Asigurarea Riscurilor Financiare si Politice

Imagine preview
(6/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Asigurarea Riscurilor Financiare si Politice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Banci, Economie, Finante

Extras din document

1. Riscurile comerciale se pot manifesta atât în tranzactiile interne, cât si în cele internationale, si constau în deteriorarea sistemului financiar al cumparatorului astfel încât acesta ajunge în starea de imposibilitate de plata a sumei datorate la scadenta. Uneori, neonorarea obligatiilor de plata poate constitui rea credinta din partea cumparatorului.

2. Riscurile generate de forta majora si provocate de calamitati naturale sunt, în general, imprevizibile si se manifesta prin fenomene naturale sau cauzate de o forta majora care pun cumparatorul în imposibilitate de plata fata de furnizor (cutremur, inundatii).

3. Riscurile politice constau în evenimentele social-politice, independente de vointa si solvabilitatea cumparatorului, care îl impiedica sa-si onoreze obligatiile de plata fata de furnizor (razboi, greve).

Sunt situatii când împotriva tarii importatorului sunt instituite masuri cu caracter politic de catre terte tari, cum este cazul embargo-ului.

Riscurile politice pot constituite si de diverse masuri luate de autoritatile publice ale statului în care se afla partenerul, concretizate în efecte ca:

• restrângerea importurilor,

• limitarea transferului valutar,

• sechestrarea sau rechizitionarea unor bunuri apartinând agentului economic asigurat, s.a.

Tot în aceasta categorie se încadreaza si cazul neonorarii platii la termen de catre importatorii publici.

4. Riscurile valutare se manifesta în cazul unor tranzactii comerciale internationale. Pentru aceasta, în contract se prevede posibilitatea platii în alta valuta decât cea luata în vedere la încheierea contractului, deoarece se poate modifica raportul de schimb pe parcursul perioadei dintre momentul încheierii contractului si momentul platii.

Acest tip de riscuri are mai multe forme:

• riscul de schimb valutar;

• riscul cresterii costurilor de fabricatie al marfurilor contractate datorita inflatiei;

• riscul fluctuatiei ratei dobânzii (dobânda are tendinta de majorare, iar acest lucru este în dezavantajul importatorului, creditorului).

În practica s-au instituit doua forme de asigurare specifice riscurilor de import-export:

I. asigurarea riscurilor financiare;

II. asigurarea riscurilor politice.

I. Asigurarea riscurilor financiare

Asigurarea riscurilor financiare este o forma de asigurare complexa, putând avea un câmp de manifestare si pe plan intern, dar, în deosebi, se manifesta pe plan international.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea riscurilor financiare si politice .doc