Institutii de Credite

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Institutii de Credite.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Banci

Extras din document

Grupam oper. Pasive ale BC in urm. categ :

Capitalul propriu al BC are in general o pondere redusa comparative cu niv. inregistrat de aceste la bancile comerciale si la alte instit. de credit.

Depozite si surse atrase  de la extern  dep de la instit. Intern. , dep. ale unor banci straine, imprumuturi de la org. financiare intern si banci straine, cumparari de la dezv. Spec. de la Fondul Monetar Int .

-de la intern  dep. constituite de banci comerciale si alte instit. de credit, contul monetar al trezoreriei statului.

Emisiunea monetara ( de bancnote ) reprez. cea mai importanta oper. pasiva a BC. Alaturi de ea o pondere importanta detin in pasiv si dep. bancilor din sistem, indeosebi sub forma rez.. min. oblig. si a altor fonduri de disponib.

Dupa cum stim, in procesul creatiei mon. sunt implicate atat instit. de credit , cat si BC. Capacitatea bancilor din sistem de a crea moneda (de cont) se poate evidential prin analiza fen. de multiplicare a creditelor si a maselor mon.

Moneda creata de BC este numita si moneda de prim rang. Ea cuprinde totalit. bancn aflate in circulatie si totali.t activelor care apartin bancilor si trezoreriei statului si care se gasesc in pasivul bilantului.

Creatia monetara a BC se realiz prin 2 mecanisme:

-prin mecanismul acordarii de credite banc. din sistem si trezoreria statului

-prin mecanismul achizitiei de aur, devize si tipurile de piata.

Pt. masurarea stocului de moneda centr. aflata in circulatie se utiliz. un agregat denumit baza monetara. Baza mon. este o variabila exogena bancilor comerciale, iar masa mon. este un sens mai larg; reprez. un multiplu al bazei mon. respective al ofertei de moneda al bancii centr.

Sistemul European al BC ( este format din BC europeana si bancile centr. nationale )

Obiectivul fundamental al BC eur. il reprez. stabilitatea preturilor, resp. controlul si stapanirea inflatiei.

Misiunea : elaboreaza si pune in aplicare politica monetara din zona; detine si administreaza rez. monetare oficiale ale statelor member , fara a prejudicia gestionarea de catre guv. a unei parti din devizii ; realiz. operatiuni de schimb, asigura buna funct. a sitemelor in plati in spatual European , cotribuie la ?????? competente a politii in domeniul controlului instit. de credit si al asigurarii stabilitatii sist. financiare.

Principalele operatiuni sunt:

-operatiune de open mK prin interv. pe piata de capital; concret aceste operatiuni se realiz. prin: vanz. si cump. ferme de titluri, preluari in pensiune, imprumuturi pe baza de creante sau titluri negociabile.

-opreatiuni de credit real cu instit de credit si cu alti participanti; in acest context BC europeana impune instit. de credit din tarile membre const. de reserve minime oblig: atat la BC cat si la bancile centr. nationale

Toate aceste facilitate in vederea asigurarii eficacitatii sist. de compensare si de plati.

-operatiuni cu organisme publice; este interzis bancilor centr. Nat. sa acorde credite instit. sau organismelor adm. centrale si locale. Altfel spus, e interzis achiz. directa de catre BC eur de la aceste inst. a titlurilor de natura oblig. In schimb, sist .eur. poate actiona in calitate de agenti fiscali pt. contul organ vizate. Sist. Eur. intra in relatie cu banci centr. si cu instit. financiare din terte tari , pecum si cu instit. finante intern. Concret, e vb. de 2 operatiuni:

Fisiere in arhiva (1):

  • Institutii de Credite.doc

Alte informatii

Cursu 6,7,8