Eficienta Investitiilor

Curs
8.6/10 (5 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5736
Mărime: 46.13KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ragalie

Extras din document

Eficienta investitiilor

C2

Rolul investitiilor in dezvoltarea economiei. Clasificarea investitiilor dupa natura proiectelor de investitii

Investitii = acele cheltuieli efectuate de o firma pentru a obtine o crestere a masei sale de profit. Aceste cheltuieli sunt efectuate atat pentru construirea unor noi obiective economice cat si pentru modernizarea si retehnologizarea unor capacitati de productie deja create.

Abordarea procesului investitional dintr-o societate se poate face din mai multe puncte de vedere:

a) dpdv contabil, investitia este totalitatea bunurilor mobiliare si imobiliare, corporale si necorporale, achizitionate sau create in unitatea respectiva. In aceste conditii, investitiile sunt imobilizatile aflate fie in exploatare fie in afara exploatarii.

b) dpdv economic, , investitia este acel consum de resurse efectuat in scopul realizarii unei noi capacitati de productie si a caror rezultate se vor regasi pe intreaga durata de exploatare a obiectivului.

c) Dpdv financiar, investitia este totalitatea cheltuielilor efectuate in scopul obtinerii unor venituri viitoare, care sunt capabile sa recupereze atat cheltuielile investitionale cat si posibilitatea obtinerii unui profit

Clasificarea investitiilor se realizeaza dupa mai multe criterii:

a) dupa structura lor

1. masini,utilaje, instalatii si linii tehnologice inclusiv aparate de masura si control

2. lucrari de constructii-montaj in care se realizeaza atat constructia obiectivului care de regula se face pe un santier de constructie cat si montajul utilajelor conform tehnologiei alese.

3. lucrari geologice pentru descoperirea unor noi rezerve de resurse minerale.

4. cheltuieli de investitii in domeniul agricol pentru realizari de plantatii pana la stadiul de productia „pe rod” (livezile, plantatiile viticole)

b) dupa legatura investitiei cu obiectivul proiectat

1. investitii directe- in care sunt cuprinse cheltuielile investitionale legate de functionarea obiectivului de baza din sectia respectiva; evaluarea acestor cheltuieli se face pe partea devizelor de cheltuieli care se intocmeste pentru intreaga investitie ( si in acest caz avem Devizul General al Obiectivului) si partial, pentru fiecare obiectiv in parte, cand vorbim de Devizul pe Obiectiv sau Devizul pe Categoria de Lucrari de Investitii

2. Investitii colaterale – sunt facutepentru asigurarea utilitatilor de baza (apa, gaze ,aer comprimat, retea telefonica etc) aceste cheltuieli se regasesc in Devizul Special elaborat pentru Obiectivul respectiv.

3. investitii conexe – lucrari de regularizare a cursurilor de apa, de consolidare a unor terenuri astfel incat sa se asigure conditii normale de realizare a investitiei directe.

c) dupa sursele de finantare

1. investitii realizate din surse proprii ale agentului economic direct (din profitul unitatii sau din fondul de amortizare)

2. investitii din surse atrase (fondurile comunitare, creditele bancare, alocatii de la buget ) sau alte surse (Sponsorizari)

d) dupa sursele de constituire

1. investitii proprii realizate pe teritoriul Romaniei de intreprinzatori romani

2. investitii mixte – combinarea investitiilor romane cu cele straine (Nokia)

3. investitii straine – realizate integral cu capital strain ( plus investitiile facute pentru dezvoltarea unor investitii -> Petrom)

e) dupa destinatie

1. investitii de portofoliu – dobandirea de valori mobiliare de pe piata de capital

2. investitii directe pe care le face un agent economic.

f) dupa modul de executie

1. investitii realizate in regie proprie

2. investitii realizate in antrepriza prin care beneficiarul angajeaza un numar de parteneri pentru finalizarea investitiei respective.

g) dupa modul de asociere a riscului

1. investitii cu risc normal

2. investitii cu risc mediu (pentru lucrarile de modernizare)

3. investitii cu risc ridicat (noi obiective pe piete necunoscute)

4. investitii cu risc impus ( beneficiarul este obligat sa se alinieze unor reglementari legislative interne si internationale)

In general, de derularea investitiilor straine in Romania raspunde Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) iar pentru sustinerea investitiilor externe din fondurile comunitare, rolul de baza revine Ministerului Dezvoltarii (fostul Minister al Integrarii). Acest minister plus autoritatile loale si agentiile regionale de dezvoltare se ocupa cu gestionarea fondurilor europene. Pentru perioada 2007-2013 Romania are de utilizat un volum de 30 miliarde de Euro.

C3

Metodologia de evaluare a eficientei economice a proiectelor de investitii

In general, un proiect de investitii reprezinta un program tehnic si financiar autonom si complet prin care investitorul urmareste sa obtina un profit de la capitalul investit.

Dintre informatiile pe care investitorul le utilizeaza, un rol central revine indicatorilor si variabilelor tehnico-economice grupate in 4 categorii:

1) costurile necesare realizarii proiectelor de investitii

2) avantajele anticipate a se obtine pe intreaga durata de exploatare a investitiilor

3) resursele de timp si materiale caracteristice realizarii proiectului

4) eficienta economica si financiara produsa de proiectul respectiv.

In practica, factorul generator de avantaje anticipate il constituie capitalul avansat si cheltuielile angajate pentru realizarea proiectului respectiv. La un proiect de investitii, costurile legate de producerea unor anumite avantaje reprezinta cheltuielile necesare realizarii proiectului si anume:

- Cheltuieli cu proiectarea

- Cheltuieli cu realizarea obiectivului respectiv

- Cheltuieli cu darea in functiune a obiectivului

- Cheltuieli de exploatare a obiectivului

Unui proiect de investitii i se asociaza si un capital initial avansat (investitia initiala) cat si capitalul atras ulterior pentru finalizarea investitiei si pentru punerea in functiune a noii capacitati, inclusiv cheltuielile de exploatare.

Preview document

Eficienta Investitiilor - Pagina 1
Eficienta Investitiilor - Pagina 2
Eficienta Investitiilor - Pagina 3
Eficienta Investitiilor - Pagina 4
Eficienta Investitiilor - Pagina 5
Eficienta Investitiilor - Pagina 6
Eficienta Investitiilor - Pagina 7
Eficienta Investitiilor - Pagina 8
Eficienta Investitiilor - Pagina 9
Eficienta Investitiilor - Pagina 10
Eficienta Investitiilor - Pagina 11
Eficienta Investitiilor - Pagina 12
Eficienta Investitiilor - Pagina 13
Eficienta Investitiilor - Pagina 14
Eficienta Investitiilor - Pagina 15
Eficienta Investitiilor - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Eficienta Investitiilor.doc

Alții au mai descărcat și

Investițiile Străine Directe în România

Investiţiile străine directe de capital Definire. Rol Investiţiile străine directe sunt definite ca proprietatea directă sau indirectă a unei...

Politici Monetare în România în Perioada 1990 - 2004

Introducere La începutul procesului de tranzitie, un numar mare de experti si organisme internationale specializate au vazut economia de...

Creditarea Persoanelor Juridice la BRD

CAPITOLUL I DESCRIEREA BĂNCII 1.1. INTRODUCERE BRD-GSG a fost înfiinţată prin hotărâre de guvern în decembrie 1990 şi înmatriculată în februarie...

Banca Europeană de Investiții

INTRODUCERE Atunci când vorbim de Uniunea Europeană din zilele noastre putem spune că este rezultatul unui proces care a început acum mai bine de...

Competitia Fiscala

I. CE ESTE COMPETITIA FISCALA ? Definire si caracteristici Termenul de ‘competitie fiscala’ poate ilustra imaginea unui stat aflat in concurenta...

Riscul de Credit in Sistemul Bancar Romanesc in Contextul Crizei

Economia globală s-a deteriorat semnificativ în anul 2009, iar revenirea se anunţă a fi neuniformă. Spaţiul UE se preconizează să aibă printre cele...

Creditul Ipotecar pentru Investitii Imobiliare - Studiu de Caz Efectuat la BRD, Banca Transilvania si ING Bank

CREDITLUL IPOTECAR Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei...

Sistemul Bancar din România

I. Noţiuni generale privind sistemul bancar 1.1 Definirea băncii şi a sistemului bancar Conform art. 3 lit.b din Legea nr. 58/1998 astfel cum a...

Ai nevoie de altceva?