Uniunea Europeana

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2831
Mărime: 12.25KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Conceptul de integrare ec interstatala

Dpdv ec integrarea este un proces prin intermediul caruia 2 sau mai multe piete nationale anterior separate se unesc pt a forma o singura piata de dimensiuni eficiente.Totodata integrarea presupune un ansamblu d masuri ce urmaresc suprimarea discriminarilor dintre ag ec apartinand unor tari diferite.Pt realizarea acestui proces este necesar a se intreprinde o serie intreaga d actiuni d ajustare a structurii nationale.Organizatia ec-integrationista reprez o entitate in urma unui proces de cooperare multilaterala kre are drept scop crearea unui spatiu ec unificat.

Membri: 1957:Germ,It,Fr,Belgia,Olanda,Rusia; 1973:M.Brit,Danem,Irlanda;1981:Grecia;1986:Spania,Portugalia;1995:Austria,Finlanda,Suedia;2004:Cehia,Polonia,Ungaria,Estonia,Letonia,Lituania,Slovacia,Slovenia,Cipru,Malta;2007:Romania,Bulgaria.

Gradele d integrare ec-interstatale:

1)zona d comert liber:libertatea comertului reciproc,pastrarea propriei politici comerciale

2)uniune vamala:liberalizarea com reciproc,statele membre au adoptat o politica comerciala comuna(tarif vamal).

3)piata comuna:uniunea vamala+functionarea a 4 libertati de miscare (marfuri,pers,servicii,capitaluri)

4)uniunea ec si monetara:piata comuna+armonizarea politicilor ec si monetare ale statelor membre.

Prevederile Tratatului d la Roma

In 1957 a fost semnat Tratatul de la Roma de catre 6 state(Germ,It,Fr,Belgia,Olanda si Luxemburg) privind crearea EURATOM (Comunitatea Europeana pt Energie Atomica).

Obiective:

-crearea unei piete comune in dom materialelor nucleare

-stabilirea unei legislatii nucleare comune

-crearea unui sistem d control in privinta utilizarii pasnice a en nucleare.

Tot in 1957 aceleasi 6 state au semnat Tratatul de la Roma cu privire la instituirea comunitatii ec europene (CEE):

-crearea unei uniuni vamale la nivelul celor 6 state

-aplicarea unui regim fiscal comun pt a nu fi discriminate produsele importate din tarile membre fata d cele autohtone

-crearea unei piete interne unice la nivelul celor 6 state.

Primul obiectiv al Tratatului d la Roma a fost indeplinit in 1978 odata cu elaborarea unui tarif vamal comun fata d terti.

Prevederile Tratatului d la Maastricht

In 1993 intra in vigoare Tratatul d la Maastricht semnat de 12 state membre (Belgia,Danemarca,Franţa,Germania,Grecia,Irlanda,Italia,Luxemburg,Marea Britanie,Olanda,Portugalia şi Spania),cunoscut si sub denumirea d Tratatul asupra UE.

Obiective:

-promovarea progresului ec si social echilibrat si durabil in special prin crearea unui spatiu fara frontiere interioare si prin stabilirea unei misiuni ec si monetare avand la baza o moneda unica.

-afirmarea identitatii europene pe scena internationala prin punerea in aplicare a unei politici externe si de securitate comuna.

-intarirea drepturilor si intereselor cetatenilor statelor membre prin instituirea cetateniei europene.

-dezvoltarea unei stranse cooperari in dom justitiei si afacerilor interne.

Tratatul de la Lisabona

Dupa 2 ani d criza constitutionala tarile membre au ajuns la un nou acord in privinta constructiei europene numit Tratatul d la Lisabona.A intrat in vigoare la 1 dec 2009.

Elem d noutate:

a)parlamentele nationale vor avea un rol mai mare in luarea deciziilor europene.Astfel institutiile UE vor trebui sa notifice parlamentelor nationale toate propunerile legislative discutate la nivelul parlam european.Prin noul tratat parlam nationale vor putea aduce contestatii legislatiei UE.Dak 1/3 din parlam nationale au obiectii la adresa unei propuneri legisltive, comisia europeana treb sa o discute din nou si sa ia decizia dak sa o mentina in continuare,sa o modifice sau sa o retraga.

Dak comisia decide sa mentina propunerea in forma contestata d parlam nationale acestea nu mai au dreptul sa o conteste,iar in acest caz vor interveni consiliul d ministri si parlam european pt medierea conflictului.

b)o crestere a rolului cetatenilor europeni in dom legislativ prin intermediul parlam european.Acestia pot impune parlam european discutarea unei propuneri legislative semnata d cel putin 1 mil d cetateni.

c)pt prima data un tratat recunoaste posibilitatea unei tari d a se retrage din UE.Dpdv al luarii deciziilor se prevede intrarea in functiune a votului cu dubla majoritate.O decizie este adoptata dak 55% dintre statele membre sunt in favoarea ei sau dak statele kre voteaza formeaza 65% din pop UE.

d)crearea fct d presedinte al Consiliului European ales pt 2 ani jum,cu posibilitatea reinnoirii mandatului o singura data.in prezent aceasta fct este detinuta d fostul prim-ministru al Belgiei,hernan van Rompluy.Tratatul prevede crearea fct d Min d Externe al UE(Inalt Rreprez al UE) pt politica externa si d securitate,fct detinuta d o englezoaica,Catherine Ashtone,membra a PSE.

Cons European si Cons d ministri

a)Cons european(1974)=institutia supreama sau institutia “la varf” a UE.La reuniunile Cons European participa sefii d stat din tarile membre asistati d prim-ministri,si dupa caz,d min d externe.Intrunirile sale se desfasoara in mod obisnuit d 2 ori p an sub conducerea noului presedinte al UE si al sefului d stat al tarii kre asigura presedintia relativa a UE.Incepand din 2004 reuniunile Cons European se desfasoara la bruxelles.Cons European este “arhitectul” constructiei europene,el traseaza strategia UE,planurile politice oferind un impuls hotarator deciziilor ec si politice specifice UE.

b)Cons d ministri=reprez organul unde se exprima interesele actionarilor si d asemenea este intitutia investita cu putere efectiva d decizie.Sediul se afla la Bruxelles si este alcatuit din min d resort ai celor 27 d state membre intrunindu’se in formatiuni distincte specializate:

-Cons afacerilor generale CAGRE=reuneste min d externe din state

-ECOFIN=reuneste doar min d finante din cele 16 state ale zonei euro

-Cons d min ai agriculturii=reuneste min d resort din cele 16 state membre

-cons d buget=stabileste proiectul d buget cu parlam european stabilind proiectul d buget al UE.

O formatiune distincta din cadrul cons d min si totodata un esalon esential in funstionarea acestuia este ca reprer Consiliul reprezentantilor permanenti.Acesta se ocupa d pregatirea si coordonarea lucrarilor Cons d Min si analizeaza propunerile comisiei europene inainte d a fi prezentate Cons d min.

Preview document

Uniunea Europeana - Pagina 1
Uniunea Europeana - Pagina 2
Uniunea Europeana - Pagina 3
Uniunea Europeana - Pagina 4
Uniunea Europeana - Pagina 5
Uniunea Europeana - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Uniunea Europeana.doc

Alții au mai descărcat și

Bugetele Locale

Notiunea bugetelor locale e strans legata de principiul autonomiei consacrat atat la nivel constitutional cat si al altor legi organice:lege bug...

Creditare Bancara

Functiile creditului bancar: 1.De redistribuire - creditul joaca rolul de macroregulator economic asigurind astfel satisfacerea nevoilor dinamice...

Control Bugetar

PROCESUL BUGETAR Ansamblu de acţiuni şi măsuri întreprinse de stat în scopul concretizării politicii financiare aplicate de GUVERN; Derularea...

Moneda

Curs 1 Moneda: piesa metalica emisa de autoritatea suverana pt a servi ca mij. de schimb. Banii: echvalentul general al valorii fiind cunoscuti...

Riscul de Rata al Dobanzii - Curs

Pentru masurarea riscului de rata a dobanzii sunt folosite in literatura de specialitate si in practica bancara mai multe tehnici: - Tehnici...

Audit Intern

Cap.1 Aspecte generale privind auditul intern I. Obiective a) Definirea auditului intern; b) Familiarizarea cu diversele tipuri de audit; c)...

Băncile de Afaceri

Întrucât noile întreprinderi, mai puţin cunoscute, presupun risc şi neîncredere din partea deţinătorilor de capital, în asemenea activităţi băncile...

Garanții Bancare Internaționale

Garanţia bancară este un angajament scris asumat de o bancă (banca garantă), în favoarea unei persoane, denumită beneficiarul garanţiei, de a plăti...

Ai nevoie de altceva?