Contabilitatea Institutiilor Bancare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Contabilitatea Institutiilor Bancare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor: Craciun Petru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Banci

Extras din document

Contabilitatea institutilor de credit

Curs1

1 planul de conturi pt inst de cr este in conformitate cu prevederile legale existenete in viguare aprobat de catre CA al BNR avand aplicabilitate de la 01.01.1997.

Este restructurat in clase si gr de conturi in functie de importanta acestora in vederea desfasurarii corespunzatoare a intregii activitati bancare planul de conturi cuprinde 9 clase de conturi iar clasa a 8 de conturi nu este utilizata la nivelul sucurslelor judetene iar clasa a 9 de ct reprezinta conturile din afara bilantului.

Clasa 1 “operatiuni de trezorerie si operatiuni interbancare cuprinde totalitatea operatiunilor de casa precum si a operatiunilor interbancare. Clasa este restructurata in mai multe grupe astfel.

Grupa 10 “casa si alte valori” evidentiaza totalitatea operatiunilor de casa desfasurate prin intermediul caseriei inst de cr.

Grupa 11 “decontari cu BNR” evidentiaza totalitatea operatiunilor de cont curent desfasurate prin conturile deschise de inst de cr la BNR.

Grupa 12 “contul de corespondent” prin care se reflecta totalitatea operatiunilor desfasurate de inst de cr in relatiile cu alte inst de cr (altele decat BNR).

Grupa 13 “depozite interbancare” evidentiaza constituirea depozitelor la banci si ale bancilor.

Grupa 14 “credite si inprumuturi interbancare” evidentiaza contabilitatea cr acordate bancilor pe de o parte iar pe de alta parte a imprumuturilor primite de la alte banci.

Grupa 15 “valori primate sau date in pensiune” evidentiaza pe de o parte inprumuturile primate de la alte banci pe baza valorilor date in pensiune iar pe de alta parte evidentiaza sumele acordate altot institutii de cr pe baza valorilor primate in pensiune.

Grupa 16 “valori de recuperate si alte sume datorate” evidentiaza existenta valorii de primit de la alte institutii de cr sau sumele datorate altor inst de cr.

Grupa 18 “ creante restante si indoielnice” evidentiaza totalitatea creantelor restante si indoielnice constituite din rate si dobanzi aferente acestora.

Grupa 19 “provizioane pt creante din operatiuni interbancare”

Clasa a 2 a de conturi “operatiuni cu clientela”

Clasa a 2 a conduce evidenta tuturor operatiunilor desfasurate de institutia de cr cu clientele pers fizica sau juridical indiferent de natura opratiei.

Se inparte in grupe de conturi astfel:

Clasa 20 “credite acordate clientelei” care evidentiaza totalitatea cr acordate clientelei bancare indifferent de scopul acestora, de moneda in care se efectueaza sau de categoria clientelei.

Grupa 23 “inprumuturi si credite reflecta totalitatea operatiunilor privind sumele acordate clientelei sau sumele primate de unitatea financiara.

Grupa 24 “valori primate sau date in pensiune” reflecta sumele primate sau date de la clientele financiara pe baza valorilor date sau primate de banci.

Grupa 25 “conturile clientelei” conduce evidenta tuturor tranzactiilor effectuate de clientele pt operatiuni nonchash prin conturile curente deschise la institutia de credit si evidentiaza conturile de depozite deschise de age c pers fiz sau juridical

Grupa 26 “valori de recuperat si alte sume datorate evidentiaza val de recuperat sau alte sume datorate izvorate din relatia inst de c rag ec

Grupa 28 “creante restante si indoielnice” evidentiaza totalitatea creantelor restante si indoielnice pe care o institutie de cr le are asupra clientelei pers fizica sau juridical non bancara

Grupa 29 “provizioane pt creante din operatiuni cu clientele” evidentiaza modul de constituire si utilizare a provizioanelor rezultate din operatiunile cu clientele.

21.10.2008

Curs 2

Clasa 3 de conturi ”operatiuni cu titluri si operatiuni diverse” conduce evidenta tuturor operatiunilor cu titluri existente in patrimonial unei inst de cr sau tranzactionate prin institutia de cr.

Clasa 4 de conturi “valori imobilizate” cuprinde totalitatea valorilor patrimoniale apartinatoare unei institutii de credit.

Clasa 5 de conturi “capitaluri proprii asimilate si provizioane”

Clasa 6 de conturi “cheltuieli” se inparte in gr de conturi in functie de restul claselor de conturi enumerate anterior.

Clasa 7 de conturi “venituri” cuprinde toate v realizate de inst de cr in vederea desfasurarii in conditii optime a intregi sale activitati.

Clasa 9 de conturi “operatiuni in afara bilantului”

2. Contul bancar

Contul bancar reprezinta inceputul relatiei dintre o institutie de credit si un agent economic pers fizica sau pers juridica, relatie in urma careia fiecare parte trebuie sa se conporte in mod adegvat, sa fie o relatie sincera, bazata pe incredere reciproca pe corectitudinea informatilor transmise astfel incat sa se asigure o functionare optima a acestei relatii.

2.1. informatii preliminare privind deschiderea contului bancar.

Institutia de credit va deschide conturi atat pers fizice in deplina capacitate de exercitiu cat si pers juridice legal constituite.

La deschiderea unui cont bancar de catre o pers fizica sau juridical aceasta trebuie sa obtina un minimum de informatii, informatii cum ar fi:

- voi solicita comisioanele cu care opereaza inst de credit atat la incasari cat si la plati, atat in numerar cat si prin virament.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Institutiilor Bancare.doc