Contabilitatea Institutiilor Bancare

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5640
Mărime: 21.70KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Craciun Petru

Extras din document

Contabilitatea institutilor de credit

Curs1

1 planul de conturi pt inst de cr este in conformitate cu prevederile legale existenete in viguare aprobat de catre CA al BNR avand aplicabilitate de la 01.01.1997.

Este restructurat in clase si gr de conturi in functie de importanta acestora in vederea desfasurarii corespunzatoare a intregii activitati bancare planul de conturi cuprinde 9 clase de conturi iar clasa a 8 de conturi nu este utilizata la nivelul sucurslelor judetene iar clasa a 9 de ct reprezinta conturile din afara bilantului.

Clasa 1 “operatiuni de trezorerie si operatiuni interbancare cuprinde totalitatea operatiunilor de casa precum si a operatiunilor interbancare. Clasa este restructurata in mai multe grupe astfel.

Grupa 10 “casa si alte valori” evidentiaza totalitatea operatiunilor de casa desfasurate prin intermediul caseriei inst de cr.

Grupa 11 “decontari cu BNR” evidentiaza totalitatea operatiunilor de cont curent desfasurate prin conturile deschise de inst de cr la BNR.

Grupa 12 “contul de corespondent” prin care se reflecta totalitatea operatiunilor desfasurate de inst de cr in relatiile cu alte inst de cr (altele decat BNR).

Grupa 13 “depozite interbancare” evidentiaza constituirea depozitelor la banci si ale bancilor.

Grupa 14 “credite si inprumuturi interbancare” evidentiaza contabilitatea cr acordate bancilor pe de o parte iar pe de alta parte a imprumuturilor primite de la alte banci.

Grupa 15 “valori primate sau date in pensiune” evidentiaza pe de o parte inprumuturile primate de la alte banci pe baza valorilor date in pensiune iar pe de alta parte evidentiaza sumele acordate altot institutii de cr pe baza valorilor primate in pensiune.

Grupa 16 “valori de recuperate si alte sume datorate” evidentiaza existenta valorii de primit de la alte institutii de cr sau sumele datorate altor inst de cr.

Grupa 18 “ creante restante si indoielnice” evidentiaza totalitatea creantelor restante si indoielnice constituite din rate si dobanzi aferente acestora.

Grupa 19 “provizioane pt creante din operatiuni interbancare”

Clasa a 2 a de conturi “operatiuni cu clientela”

Clasa a 2 a conduce evidenta tuturor operatiunilor desfasurate de institutia de cr cu clientele pers fizica sau juridical indiferent de natura opratiei.

Se inparte in grupe de conturi astfel:

Clasa 20 “credite acordate clientelei” care evidentiaza totalitatea cr acordate clientelei bancare indifferent de scopul acestora, de moneda in care se efectueaza sau de categoria clientelei.

Grupa 23 “inprumuturi si credite reflecta totalitatea operatiunilor privind sumele acordate clientelei sau sumele primate de unitatea financiara.

Grupa 24 “valori primate sau date in pensiune” reflecta sumele primate sau date de la clientele financiara pe baza valorilor date sau primate de banci.

Grupa 25 “conturile clientelei” conduce evidenta tuturor tranzactiilor effectuate de clientele pt operatiuni nonchash prin conturile curente deschise la institutia de credit si evidentiaza conturile de depozite deschise de age c pers fiz sau juridical

Grupa 26 “valori de recuperat si alte sume datorate evidentiaza val de recuperat sau alte sume datorate izvorate din relatia inst de c rag ec

Grupa 28 “creante restante si indoielnice” evidentiaza totalitatea creantelor restante si indoielnice pe care o institutie de cr le are asupra clientelei pers fizica sau juridical non bancara

Grupa 29 “provizioane pt creante din operatiuni cu clientele” evidentiaza modul de constituire si utilizare a provizioanelor rezultate din operatiunile cu clientele.

21.10.2008

Curs 2

Clasa 3 de conturi ”operatiuni cu titluri si operatiuni diverse” conduce evidenta tuturor operatiunilor cu titluri existente in patrimonial unei inst de cr sau tranzactionate prin institutia de cr.

Clasa 4 de conturi “valori imobilizate” cuprinde totalitatea valorilor patrimoniale apartinatoare unei institutii de credit.

Clasa 5 de conturi “capitaluri proprii asimilate si provizioane”

Clasa 6 de conturi “cheltuieli” se inparte in gr de conturi in functie de restul claselor de conturi enumerate anterior.

Clasa 7 de conturi “venituri” cuprinde toate v realizate de inst de cr in vederea desfasurarii in conditii optime a intregi sale activitati.

Clasa 9 de conturi “operatiuni in afara bilantului”

2. Contul bancar

Contul bancar reprezinta inceputul relatiei dintre o institutie de credit si un agent economic pers fizica sau pers juridica, relatie in urma careia fiecare parte trebuie sa se conporte in mod adegvat, sa fie o relatie sincera, bazata pe incredere reciproca pe corectitudinea informatilor transmise astfel incat sa se asigure o functionare optima a acestei relatii.

2.1. informatii preliminare privind deschiderea contului bancar.

Institutia de credit va deschide conturi atat pers fizice in deplina capacitate de exercitiu cat si pers juridice legal constituite.

La deschiderea unui cont bancar de catre o pers fizica sau juridical aceasta trebuie sa obtina un minimum de informatii, informatii cum ar fi:

- voi solicita comisioanele cu care opereaza inst de credit atat la incasari cat si la plati, atat in numerar cat si prin virament.

Preview document

Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 1
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 2
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 3
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 4
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 5
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 6
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 7
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 8
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 9
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 10
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 11
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 12
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 13
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 14
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 15
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 16
Contabilitatea Institutiilor Bancare - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Institutiilor Bancare.doc

Alții au mai descărcat și

Riscul de Lichiditate

1. Generalitati privind riscul bancar si riscul de lichiditate Problemele de risc si incertitudine au existat întotdeauna pentru societatile...

Bugetele Locale

Notiunea bugetelor locale e strans legata de principiul autonomiei consacrat atat la nivel constitutional cat si al altor legi organice:lege bug...

Creditare Bancara

Functiile creditului bancar: 1.De redistribuire - creditul joaca rolul de macroregulator economic asigurind astfel satisfacerea nevoilor dinamice...

Control Bugetar

PROCESUL BUGETAR Ansamblu de acţiuni şi măsuri întreprinse de stat în scopul concretizării politicii financiare aplicate de GUVERN; Derularea...

Moneda

Curs 1 Moneda: piesa metalica emisa de autoritatea suverana pt a servi ca mij. de schimb. Banii: echvalentul general al valorii fiind cunoscuti...

Riscul de Rata al Dobanzii - Curs

Pentru masurarea riscului de rata a dobanzii sunt folosite in literatura de specialitate si in practica bancara mai multe tehnici: - Tehnici...

Audit Intern

Cap.1 Aspecte generale privind auditul intern I. Obiective a) Definirea auditului intern; b) Familiarizarea cu diversele tipuri de audit; c)...

Băncile de Afaceri

Întrucât noile întreprinderi, mai puţin cunoscute, presupun risc şi neîncredere din partea deţinătorilor de capital, în asemenea activităţi băncile...

Ai nevoie de altceva?