Tehnica operațiunilor bancare

Curs
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 15 fișiere: pdf
Pagini : 193 în total
Cuvinte : 67924
Mărime: 1.35MB (arhivat)
Publicat de: Ivan Pașca
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Chirlesan
SUPORT CURS TEHNICA OPERATIUNILOR BANCARE

Extras din curs

1 SISTEMUL SI INSTRUMENTELE DE PLATI

INTERBANCARE

Sistemul de plati si compensari reprezinta o componenta importanta a sistemului monetar si prin acesta a infrastructurii financiare a economiei, asigurand circulatia banilor si transferul de active monetare. Descarcarea de obligatie pentru schimbul marfii, serviciului sau altui activ, se face de persoana care devine noul proprietar prin cedarea catre fostul proprietar a unui activ convenabil acestuia. Daca activul transmis este sub forma de moneda, obligatia este pecuniara si se considera indeplinita printr-un act de plata. Relatiile din cadrul sistemului de plati sunt relatii pecuniare si acestea trebuie sa se finalizeze prin plata definitiva si irevocabila pentru ca tranzactia sa se incheie si sa inceapa un nou ciclu.

1.1 EVOLUTIA PLATILOR SI A INSTRUMENTELOR DE PLATA

Sistemul de plati este indisolubil legat de moneda iar evolutia acesteia a determinat aparitia si perfctionarea sistemului de plati ca un cadru organizat al transferurilor monetare in scopul finalizarii tranzactiilor economice. Sistemul de plati a aparut din cele mai vechi timpuri ca un set de reguli, la inceput sub forma unor practici, apoi a unor reguli scrise emise de conducatorii statelor, mai tarziu de banci si in final de autoritati monetare ca institutii specializate ale statului.

In economiile naturale bunurile se schimbau in natura, tranzactiile fiind cunoscute sub denumirea de troc, o forma de schimb reciproc care presupunea dubla coincidenta a necesitatilor participantilor la schimb. In aceasta perioada nu putem vorbi de o plata care presupune existenta monedei si deci a unor relatii pecuniare, ci de tranzactii care se faceau pe baza unor anumite marfuri acceptate de comunitate. Abstractizarea notiunii de marfa intermediara general valabila a dus la aparitia monedei metalice (moneda timpurie) care a facut ca din ce in ce mai mult tranzactiile sa se efectueze in acest tip de moneda, intrucat oferea incomparabil mai multe avantaje decat schimbul in natura. Din acest moment putem vorbi de plati in moneda si chiar de aparitia unor elemente de sistem de plati prin practici unanim acceptate, cum ar fi metalele de confectionare si forma monedei. Cresterea schimburilor comerciale si cantitatea limitata a metalelor pretioase au determinat aparitia in Evul Mediu a monedei de hartie, la inceput sub forma recipisei de depozit eliberate de custozii (aurarii, argintarii) care primeau spre pastrare moneda in metal pretios cu promisiunea eliberarii metalului celui care aducea recipisa. Aceasta hartie a devenit moneda-semn intrucat putea fi transmisa de purtator in schimbul marfurilor pe care le cumpara. Cam in aceiasi perioada apar si bancile comerciale care au creat un

cadru organizat si mai sigur pentru plata tranzactiilor. Factorul hotarator in generalizarea platilor in noul tip de moneda il reprezinta insa impunerea de catre stat a folosirii monedei-hartie (moneda fiduciara) pentru stingerea tuturor obligatiilor publice si private, la inceput in Anglia (1708), Franta (1716) si Prusia (1765) si apoi, treptat, si in celelalte state. Pierderea convertibilitatii monedei-hartie a facut ca aceasta sa nu mai fie absolut necesara in tranzactii, fiind inlocuita de moneda de cont (scripturala).

Platile in moneda scripturala sunt considerate un sir de servicii prestate clientelei de catre banci pe baza schimbului de informatie intre ordonator, bancher si beneficiar in legatura cu transferul unei sume de bani si inscrierea acesteia in conturile a cel putin doi titulari. Aceasta intermediere presupune calitatea de mandatar a bancherului pentru transmiterea la timpul fixat a unui bun, banul-informatie (suma, valuta, datele de identificare a partenerilor, bancile participante si natura transferului). Platile in moneda scripturala se bazeaza in primul rand pe fiduciaritatea in moneda si sistemul monetar a tuturor participantilor la circuitul monetar (agenti economici si noneconomici, populatia si institutiile de credit) si pe responsabilitatea asupra monedei asumata de stat prin banca centrala care detine monopolul emisiunii monetare si a reglementarilor privind circulatia monetara. Aceasta incredere in moneda (o creanta asupra bancii centrale) si in banca centrala constituie baza evolutiei sistemului de plati.

Platile in moneda scripturala necesita insa si instrumente specifice de plata care sa cuprinda instructiunea data de debitor pentru onorarea platii in favoarea creditorului. Cele mai vechi instrumente de plata atestate documentar au fost cambiile despre care exista informatii ca circulau in anii 500-600 in China. In jurul anului 1200, Templierii care se ocupau cu diverse tranzactii internationale au inceput sa emita viramente si cambii pe numele negustorilor, monarhilor sau tezaurelor statelor feudale. In 1349 la Barcelona functiona o banca de depozit si conturi curente, care se pare ca este cea mai veche mentiune despre o banca comerciala. La inceputul secolului al XVII-lea la Amsterdam se practicau recipisele de depozit bancar cu functie similara cecului, iar in a doua parte a aceluiasi secol la Hamburg apare biletul de banca exprimat intr-o moneda de cont conventionala (mark banco), dupa unele opinii, stramosul cel mai indepartat al euro de astazi. In continuare, istoria instrumentelor de plata este strans legata de istoria bancilor. Progresul rapid in domeniile informaticii si a comunicatiilor din ultimele decenii ale secolului trecut a condus la aparitia monedei electronice si a platilor electronice care au “comprimat” distantele si au redus timpul de decontare pana la suprapunerea momentului tranzactiei cu cel al platii.

Instrumentele de plata monetare folosite in sistemele de plati se grupeaza in doua mari categorii: (a) numerarul si (b) instrumentele de plata scripturale (bazate pe suport hartie si cele electronice pe suport magnetic sau electronic). Instrumentele de plata electronice cunosc o expansiune rapida inlocuind numerarul si instrumentele pe suport hatrie si in acelasi timp se realizeaza o diversificare continua in scopul asigurarii platii in timp real, reducerii riscurilor si a costurilor de transfer al fondurilor.

Volumul tot mai mare al tranzactiilor si cresterea gradului de bancarizare au determinat trecerea de la decontarea bilaterala a tranzactiilor dintre banci prin sistemul conturilor de corespondent la infiintarea caselor de compensatii cu decontare neta. Primele case de compensatii au aparut in Anglia la 1760 apoi intr-un interval de 20 de ani in America, Franta, Italia, Germania. In perioada moderna au aparut case de compensare multinationale, iar mai recent casele automate de compensare, care prin tehnologiile electronice au redus drastic timpul de decontare.

Preview document

Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 1
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 2
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 3
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 4
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 5
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 6
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 7
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 8
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 9
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 10
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 11
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 12
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 13
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 14
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 15
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 16
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 17
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 18
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 19
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 20
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 21
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 22
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 23
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 24
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 25
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 26
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 27
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 28
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 29
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 30
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 31
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 32
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 33
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 34
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 35
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 36
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 37
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 38
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 39
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 40
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 41
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 42
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 43
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 44
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 45
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 46
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 47
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 48
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 49
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 50
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 51
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 52
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 53
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 54
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 55
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 56
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 57
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 58
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 59
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 60
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 61
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 62
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 63
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 64
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 65
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 66
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 67
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 68
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 69
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 70
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 71
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 72
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 73
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 74
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 75
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 76
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 77
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 78
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 79
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 80
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 81
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 82
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 83
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 84
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 85
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 86
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 87
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 88
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 89
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 90
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 91
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 92
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 93
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 94
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 95
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 96
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 97
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 98
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 99
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 100
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 101
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 102
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 103
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 104
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 105
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 106
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 107
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 108
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 109
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 110
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 111
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 112
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 113
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 114
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 115
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 116
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 117
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 118
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 119
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 120
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 121
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 122
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 123
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 124
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 125
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 126
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 127
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 128
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 129
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 130
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 131
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 132
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 133
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 134
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 135
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 136
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 137
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 138
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 139
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 140
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 141
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 142
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 143
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 144
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 145
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 146
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 147
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 148
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 149
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 150
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 151
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 152
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 153
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 154
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 155
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 156
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 157
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 158
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 159
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 160
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 161
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 162
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 163
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 164
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 165
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 166
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 167
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 168
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 169
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 170
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 171
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 172
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 173
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 174
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 175
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 176
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 177
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 178
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 179
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 180
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 181
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 182
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 183
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 184
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 185
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 186
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 187
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 188
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 189
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 190
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 191
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 192
Tehnica operațiunilor bancare - Pagina 193

Conținut arhivă zip

  • Tehnica Operatiunilor Bancare
    • bibliografie.pdf
    • capitolul 1.pdf
    • capitolul 10.pdf
    • capitolul 11.pdf
    • capitolul 12.pdf
    • capitolul 13.pdf
    • capitolul 14.pdf
    • capitolul 2.pdf
    • capitolul 3.pdf
    • capitolul 4.pdf
    • capitolul 5.pdf
    • capitolul 6.pdf
    • capitolul 7.pdf
    • capitolul 8.pdf
    • capitolul 9.pdf

Alții au mai descărcat și

Creditul

ACTIVITATEA BANCARA SI SISTEMUL BANCAR DIN ROMÂNIA 1.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND CONCEPTUL DE “BANCA” SI EVOLUTIA LUI ÎN TIMP Originea...

Tehnica operațiunilor bancare - realizat la BRD - Groupe Societe Generale din localitatea Iași

Cap 1. Prezentarea societatii bancare.Istoric si evolutie 1.1 Momentul istoric al înfiintarii Înfiintarea Bancii Române pentru Dezvoltare – SA...

Cardul instrument de plată modern

Perfectionarea, modernizarea si eficientizarea instrumentelor si modalitatilor de plata au fost determinate pe de o parte de cuceririle stiintei,...

Tehnica operațiunilor bancare - BRD

Capitolul I Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1.Scurt istoric al Bancii Române pentru Dezvoltare Istoria sistemului bancar...

Sisteme de Plăți

Platile electronice, aceasta semnificativa inventie a sfarsitului de secol XX, au aparut ca una din urmarile remarcabile ale dezvoltarii...

Banca Transilvania

Cap. 1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Momentul istoric al înfiintarii Legenda unitati BT: exista unitati vor...

Creditul Bancar

Exercitându-si rolul de intermediar între agentii care dispun de capitaluri si cei acre au nevoie de capitaluri suplimentare bancile efectueaza...

Raiffeisen Bank

I. Prezentarea structurii bancare. Istorie si evolutie Raiffeisen Bank este o banca universala, oferind o gama completa de produse si servicii de...

Te-ar putea interesa și

Tehnica operațiunilor bancare - realizat la BRD - Groupe Societe Generale din localitatea Iași

Cap 1. Prezentarea societatii bancare.Istoric si evolutie 1.1 Momentul istoric al înfiintarii Înfiintarea Bancii Române pentru Dezvoltare – SA...

Analiza tehnicii operațiunilor bancare la Banca Transilvania

Cap.1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Momentul istoric al infiintarii Înfiintarea Bancii Transilvania a pornit de la...

Tehnica operațiunilor bancare - BRD

Capitolul I Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1.Scurt istoric al Bancii Române pentru Dezvoltare Istoria sistemului bancar...

Studiu monografic la disciplina Tehnica Operațiunilor Bancare - Banca Română pentru Dezvoltare

Denumirea si sigla: Forma juridica: societate pe actiuni, persoana juridica româna Adresa – Centrala Turn BRD – B-dul. Ion Mihalache nr. 1-7,...

Tehnica operațiunilor bancare

Cap.1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Moment istoric VOLKSBANK ROMANIA S.A. a fost înfiintata în anul 2000 sî...

Studiu monografic la Tehnica Operațiunilor Bancare - BRD

CAP.1. PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE 1.1. PREZENTAREA BRD Banca Româna de Dezvoltare a fost înfiintatÎ prin HotÎrâre de Guvern în decembrie 1990...

Studiu monografic - tehnica operațiunilor bancare Volksbank România

1.ISTORIC ŞI EVOLUŢIE. Osterreichische Volksbanken – AG (OVAG ) a fost infiinţat în Austria în anul 1922 ca instituţie centrală a mai multor...

Studiu monografic cu tema tehnică operațiunilor bancare, realizat la Banca Transilvania, din localitatea Iași

CAP 1. Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Moment istoric Banca Transilvania a fost înfiintata în decembrie 1993, la...

Ai nevoie de altceva?