Management

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 7843
Mărime: 24.08KB (arhivat)
Publicat de: Remus Oliviu Udrea
Puncte necesare: 0

Extras din curs

BNR

Banca=acest concept dateaza din cele mai vechi timpuri si a evoluat de la firme incipiente pana la activitati tot mai complexe. Dumbor definea banca,la inceputul sec XX,ca fiind acea instit care acorda la cerere imprumuturi garantate fructificand in acest fel banii ce ii sunt incredintati spre pastrare si kre nu au niciun fel de intrebuintare.

La nivelul anilor ’30 prof Victor Slavescu,in lucrarea sa “Tratat de banca”,spunea k este acea organizatie a carui obiect de activitate este reprez de: mijlocirea platilor,acordarea creditelor,administrarea capitalurilor si mai putin crearea de mijloace legate de plata,kre este efectuata prin operatiuni de misiune monetara ce se fac in conditia speciala si sub controlul statului.In per comunista dictionarul de ec politica definea banca astfel: “o institutie ec ale carei fctii constau in acumularea mijloacelor banesti temporar disponibile,acordarea de credite,efectuarea deconturilor banesti intre diferite institutii,emiterea de instrumente de credit,emisiunea si vanzarea diferitelor hartii de valoare.

La sfarsitul sec XX prof Costin Kiritescu afirma ca Banca este acea entitate d stat sau particulara ale carei fctii sunt: a)atragerea mijloacelor banesti temporar disponibile ale clientilor in conturile deschise de catre acestia.

b)acordarea de credite pe diferite perioade

c)efectuarea d decontari catre conturile deschise la banci diferite

d)emiterea d instrumente d credit si efectuarea d tranzactii cu asemenea instrumente

e)vanzarea/cumpararea d valuta si alte operatiuni valutare.

Evolutia sist bancar romanesc

pana la aparitia primelor banci,in Rom,operatiunile d schimb d monede si acordarewa d imprumuturi garantate erau realizarea d zarafii greci si negustorii evrei si armeni.Pt a realiza un sist bancar national era necesar sa se creeze in primul rand un sistem monetar national,pt k la mijl sec XIX circulau pe teritoriul tarii peste toate monedele straine.

Al.I.Cuza are meritul d a fi incercat prima data crearea unei monede nationale p kre a numit’o “romanat”si kre urma sa aibe val unui franc francez.Aceasta moneda trebuia sa fie emisa fie p baza unui imprumut din Franta,fie p baza unui imprumut cu capital strain ce functiona in principal.Acest lucru nu s’a putut realiza deoarece,p d o parte bancherii francezi nu s’au aratat dispusi sa acorde acest imprumut,p d alta parte,oamenii politici ai vremii nu au vrut sa acorde dreptul d emisiune a monedei nationale unei banci cu capital strain.

Dupa abdicarea lui Cuza (1986),au inceput tratative cu Turcia,in vederea monedei romanesti,astfel incat in 1867,Romania emite legea p baza careia sunt emise primele monede romanesti fara a avea insemnele turcesti asa cum fusese conditia initiala.Conform acestei legi Romania a adoptat k moneda nationala leul impartit in 100 d bani,avand acoperirea in aur si argint.

In sec XIX functionau in Rom,Banca Nationala a Mold,bank cu capital turcesc specializata p impr d ipoteca si banca Imp Otoman,in capital englez ce avea sedii la Buc,Gl si Craiova.in 1864 este creata prima institutie bancara controlata d Rom desi avea capital francez “Casa d depuneri si consemnatiuni” 1864.Aceasta banca avea atributiile unei banci nationale si acorda sprijin financiar statului.In per razb d interdependenta au fost emise pt prima data d hartie sub forma biletelor ipotecare garantate cu bunuri imobiliare ale statului.

Supravegherea emisiunii acestor bilete I’a revenit “casei d depuneri si consemnatiuni”.Sf sec XIX este marcat d crearea in 1880 a bancii nationale a Rom sub forma unor soc anonime p actiuni cu capital mixt,2/3 apartinand statului si 1/3 unor investitori particulari.In toata existenta sa capitalista BNR a cumulat atat atributiile unei banci centrale cat si atributiile unei banci comerciale.In 1901 statul roman si’a vandut partea sa d actiuni celorlalti actionari,BNR fiind d 24 d ani banca cu capital particular.

In 1925 si’a rascumparat partea sa,BNR,pana in 1947,fiind banca cu capital mixt.La sf sec XIX-inceputul sec XX au fost infiintate mai multe banci cu capital strain.(Expl:Banca Generala Romana in 1855,capital francez; Banca d credit Rom 1904; Banca Marmozosh Blank-capital evreu).Au fost create si banci cu capital autohton: B.Agricola 1894,B.Descont din Buc 1896,B.Comerciala din Craiova 1898.

In teritoriile ocupate,Transilvania-Banat,formarea unei retele bancare a avut loc catre sf sec XIX.(Expl:B.Albina-Sibiu 1882; B.Furnica-Fagaras 1883; B.Victoria-Arad 1887; B.Timisoara 1885).Activitatea acestor banci a fost ingreunata datorita concurentei capitalului maghiar care avea sprijinul statului habsburgic.

In perioada avantului ec activitatea bancara si d credit s’a concretizat printr’o crestere sensibila,capitalul bancar sporind in medie annual cu 1 mld lei.A crescut ponderea capitalului romanesc in banci,cel strain diminuandu’se si de la 33%din 1925 la 25% in 1929.

In aceasta perioada sist bancar era dominat d cateva institutii bancare mari,cum a fost Banca d credit roman,Banca Romaneasca,B.Marmozosh Blank,rolul principal avandu’l BNR.

Politica d credit a BNR si a celorlalte banci a fost orientata catre agricultura si comert si mai putin catre industrie.Anii crizei ec si’au pus amprenta si asupra domeniului bancar.Un factor declansator si angrenat pt criza creditului international in 1931 si care a dus la prabusirea mai multor banci occidentale ce construiau rampe d lansare pt creditul romanesc.

Ca urmare a acestui lucru se inregistreaza in Rom falimentul mai multor banci:b.Generala a Rom,B.Marmozosh Blank si B.Berkonitz.

In acesti ani a crescut f mult rolul BNR care avea si atributii d control al danezilor si al schimbarilor cu strainatatea.Falimentele bancare din anii ’30 au condus la adaptarea in 1934 a legii pt organizarea si reglementarea comertului d banca prin care statul incerca sa elimine bancile mici si neprofitabile.

In acest scop se stabilea o limita minima a capitalului p care bancile erau obligate sa si’o asigure.Cele care nu indeplineau aceasta conditie erau obligate sa se afilieze,sa fuzioneze intre ele sau sa’si inchida ghiseele.Aceasta conditie era verificata si strict supravegheata d consiliul superior bancar ce functiona pe langa BNR.

In per de pana la al 2’lea razb mond,rolul BNR se amplifica,in jurul acesteia gravitand 5 banci mari:B. d Credit Roman,B.Romaneasca,B.Comerciala Romana.In 1947 BNR este etapizata,iar pana in 1990 are atributii d banca centrala si comerciala.in perioada comunista au functionat in Rom cateva banci care concentrau in activitate:B.Agricola,B. d Investitii,CEC’ul,B.Romana d Comert,Cooperative d Credit.

BNR

Statut,structura organizatorica:

BNR a fost creata in 1880 fiind o soc anonima,pe actiuni,statul substituind cu 1/3 din capitalul sau,2/3 apartinand unor capitalisti particulari.Capitalismul nominal initial era de 30 mil lei,din care efectiv varsat 12 mil lei.

Operatiuni efectuate: scontarea d efecte comerciale,comert cu Au si Ag,acordarea d imprumut in Au si Ag,primirea in depozit a metalelor pretioase si a sumelor d bani cont curent,efectuarea d operatiuni d casa,cumpararea d efecte publice.

In 1948 este transformata in banca d stat,prin procesul d etapizare iar in prezent este situata in sist central bancar ca “banca a bancilor”.Pana in 1989 era atat banca d emisiune cat si banca comerciala,efectua toate operatiunile bancare pt intreprinderi com si pt investitii bugetare.Dupa 1990 are loc reorganizarea sist bancar,incepe concurenta bancara prin atragerea d noi clienti si mentinerea celor viabili.Legislatia ce sta la baza activitatii din sist bancar este reprez d legea 58/1998 ce reglementeaza activitatea bancilor com si legea 101/1998 privind statutul BNR.Conform statutului sau,BNR este organ al statului,are personalitate juridica si este subordonata direct parlamentului.

Potrivit reglementarilor din statul BNR,participa in numele statului la:

-tratative si negocieri externe in problemele financiare,monetare si de plati

-negocierea si incheierea d acorduri privind imprumuturi p termen scurt de la banci comerciale si institutii internationale cu conditia rambursarii lor in termen d 1 an

Preview document

Management - Pagina 1
Management - Pagina 2
Management - Pagina 3
Management - Pagina 4
Management - Pagina 5
Management - Pagina 6
Management - Pagina 7
Management - Pagina 8
Management - Pagina 9
Management - Pagina 10
Management - Pagina 11
Management - Pagina 12
Management - Pagina 13
Management - Pagina 14
Management - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Management.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul relațiilor cu clienții - studiu de caz Carrefour Focșani

Printr-o orientare deschisă şi sinceră către soluţionarea cât mai rapidă a problemelor clientului, marketingul deschide “poarta succesului”. Drept...

Particularitățile managementului de consultanță în afaceri

Introducere Actualitatea temei: Perioada de timp, începând cu ultima decadă a mileniului doi şi până în prezent, este caracterizată de o serie de...

Leadershipul și managementul - analiză comparativă pe baza materialelor SA Carmez

INTRODUCERE Actualitatea temei: Trecerea la econimia de piaţă este condiţionată, decisiv, de implementarea în toate componentele economiei a...

Analiza riscului de țară și managementul riscurilor bancare

Capitolul 1. Definirea riscului şi concepte ale teoriei riscului 1.1. Conceptul de risc Riscul şi incertitudinea reprezintă două fenomene cu care...

Managementul Investiției într-o Întreprindere Nouă

Introducere « Investiţiile reprezintă un proces de decizii, luate astăzi pentru a obţine rezultate necunoscute mâine şi nu înseamnă altceva decât...

Elaborarea sistemului de management al societății pe acțiuni

Introducere Construirea economiei de piaţă este un proces nou, de o complexitate deosebită, ce necesită multiple mutaţii economice, sociale şi...

Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului

INTRODUCERE Cuvantul “proiect poate fi utilizat pentru a descrie o incercare de conducere si coordonare a unui anumit numar de activitati pentru...

Managementul participativ și motivația personalului

Introducere Managementul participativ reprezintă un sistem managerial bazat pe atragerea personalului sub formă deliberativă sau consultativă la...

Ai nevoie de altceva?