pagina 29
Mecatronica si Robotica - Pagina 30
Mecatronica si Robotica - Pagina 31
Mecatronica si Robotica - Pagina 32
Mecatronica si Robotica - Pagina 33
Mecatronica si Robotica - Pagina 34
Mecatronica si Robotica - Pagina 35
Mecatronica si Robotica - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Mecatronica si Robotica
    • C5.doc
    • Curs M.R. [c1-c3]+proiect.pdf
    • Curs M.R. [c1-c4].pdf

Alții au mai descărcat și

Proiectarea și Realizarea unui Vehicul Autonom cu Tracțiune Diferențială Realizată cu Motoare Pas cu Pas

Rezumat Lucrarea de licenţa cu titlul ,,Proiectarea si realizarea unui vehicul autonom cu tracţiune diferenţiala realizată cu motoare pas cu pas’’...

Modelarea si Identificarea Robotilor Mobili si Vehiculelor Autonome

INTRODUCERE Termenul de " robotics" (in traducere libera robotica) se refera la stiinta care se ocupa de studiul si utilizarea robotilor. Acest...

Realizarea unui Robot care Urmărește o Traiectorie

1. Introducere Un robot (din cehă) este un operator mecanic, artificial. Este un sistem compus din mai multe elemenete: partea mecanică, senzori...

Roboti Industriali

INTRODUCERE Unul din cele mai importante aspecte în evoluţia fiinţei umane este folosirea uneltelor care sa-i simplifice munca fizica. În aceasta...

Bazele Sistemelor Automatizate

Obiectivele urmarite - Obiectivele acestui curs se refera la sistemele care functioneaza in domeniul continuu de timp; - Sistemele care...

Sisteme automate liniare

În evoluţia sa omenirea a fost preocupată de realizarea unor dispozitive, mijloace tehnice, care să solicite cât mai puţin prezenţa omului pentru o...

Roboți Industriali

Manipulatorul este sistemul mecanic automat a carui comanda se bazeaza pe sisteme rigide care presupun o interventie in structura fizica a...

Standardul IEEE 802.11g

1. Introducere - standardul IEEE 802.11g Standardul 802.11g a fost ratificat de catre Institutul de Inginerie Electrica si Electronica (IEEE) in...

Ai nevoie de altceva?