Piețe financiare și operațiuni la bursă

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 12289
Mărime: 45.41KB (arhivat)
Publicat de: Corneliu Scurtu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petru Prunea

Extras din curs

TITLURILE FINANCIARE: CARACTERISTICI, PLASAREA LOR PE PIATA

Patrimoniul unei firme poate fi privit din punct economic si juridic.

ACTIVELE – pot fi privite sub aspect: juridic (activ – inseamna un drept cu continut economic aflat in patrimoniul firmei, iar pasivul – o obligatie care se poate evalua in bani); economic;

ACTIVE PATRIMONIALE: tangibile si intangebile (marci, brevete, inventii).

IN PLAN ECONOMIC, activul cuprinde toate mijloacele de care dispune o firma pt indeplinirea obiectivelor cu continut activ sub aspect economic (bunuri corporale, cladiri, teren), bunuri necorporale, drepturi banesti (casa, banca).

ACTIVE FIXE – numite si imobilizari au caracter de permanenta in cadrul firmei.

ACTIVE CIRCULANTE – se consuma intr-un singur ciclu de productie.

SUB ASPECT ECONOMIC PASIV – surse financiare de care beneficiaza o firma. SURSE PROPRII – capitaluri propri (capitalul social, sume atrase pe o anumita per, surse imprumut credite, banci).

In sens larg activul desemneaza un bun care are val. Pt. detinatorul lui. Aceasta val. poate fi privita: - sa aiba val. de schimb: produsul finit are val. schimbata, fabrica care se materializeaza in pret incasat de la cumparator la care de regula val. schimbata ajuta la cumpararea altei marfi. Sa aibe val. de investitieu: el nu este destinat sau apreciat ca un bun consumabil ca atare, este folosit pt. a produce alte bunuri.

CLASIFICAREA: aceasta permite sesizarea faptului ca procesul de productie trebuie privit in cintinuitate. EXEMPLE: bunuri care au val. de capital: pamant – aduce proprietarului renta; chirii – venit sub chirii; actiuni – dividende; bun tezaur – dobanda in viitor;

BUNURILE: privite ca active de investitie, aduc val. in viitor. Cele care au val. ce schimb aduc vnit imediat.

ALTA CLASIFICARE ACTIVE. ACTIVE REALE: (active corporale) ca si la necorporale, brevet folosit la un moment dat se integreaza in procesut productie si confera o val. suplimentara. ACTIVE FINANCIARE: sunt inscrisuri, au o consistenta uneori materiala sub forma unor hartii de val. palpabila sau sub forma unor inscrisuri in cont. In cazul in care ne gandim la active reale ne intereseaza si procesul de prodctie dar si procesul de valorificare al activelor. Exclusiv procesul de valorificare a activului – cand ne referim la acrive financiare investesc in actiuni.

S-a pus in evidenta caracterul dual al economiei de piata, astfel identificam o economie reala , care este formata din procse de producere a bunurilor materiale si a serviciilor. Alt palier al ec. Este ec. Simbolica sau ec. Financiara este formata din procese informationale, anume din miscarea banilor si a hartiei de val. In acest palier nu se intampla decat sa se realizeze contactul dintre cei care au bani disponibili cu cei care au nevoie de ei pt. satisfacera anumitor nevoi. In cadrul acestei ec. se face transfer de bani de la primii catre cilalti, apoi a resurselor, iar apoi se poate produce un transfer invers. Contactul se realizeaza prin emisiunea de titluri sau active financiare.

CAPITALUL IN CALITATE DE ACTIV: capital real ( pamant, constructii, ansamblu utilaje); capital financiar (titlu proprietate – actiuni, titlu imprumut – obligatiuni, titlu comert – cambia). Toate aceste ipostaze poarta denumirea de val. mobliare sau harti de val. faptul ca acest capital apare in 2 ipostaze este foarte important.

CLASIFICAREA ACTIVELOR in reale si financiare nu conduce spre altceva decat spre evidenta separarii dintre procesul de valorificare a activelor de procesul de producere a venitului.

Cei implicati in ec. financiara arata predilectie pt. profitul independent sai indiferent de modul in care se produce acesta, ca provine din agricultura, comert, industrie, Romania sau alta tara.

CLASIFICAREA ACTIVELOR FINANCIARE : PROVENIENTA Dupa natura operatiunilor din care rezulta ele: a) active bancare (operatiuni specifice bancilor, altor institutii assimilate lor) – depozitul; depozitele concretizate in : la termen, la vedere, certificat depozit.

Aceste active financiare aduc posesorului lor o dobanda, ele circula pe piata bancara. B) active nebancare (de capital), sunt plasamente pe termen lung, conditiile de plasament se negociaza cu emitentul lor. Activele de capital (actiuni, obligatiuni)dau dreptul detinatorului lor la o parte din venit, valoarea obtinuta de emitent. In acest caz detinatorul activului financiar in cauza isi asuma toate riscurile. C) activele nebancare monetare – tot bani depusi in banca, doar ca dovada (certificate depozit) ; depunerea banilor se poate negociape piata de capital (vinde altcuiva decat bancii). Are un grad de lichiditate > activul bancat.

TITLURILE FINANCIARE – activele bancare circula sub acest nume. In definirea acestora avem in vedere: - forma de existenta : materiala; electronica. Indiferenta sub forma care o au titlurile vizeaza relatia contractuala dintre emitent si detonator. TITLURILE FINANCIARE garanteaza drepturile detinatorului asupra unei parti din venit emitent. Acest fapt se desprinde din denumirea titlurilor financiare, numite adesea securitati.

In definire, se are in vedere rolul care il au in circutul economic, rol care se desprinde din usurinta care se transf. in bani, acest fapt face ca emitentul sa poata transf. in lichiditati tot patrimoniul nu numai prod. Finite. Factorii de productie se pot amplifica si misca in functie de necesitati. Acest proces este facilitat de existenta si buna functionare a pietei de capital. Al 3-lea element in definire – titlurile financiare au o val, se numesc harti de val., prin urmare cine le-a dobandit a facut o investitie, poate fi numit investitor, deci isi asigura toate caracteristicile unui investitor, si cele care nu le vrea, el si-a asumat un risc, deci va avea nu numai drepturi ci si pretentii asupra veniturilor viitoare din investitia la care are si el parte. Veniturile respective pot fi variabile in caz de titlul numit actiuni sau fixe – obligatiuni.

Alta clasificare legata de domeniul de provenienta pt. titlul financiar: a) din active comerciale: (cambii, bilet la ordin, certificat depozit dar nu cele bancare, primesti o parte din bani inainte de a pleca marfa din depozit). Acestea provin din operatiuni comerciale si duc la reintregirea contului emitentului de banca – operatiunea este de scontare. B) titluri necomerciale – termen scurt – instrumente financiare; termen lung – instrumente de capital.

DUPA MODUL IN CARE SE REALIZEAZA EMITEREA TITLURILOR - CLASIFICARE: A) titluri primare: emise de utilizatorii de fonduri ( cei care au nevoie de bani). Unii emit titluri pt. a marii capitalul propriu emitand actiuni. Alti vor sa obtina capital de imprumut emit obligatiuni. B) titluri derivate: emise de institutii financiare care le tranzactioneaza. Este vorba de un emitent vanzator si un cumparator speculator. Aici se includ contr. Futures si optiunile, (titluri ce privesc obligatiunile viitoare) (un contr prin care cumparatorul dobandeste dreptul de a vinde). C) titluri sintetice – rezulta din combinarea in diferite moduri a unor active financiare si creearea pe aceasta baza a unor instrumente mai bune. Cine are nevoie de bani – ag. Ec. obtine in 2 moduri: vanzand drepturi (actiuni) , cumpara o obligatie (datorie), adica vinde obligatiuni.

ACTIUNILE – un instrument prin care se poate mobiliza cspitsl disponibil. ACTIUNEA este un titlu care reprezinta un drept al detinatorului asupra emitentului.

AVANTAJELE ACTIUNILOR sunt foarte mari. In cazul in care sunt < val lor , marimea dreptului ramane neschimbata . daca > pretul actiunii creste avantajul este evident. Cel care cumpara actiuni devine cooproprietar in firma , stabileste o legatura puternica cu firma, legatura evidentiata intr-un certificate de actionar.

CERTIFICATUL DE ACTIONAR evidentiaza legatura contractuala dintre emitent si detinator alltfel actiunile se numesc shere, este vorba de cele mai mici actiuni din capitalul unei firme. Actiunea da dreptul detinatorului la un venit daca emitentul o detine, daca se obtine profit.

Actiunea aduce detinatorului: dreptul de a cumpara din nou , un procent corespunzator cu cel detinut; acces la conducerea firmei; la exprimarea unui vot.

In ce priveste riscul. Daca firma da faliment actionarul este pe pozitia 4 la masa credala.

CLASIFICAREA ACTIUNILOR CARE CIRCULA PE PIATA

A) ACTIUNI COMUNE: sunt detinute de membrii fondatori, ele confera dreptul de vot in Ad. Gen., drept de decizii. Doar ca ele nu asigura prin lege detinatorului lor dividende. C)ACTIUNILE ORDINARE; B) ACTIUNILE PRIVILEGIATE nu dau drept de vot, dau drept de participare la AGA , dar dau rept la un dividend fix precizat in prospectul de emisiune al actiunilor. Se emit actiuni privilegiate pt. a se conserva pozitiile actionarilor fondatori in structura de actionariat si a-i rasplati p unii cu venituri mai mici dat sigure. Uneori se emit actiuni privilegiate de forma celor comune pt. a le face mai atractive. Actiunile privilegiate au aparut ca urmare a dreptului de conservare. In ce priveste dividendele, sub acest aspect ele se aseamana cu obligatiunile.

DIVIDENDELE POT FI CUMULATIVE sau necumulative. Se pot da daca in anul trecut nu s-au distribuit, daca s-au pierdut ele se distribuie prin actiune judecatoreasca.

Preview document

Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 1
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 2
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 3
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 4
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 5
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 6
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 7
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 8
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 9
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 10
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 11
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 12
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 13
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 14
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 15
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 16
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 17
Piețe financiare și operațiuni la bursă - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Piete Financiare si Operatiuni la Bursa.doc

Alții au mai descărcat și

Băncile și Sistemul Bancar

BĂNCILE ŞI SISTEMUL BANCAR 1. Rolul băncilor în economie. Sistemele bancare 2. Banca Centrală 3. Băncile Comerciale 4. Instituţiile financiare...

Produse și Servicii Bancare

CAPITOLUL I. SISTEMUL BANCAR ŞI SPECIFICUL CONCURENŢEI PE PIAŢA PRODUSELOR ŞI SERVICIILOR 1.1. Structura sistemului bancar şi evoluţii în România...

Carduri

CARDURI CARDUL – DEFINIRE, TIPOLOGIE 1. DEFINIRE Cardul este un instrument de plata electronica, respectiv un suport de informatie standardizat,...

Depozite

Potrivit OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, prin depozit se înţelege o sumă de bani încredinţată băncii în...

Relațiile bancă-client - esența operațiunilor bancare

Tema 1: Relaţiile Bancă-Client. Esenţa operaţiunilor bancare. 1. Operaţiuni şi servicii bancare: actualitate şi perspectivă Totalitatea...

Caracteristica Operațiunilor Bancare

Banca efectuiează 3 tipuri de operaţiuni active : • Operaţiuni de trezorerie – care se referă la formarea şi menţinerea lichidităţilor bancare; •...

Monedă și credit

esenţa conceptului de moneda Inventarea banilor a fost una din cele mai mari realizări ale civilizaţiei umane. Ei au apărut stihinic şi, pe...

Importanța finanțelor în sistemul public

Logistica tematica examen 1. Obiectivul de studio al logisticii Termenul” logistica”- initial utilizat in domeniul militar (activitatea de...

Te-ar putea interesa și

Managementul riscului pe piețele financiar-valutare

Introducere Riscul a reprezentat, de-a lungul istoriei în general, şi al istoriei economiei, în special, una dintre cele mai fascinante teme de...

Bursele de mărfuri în România

1.1 ISTORICUL BURSELOR DE MARFURI Aparitia si formarea burselor de marfuri sunt rezultatul unui proces evoluativ natural, care a început în urma...

Bursa de Valori București

INTODUCERE Orice economie naţională, indiferent de nivelul său de dezvoltare, este caracterizată de existenţa şi funcţionarea unor pieţe...

Bursa de valori

CAPITOLUL I Piaţa de capital în România 1.1. Concept de piaţă de capital Despre piaţa de capital românească se poate vorbi în două registre...

Piața de capital

1. Definitia pietei capitalului. Noţiuni introductive Piaţa de capital reprezintă o piaţă specializată unde se intâlnesc şi se reglează în mod...

Tendințe Actuale în Evoluția Piețelor de Capital în Țarile Dezvoltate

Cap. I.Rolul pieţelor de capital în economie 1.1.Pieţele de capital – instiţutii fundamentale în economia de piaţa ’’Piaţa – afirma economistul...

Mecanismul tranzacțiilor bursiere

1. LOCUL SI ROLUL PIETELOR DE CAPITAL IN ECONOMIA DE PIATA 1.1 Piata de capital - componenta principala a pietei financiare In orice economie...

Tehnică bancară - practică în producție

BANCPOST TEHNICA BANCARA CAPITOLUL I. 1.1. Scurta prezentare a companiei Bancpost a fost înfiintat la 1 iulie 1991 ca banca...

Ai nevoie de altceva?