Biochimie Hormonala

Imagine preview
(9/10 din 9 voturi)

Acest curs prezinta Biochimie Hormonala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 82 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Biologie, Chimie Generala, Chimie Organica

Cuprins

I. Introducere
I.1.Definitia si Clasificarea hormonilor
I.2.Receptori hormonali
I.2.1.Receptori membranari
I.2. 2.Receptori intracelulari
I.3. Transportul şi reglarea secreţiei hormonilor
I.4. Mecanismul de acţiune al hormonilor
I.4.1. Mecanismul de acţiune al hormonilor hidrofili
I.4.2. Mecanismul de actiune al hormonilor hodrofobi
II.HORMONII VERTEBRATELOR
II.1.Hormoni cu structura poli-peptidica si proteica
II. 1.1.Hormoni pancreatici
II.1.1.1.Insulina
II.1.1.2. Glucagonul
II.1.1.3. Somatostatina
II.1.2.Hormoni hipotalamici si hipofizari
II.1.2.1. Hormoni hipotalamici
II.1.2.2. Hormoni adenohipofizari
II.1.2.3. Hormoni neurohipofizari
II. 1.3.Hormoni care reglează homeostazia calciului
II.1.3.1. Parathormonul (PTH)
II.1.3.2. Calcitonina
II.1.3.3. Calcitriolul
II.1.4.Hormonii glandei timus
II.1.5.Hormonii gastro-intestinali
II.1.6.Eritropoetina
II.1.7.Inima- organ endocrin?
II.2.Hormoni derivati de aminoacizi
II.2.1.Hormonii glandei tiroide (Tiroidieni)
II.2.2. Hormoni suprarenalieni
II.2.2.1. Hormoni medulosuprarenalieni
II.2.2.2. Hormoni corticosuprarenalieni
II.2.3.Hormonii epifizei
II.3.Hormoni sexuali
II.3.1. Hormoni androgeni
II.3.2. Hormoni estrogeni
II.4.Hormoni tisulari
II.4.1.Neurotransmitatori
II.4.2.Hormoni derivati de la acizi grasi
II.4.2.1.Prostaglandinele(PG)
II.4.2.2.Tromboxanii(TX)
II.4.2.3.Leucotrienele(LT)
III.HORMONII NEVERTEBRATELOR
III.1.Hormonii crustaceelor
III.2.Hormonii insectelor
IV.FITOHORMONII

Extras din document

I.Introducere

Introducerea termenului de hormon a fost făcută de E.Starling pentru a desemna acele substante sintetizate in organism care au proprietetea de a stimula sau excita diferite organe,tesuturi sau procese biochimice si fiziologice.HORMONII sunt definiti ca fiind substanţe chimice elaborate de o celulă sau grup de celule specializate (numite celule endocrine) şi care sunt transportat e prin sistemul circulator la o celulă ţintă care răspunde printr-o modificare a funcţiei sale. Celulele ţintă sunt acele celule care sunt capabile să recepteze şi să răspundă la un mesaj hormonal.

In 1909 C.I.Parhon a publicat prima carte de endocrinologie din lume care cuprinde glandele cu secretie interna.

In 1999 ,D.C Cojocaru sustine ca la acea vreme(1905),denumirea de hormon este justificata daca tinem cont de faptul ca nu se cunostea decat foarte putini reprezentanti ai acestei clase(secretina,adrenalina etc.)care manifestau actiunea de excitare.Mai tarziu ,dupa descoperirea altor hormoni,s-a demonstrat faptul ca actiunea lor nu consta numai in stimularea diferitelor procese din organism ci,deseori, le pot inhiba.

Dar,pentru ca termenul”hormon”a intrat deja in uz,el este folosit in continuare chiar daca denumirea generica a acestor compusi nu concorda deseori cu actiunea lor.

Hormonii reprezintă clasa de compuşi chimici prin intermediul cărora se realizează principala cale de comunicare intercelulară. Această comunicare se impune la organismele pluricelulare deoarece este necesara coordonarea diferitelor funcţii ale unor celule îndepărtate. Din aceste considerente această clasă de compuşi chimici se mai numesc şi mesageri,reglatori chimici sau molecule semnal fiind sintetizaţi şi eliberaţi de anumite celule şi care transportă o anumita informaţie de la o celulă la alta. Pentru acelaşi hormon, diferite celule pot răspunde diferit, în funcţie de receptorul hormonal cu care a interacţionat hormonul. Coordonarea răspunsurilor diverselor celule la semnalele venite din exterior (sau interior) se face atât de sistemul hormonal cat şi de

sistemul nervos.

Comunicarea nervoasă se face într-un timp foarte scurt (milisecunde) pe când comunicarea hormonală se face intr-un timp mai îndelungat (secunde, minute sau chiar ore), dar ambele sisteme operează cu ajutorul moleculelor

semnal.

Sistemul format din hormonii produşi de glandele endocrine şi ţesuturile (celulele) ţintă alcătuiesc sistemul endocrin, sistem ce asigură comunicarea între diferite ţesuturi (celule) componente ale organismului.

In 1978,prof,dr.doc.L.Enescu scrie ca hormonii au actiune biocatalitica ca si vitaminele

,dar se deosebesc de acestea intrucat au origine endogena(fiind produsi de insusi organul asupra caruia actioneaza)si structuri chimice diferite.Ca si vitaminele,hormonii pot fi extrasi dintr-un organism si administrati altuia sau pot fi preparati sintetic si administrati organismelor deficiente.

I.1.Definitia si clasificarea hormonilor

Hormoni care respectă definiţia clasică, că sunt .sintetizati si secretati de către celulele producătoare (endocrină) şi ajung la celula tinta prin sistemul circulator se numesc hormoni endocrini.

Hormonii paracrini, nu respectă conceptul clasic de hormoni in sensul că sunt sintetizaţi şi secretaţi de o celulă, acţionând asupra celulelor invecinate, fără a ajunge în torentul circulator (ex. somatostatina produsă de celulele D pancreatice, acţionează asupra celulelor A sau B pancreatice invecinate).

Hormonii autocrinl, sunt secretaţi de către o celulă în spaţiul extracelular şi de aici acţionează ca mesager asupra propriei celule producătoare (ex. interleukina se sintetizează in limfocitele T şi determină proliferarea lor).

Hormonii paracrini şi autocrini sunt consideraţi hormoni locali. Linii hormoni pot fi endocrini pentru un ţesut şi paracrini pentru alt ţesut.

Neurohormonii sunt o categorie specială de substanţe chimice produse de către celulele nervoase eliberate în sânge prin terminaţiile axonalc si apoi vehiculate prin sistemul circulator până la celulele ţintă.

Prin intermediul neurohormonilor sistemul nervos este legat de sitcimil endocrin. Datorită heterogenităţii structurale cât şi varietăţii răspunsului celular nu există un criteriu unic de clasificare a hormonilor. De aceea sunt mai multe criterii de clasificare a hormonilor.

I) In 2005 Valeriu Atanasiu clasifica hormonii astfel:

Clasificarea hormonilor după solubilitate:

a) hormoni hidrosolubili

hormonii peptidici

hormonii proteici

hormonii derivaţi din aminoacizi

b) hormoni liposolubili (hidrofobi)

- hormonii stcroizi

- hormonii tiroidieni

Fisiere in arhiva (1):

  • Biochimie Hormonala.doc