Control Financiar

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Control Financiar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 297 de pagini .

Profesor: Cornel Jucan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Banci

Extras din document

1.1. Definirea, rolul si principiile generale ale controlului economic-financiar si expertizei contabile

Dupa perceptiunea generala a specialistilor, controlul reprezinta activitatea specific umana de verificare si analiza permanenta, periodica sau inopinata a unor procese, fenomene, operatii, informatii rezultate dintr-un domeniu sau sector oarecare, în scopul preîntâmpinarii si lichidarii eventualelor abateri si neajunsuri.

El este pus în situatia de a emite judecati de valoare sau de conformitate, interpretând starile de lucruri sau realitatile constatate printr-o raportare continua a acestora la obiectivele de atins, normele fixate anticipat sau regulile de desfasurare prestabilite. În acest context, controlul face posibila determinarea abaterilor înregistrate, stabilind semnificatia si implicatiile lor, cauzele care le-au generat si masurile ce se impun pentru evitarea repetarii lor în viitor1.

1I.Florea, R.Florea-"Controlul economico-financiar"C.E.C.A.R, Buc. 2000,p.9

1În domeniul economic, controlul cuprinde trei laturi esentiale ale activitatilor ce se desfasoara în unitatile comerciale, respectiv latura tehnica sau profesionala, latura economica si latura financiara.

Controlul tehnic se exercita de cadre specializate, având în vedere,în principal, aspectele tehnologice ale proceselor de productie si de circulatie, proprietatile fizice si chimice ale bunurilor si caracteristicile sau parametrii mijloacelor care participa la desfasurarea activitatilor din obiectul statutar al firmelor. Ca sa exemplificam, putem enumera receptia materiilor prime si materialelor, utilajelor sau marfurilor aprovizionate, obtinerea de produse si semifabricate din productia proprie, finisarea si terminarea operatiunilor, proceselor tehnologice si lucrari sau faze ale acestora.

Mai pot fi asimilate acestui tip de control urmarirea realizarii proiectelor si documentatiilor de executie, asistenta tehnica de specialitate pe faze de productie, controlul profesional al activitatii didactice, medicale, etc.

Controlul economic urmareste, în principal, modul de gospodarire si utilizare a resurselor umane si materiale, realizarea integrala si la termene a obiectivelor propuse în activitatea de productie si de gestiune a firmelor

Fisiere in arhiva (1):

  • Control Financiar.doc

Alte informatii

suport curs