Extras din curs
Curs nr 1
Teletransmisia datelor implicã utilizarea la distantã a sistemelor de calcul bazîndu-se pe tehnici care apartin domeniului telecomunicatiilor cât si informaticii.Acest domeniu cuprinde studiul echipamentelor si a principalelor tehnici pe un suport fizic accentul se pune în momentul de fatã pe tehnicile fundamentale utilizate în cadrul telecomunicatiei digitale.
Transmisia digitalã a fost favorizatã de progresele realizate în domeniul electronicii si calculatoarelor, sistemele de comunicatie comerciale cât si militare se vor face în viitor luînd în considerare transmisia digitalã a datelor datoritã avantajelor:
1)vitezã de transmisie mai mare
2)ratã de n ori mai scãzutã
3)utilizarea mai eficientã a echipamentelor
4)usurinta de regenerare a sistemelor digitale
Forma de undã este afectatãde douã cauze:
a)liniile de transmisie (si circuitele) au functii de transfer care nu sunt ideale si introduc un efect de distorsiune;
b)zgomotul de naturã electronicã sau alte interferente distorsioneazã semnalul; semnalele analogice prezintã o diversitate de forme, în acest caz chiar si o perturbatie relativ micã poate determina distorsiuni inacceptabile ale semnalului.
Semnalele sub formã de impulsuri a cãror tensiuni corespunzãtoare se iau valorile într-un domeniu finit de valori pot fi cu mult mai usor reconstituite.
5)sunt mai viabile, pret de cost mai redus, prezintã flexibilitate la intrare
6)diferitele tipuri de semnale digitale (date,semnale telefonice, de televiziune) pot fi tratate ca si semnale identice în transmisii si telecomunicatii
U.C. U de control ® Modem Linii de ¿ Modem® U de control U.C.
perif. a trans ¬ transmisie ¬ a trans perif
Linia de transmisie =ansamblul mijloacelor de transmisie si distribuire a informatiei interconectate în vederea realizãrii legãturii dintre douã sau mai multi corespondenti
Echipamente terminale: a)emitor -cînd genereazã informatii
b)receptor -cînd primeste informatii
Frecvent echipamentul terminal este si emitor si receptor.
Existã mesaje care furnizeazã informatii grupate pe blocuri, marcarea începutului si sfãrsitului blocurilor dar si informatii destinate corectiei erorilor(cele mai importante).
Ansamblul regulilor de dialog între echipamente terminale pentru prelucrarea datelor se numeste protocol; iar modalitãtile de aplicare a acestor reguli se numesc proceduri.
Schimbul de informatii între echipamentele terminale se pot face utilizînd semnale electrice sau optice.Caracteristicele fizice pe care le are calea de transmisie impun alegerea corespunzãtoare a semnalului utilizat pentru transmisie.
Adaptarea semnalului la calea de transmisie este realizatã de echipamentul terminal al circuitului de date.Legãtura dintre echipamentul terminal al circuitului de date si echipamentul terminal pentru prelucrarea datelor (calculator) pate fi realizat prin:
a)cuplor de transmisie;
b)controler de comunicatie
c)controlor al terminalelor
Curs nr 2 Studiul de dezvoltare ale retelei de comunicatii
Reteaua de telecomunicatii=ansamblul mijloacelor care asigurã transmisia la distantã a informatiei între doi utilizatori cu ajutorul semnalelor electrice.
Comunicãrile se pot realiza cu ajutorul informatiei care pot fi de mai multe tipuri: sunete(voce sau muzicã); imagini(fixe sau mobile); texte sau date.
In domeniul telecomunicatiilor pot fi deci incluse telefonia, radiocomunicarea, radio telefonia mobilã, videotelefonia(între terminale mobile) si teleinformatica(tratarea si transmisia datelor la distantã).
Cele mai importante inventii in tehnica comunicãrii s-au produs în domeniile microelectronicii, soft-warului si a fibrelor optice. Aceastea au influentat dezvoltarea retelei de telecomunicatii prin intermediul telefoniei digitale a retelelor de date cu comutare de circuite si comutare de pachete, a retelei numerice cu integrarea serviciilor(ISDN) si a retelei de radiocomunicatie mobilã celularã.
Softwar-ul în telecomunicatii este utilizat: conceptie si executie, instalare, exploatare si întretinere, satisfacerea cerintelor la nivel de utilizator.
Limbajele de programare folosite sunt dependente de natura si de importanta softwar-ului. Metodele de conceptie utilizeazã de obicei un limbaj de descrier si specificatii numit LDS si care este recomandat de CCITT; mai sunt utilazate: C,C++, ADA .
Preview document
Conținut arhivă zip
- Transmisii de Date
- Curs10.doc
- Curs11.doc
- Curs1si2.doc
- CURS3.DOC
- Curs4 si 5.doc
- Curs6.doc
- Curs7.doc
- Curs8.doc
- Curs9.doc