Biologie Animala - Cursul 1

Imagine preview
(5/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Biologie Animala - Cursul 1.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor: Ionita Lucian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Notiuni introductive

Universul cunoscut este constituit din materie; pe planeta noastra facandu-se distinctie intre materia vie si nevie. Principalele deosebiri dintre aceste materii:

a) compozitia chimica – in materia vie, elementele constitutive de baza, aceleasi cu cele din material nevie( C, H, O, N) sunt in proportii bine definite si impreuna cu alte elemente determinamolecule organice comlexe cu greutati moleculare mari. Aceasta dispunere determina nivelurile de organizare caracteristice lumii vii.

b) forma si marime – materia vie prezinta o forma diferita si marimi caracteristice; materia nevie variaza atat ca forma, cat si ca marime.

c) metabolismul – totaliatea proceselor ce includ schimburi de materie si energie a tuturor organismeleor cu mediul inconjurator.

d) Cresterea – la materia vie se realizeaza prin adaos din interiorul corpului, iar la obiecte prin aditie de material la exterior.

e) Reactii si relatii fata de/si cu mediul inconjurator

f) Reproducerea – caracteristica numai lumii vii, aceasta fiind capabila de autoreproducere.

Lumea vie include:

- nivele de integrare ce cuprind ierarhia de sisteme, incluzand si materie nevie

- nivele de organizare reprezentate numai prin sisteme biologice, fiind astfel definite 4 nivele de organizare: individual, populatiei sau speciei, biocenozei, biosferei.

Nivelul individual reprezinta nivelul de baza de organizare a materiei vii de la organismele subcelulare (virusurile), pana la organismele cele mai complexe cu o multitudine de forme sub care se prezinta indivizii din lumea vie. Aceasta multitudine a impus de altfel si gruparea lor pentru a fi mai usor recunoscute si studiate.

Din cele mai vechi timpuri s-a acceptat existenta a doua mari grupe de organisme (regnuri): plante si animale. Diferentierea dintre cele doua regnuri se face dupa anumite trasaturi:

- forma si structura: forma este invariabila la animale si mai variabila la plante; cresterea la animale are loc prin schimbarea proportiilor, in timp ce la plante are loc la extremitati; mediul intern contine preponderant ioni de Na la animale, care la plante sunt toxici.

- metabolismul: animalele utilizeaza ca hrana substante organice complexe (sunt heterotrofe), folosesc O2 pentru respiratie, produsii finali fiind CO2, H2O, compusi de N2; plantele utilizeaza H2O + CO2+ substante organice pentru fotosinteza (sunt autotrofe), eliminand ca produsi de metabolism compusi organici si O2.

- miscarea : caracteristica animalelor; animalele reactioneaza rapid la actiunea stimulilor din mediu, avand sistem nervos dezvoltat; plantele nu reactioneaza, sau reactioneaza lent doar la anumiti stimuli.

Totusi pe baza acestor trasaturi exista vietuitoare greu de incadrat in unul din cele 2 regnuri:

Ex:

- organisme unicelulare cu membrana celulara subtire, autotrofe, considerate initial animale.

- fungi (micetii), organisme heterotrofe fara miscare considerate plante

- bacteriile, incadrate initial ca plante, apoi ca animale.

Dezvoltarea cunostintelor de biologie celulara si genetica a facut posibila propunerea altor sisteme de clasificare; astfel a fost stabilita existenta a doua tipuri fundamentale structurale de celule, toate organismele apartinand unuia sau altuia dintre aceste doua tipuri: procariote si eucariote.

Fisiere in arhiva (1):

  • Biologie Animala - Cursul 1.doc