Managementul Riscurilor Bancare

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Managementul Riscurilor Bancare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Banci

Extras din document

Riscul bancar este un fenomen care apare pe parcursul derularii operatiunilor bancare si care provoaca efecte negative asupra activitatilor respective, prin deteriorarea calitatii afacerilor, diminuarea profitului sau chiar înregistrarea de pierderi, afectarea functionalitatii bancii.

Definitia lingvistica considera riscul drept probabilitatea de producere a unui eveniment cu consecinte adverse pentru subiect. În acelasi timp, prin expunere la risc întelegem valoarea actuala a tuturor pierderilor sau cheltuielilor suplimentare pe care le suporta sau pe care le-ar putea suporta institutia financiara în cauza.

Evolutia economiei mondiale la acest sfârsit de mileniu, dar mai ales evolutia actuala a României obliga la o atenta politica de masurare a riscurilor, pentru a obtine profituri acceptabile în viitor, în conditiile influentei pe care o banca o poate suferi din partea factorilor externi concurentiali.

O strategie bancara performanta trebuie sa cuprinda atât programe cât si proceduri de gestionare a riscurilor bancare care vizeaza, de fapt, minimizarea producerii acestor riscuri si a expunerii potentiale a bancii. Obiectivul principal al acestor politici este acela de minimizare a pierderilor sau cheltuielilor suplimentare suportate de banca, iar obiectivul central al activitatii bancare îl reprezinta obtinerea unui profit cât mai mare pentru actionari.

Importanta gestiunii riscurilor bancare nu se rezuma totusi doar la minimizarea cheltuielilor. Preocuparea permanenta a conducerii pentru minimizarea expunerii la risc are efecte pozitive si asupra comportamentului salariatilor care devin mai rigurosi si mai constiinciosi în îndeplinirea sarcinilor de servici; nu este de neglijat nici efectul psihologic de descurajare a unor activitati frauduloase.

Nu în cele din urma, o gestiune eficace a riscurilor bancare îsi va pune amprenta si asupra imaginii publice a bancii, clientii dorind o banca sigura si actionarii la fel.

Exista mai multe clasifica ale riscurilor bancare. Cele mai întâlnite categorii de risc sunt urmatoarele:

- riscul de creditare; - riscul pierderii de capital sau al insolvabilitatii;

- riscul de lichiditate;

- riscul ratei dobânzii;

- riscul de tara;

- riscul de sistem;

- riscul imaginii bancii;

- riscul concurential;

- riscul fenomenului infractional;

- riscul tehnologic.

Riscul de credit

Riscul de credit este riscul nerealizarii veniturilor scontate, determinat de incapacitatea debitorului de a actiona în termenii si conditiile contractului încheiat cu banca.

„Creditul este bun doar doua zile din viata sa: în ziua în care a fost aprobat si în ziua în care a fost rambursat. În restul timpului creditul este sub supraveghere, caci atunci se manifesta riscul.”

David Eyles, Mellon Bank, SUA

O politica de creditare poate fi apreciata ca fiind corecta daca în elaborarea ei s-a acordat prioritate atingerii urmatoarelor obiective:

- selectia unor credite sigure si cu probabilitate maxima de rambursare;

- asigurarea unor plasamente fructuoase pentru fondurile de care dispune banca;

- încurajarea extinderii creditelor care corespund nevoilor pietelor pe care opereaza banca.

Procesul de analiza a calitatii portofoliului de credite constituie o actiune care se repeta, parcurgând mai multe momente, dintre care se detaseaza doua:

- momentul ce precede acordarea creditului si care include, în principal, analiza financiara a clientului, respectiv analiza interna, la care se aduc în completare si aspecte nefinanciare;

- etapa acordarii si postacordarii creditului, care presupune o atenta supraveghere a clientului beneficiar de împrumut, a modului în care se ramburseaza ratele de credit si dobânzile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscurilor Bancare.doc