Tranzactii Bursiere

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Tranzactii Bursiere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor: Vlad Costica

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Banci

Extras din document

TRANZACTII BURSIERE

1. Clasificarea tranzactiilor

Tranzactiile bursiere se refera în sens larg, atât la contractele de vânzare-cumparare de titluri si alte active financiare de pe piata bursiera propriu-zisa, cât si de pe piata extrabursiera. În sens restrâns, se refera doar la cele încheiate în incinta bursei de valori în conformitate cu reglementarile pietei.

- Dupa momentul în care se executa tranzactia, se disting tranzactii specifice pietelor de tip anglo-saxon si tranzactii specifice burselor europene:

- bursele de tip american deruleaza urmatoarele categorii de tranzactii:

- tranzactii cu lichidare imediata când executarea are loc chiar în ziua încheierii contractului;

- tranzactii cu lichidare normala; finalizarea operatiunilor are loc într-un anumit numar de zile bursiere (T+3 ÷ T+7);

- tranzactii cu aranjament special, sunt asemanatoare cu contractele comerciale prin negocierea termenului direct între parteneri;

O categorie aparte a tranzactiilor de tip american o constituie vânzarile scurte (short), adica vânzarea de titluri cu executarea contractului dupa formula lichiditatii normale, dar cu titluri împrumutate.

- bursele europene, dupa model francez, deruleaza urmatoarele categorii de tranzactii:

- tranzactii la vedere în care executia se face imediat sau în termen de 3 ÷ 7 zile denumite si tranzactii „cash” sau pe „bani gata”;

- tranzactii la termen sau cu „reglementare lunara” a caror executie se realizeaza la o data fixa în cursul lunii; la rândul lor pot fi:

- ferme, caz în care partile sunt angajate definitiv pentru plata, respectiv predarea titlurilor;

- conditionate care pot fi sau nu executate la termen în functie de optiunea cumparatorului care achita anterior o prima.

- Dupa natura contului deschis de client la broker, tranzactiile sunt:

- „pe bani gata” care se deruleaza în limita contului în numerar detinut de client;

- „în marja” derulate pe datoria clientului fata de broker, care îi pune la dispozitie un credit în completarea contului detinut de acesta (marja).

- Dupa scopul urmarit, operatiunile de bursa cuprind:

- operatiuni de investire prin care se urmareste plasarea capitalurilor, modificarea structurii portofoliului sau obtinerea de lichiditati;

- operatiuni de arbitraj, se desfasoara fie spatial (cumpara de pe o piata si vinde pe alta cu diferenta de pret), fie în timp (cumpara acum si vinde dupa un anumit timp pe aceeasi piata);

- operatiuni de acoperire (hedging), urmaresc evitarea pierderilor datorate evolutiei nefavorabile a cursului unei valori mobiliare sau a portofoliului;

- operatiuni speculative au ca scop obtinerea unui profit din diferenta de curs între momentul încheierii tranzactiei si momentul lichidarii;

- operatiuni cu caracter tehnic sunt efectuate de agentii de bursa, creatori de piata prin care se mentine echilibrul sau lichiditatea pietei.

2. Tranzactii la vedere

Tranzactiile la vedere sau pe „pe bani gata” sunt cele în care plata titlurilor si livrarea lor se face imediat sau într-un termen de maxim 7 zile bursiere.

O tranzactie la vedere se desfasoara în trei faze:

- tranzactia propriu-zisa de vânzare-cumparare;

- compensarea – decontarea;

- transferul dreptului de proprietate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tranzactii Bursiere.doc

Alte informatii

cursul 9