Instrumentele de Politica Monetara

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2522
Mărime: 13.76KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Instrumentele clasice ale politicii monetare,care sunt utilizate de catre Banca Central intr-o economie de piata sunt in general reprezentate de :

- Mecanismul rezervelor minime obligatorii;

- Mecanismul de refinantare;

- Operatiunile de piata libera;

- Mecanismul cursului valutar;

MECANISMUL REZERVELOR MINIME OBLIGATORII

Politica rezervelor obligatorii consta in obligatia pe care banca central o impune bancilor comerciale de a detine o parte din activele lor sub forma de moneda legala.Ca urmare,in masura in care o anumita fractiune din resursele lor sunt indisponibilizate sub forma de reserve in moneda legala,bancile comerciale nu se mai pot angaja in operatiunile de creditare generatoare de moneda.Suma depusa de bancile comerciale la banca central este calculate prin aplicarea coati procentuale,denumita rata rezervei minime obligatorii,la totalul depozitelor primate.

Regimul rezervelor minime obligatorii instituit de BNR este reglementat de Regulamentul BNR nr. 6/24.07.2002,modificat printr-o serie de reglementari ulterioare.

Rata rezervelor minime obligatorii este raportul dintre depozitele bancii comerciale constituite la banca central si pasivele bancii,adica depozitele clientilor.,prin aceasta operatiune are loc un transfer de resurse de la bancile comerciale catre banca central.

Odata cu formarea rezervelor minime obligatorii,posibilitatea de acordare a creditelor de catre banca comerciala se vor reduce si va exista o scadere a veniturilor rezultate din dobanzi,banca comerciala va avea o lichiditate minima asigurata si va putea satisface solicitarile depunatorilor.

Prin folosirea de catre Banca Centrala a acestui instrument al politicii monetare,acesta impune bancilor comerciale o utilizare predeterminata a acivelor acestora si astfel se influenteaza comportamentul lor in politica proprie de credite.

Cuantumul necesar al rezervei minime oblogatorii trebuie sa fie reglat,de regula in avans in functie de nivelul prevazut pentru trimestrul respective,in cazul in care rezervele minime obligatorii nu se constituie la timp se vor aplica penalitati.

Renumerarea rezervelor se poate face in trei moduri:

- rezerve nerenumerate

- rezerve renumerate;folosite de bancile comerciale pentru a credita statul

- rezerve mixte;reprezentate atat de rezervele nerenumerate cat si de cele renumerate intr-o anumita proportie.

Banca central poate intervene in modificarea ratei rezervelor minime obligatorii si astfel se ajunge la o anumita schimbare a costului creditului pentru bancile pentru deposit,atat prin modificarea posibilitatilor de plasare pe piata monetara,cat si prin insusi costul diferit al resurselor.

Baza de calcul a rezervelro minime obligatorii se constituie din mijloace banesti in moneda nationala si in valuta,reprezentand obligatii ale institutiei de credit rezultate din acceptarea depozitelor si a altor fonduri.

Din baza de calcul se excepteaza:

- mijloacele banesti atrase de la Banca Nationala a Romaniei;

- mijloacele banesti atrase de institutile de credit;

- capitalurile proprii ale institutiilor de credit,calculate in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei.

Baza de calcul se determina ca medie a soldurilor zilnice ale elementelor de pasiv,in perioada de observare care constituie intervalul cuprins intre data de 24 a lunii precedente si data 23 a lunii curente.Pentru mijloacele banesti in valuta,mediile soldurilor zilnice se determina pe fiecare tip de valuta in parte,dupa care se transforma fie in dolari fie in euro.Cursurile de schimb folosite pentru transformarea celorlalte valute in dolari sau in euro sunt cursurile pietei valutare,communicate de banca nationala a Romaniei in ultima zi anterioara perioadei de aplicare.

Rezervele minime obligatorii se calculeaza si se mentin astfel;

- in lei in contul current al institutiei de credit deschis la Banca Nationala a Romaniei,pentru mijloacele banesti in lei.

- in dolari sau in euro,in contul”LORO”deschis la banca natinala a Romaniei,pentru mijloacele banesti in valuta,pentru optiunea pentru una dintre cele doua valute este a fiecarei institutii de credit

Pentru deficitul de rezerve minime obligatorii,diferenta negative dintre nivelul efectiv si nivelul prevazut,se calculeaza si se percepe o dobanda penalizatoare pe durata perioadei de aplicare aferenta,rata dobanzii penalizatoare se stabileste de catre BNR si se comunica prin circular.

Ratele rezervelor minime obligatorii se stabilesc de catre BNR in functie de obiectivele sale de politica monetarasi se comunica prin circulara.

Preview document

Instrumentele de Politica Monetara - Pagina 1
Instrumentele de Politica Monetara - Pagina 2
Instrumentele de Politica Monetara - Pagina 3
Instrumentele de Politica Monetara - Pagina 4
Instrumentele de Politica Monetara - Pagina 5
Instrumentele de Politica Monetara - Pagina 6
Instrumentele de Politica Monetara - Pagina 7
Instrumentele de Politica Monetara - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Instrumentele de Politica Monetara.doc

Alții au mai descărcat și

Politica Monetara si de Credit BNR

INTRODUCERE RENASTEREA POLITICII MONETARE IN ROMANIA – EFECT SI CATALIZATOR AL TRANZITIEI ECONOMICE Sistemul comunist, de a carui esenta politica...

Instrumentele de Politică Monetară Folosite de BNR și Efectele Aplicării Lor în Perioadele 2006-2007

Politica promovată de BNR trebuie să conducă la creşterea economică durabilă, în principal, prin reducerea inflaţiei până la un nivel cât mai mic...

Politica Monetară

Aplicarea măsurilor de politică monetară necesită utilizarea unui set de instrumente prin intermediul cărora banca centrală să-şi exercite...

Politica Monetara in Cazul Romaniei - Moneda si Credit

INTRODUCERE În contextul economiei actuale, pentru a atinge un anumit prag de dezvoltare, orice economie naţională trebuie să aibă o politică...

Rezerva Minimă Obligatorie și Rolul ei în Activitatea Bancară

CAP.1. REZERVA MINIMĂ OBLIGATORIE. ASPECTE GENERALE 1.1. Principalele caracteristici ale rezervelor minime obligatorii Rezervele minime...

Analiza Politicii Rezervelor Bancare Minime Obligatorii in Diferite Tari

1.1. Mecanismul rezervelor minime obligatorii in diferite tari Sistemul rezervelor minime obligatorii este instituit pentru a asigura o...

Bugetele Locale

Notiunea bugetelor locale e strans legata de principiul autonomiei consacrat atat la nivel constitutional cat si al altor legi organice:lege bug...

Creditare Bancara

Functiile creditului bancar: 1.De redistribuire - creditul joaca rolul de macroregulator economic asigurind astfel satisfacerea nevoilor dinamice...

Ai nevoie de altceva?