Circulatia Sangelui

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Circulatia Sangelui.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Este un lichid roşu, circulant, care reprezintă o suspensie de elemente figurate in plasma sangvina. Reprezintă 8% din greutatea corpului. Are rol in:

- asigurarea transportului gazelor in organism si a substanţelor organice sau a produşilor de dezasimilaţie rezultaţi din metabolismul acestuia.

- reglează temperatura corpului menţinând-o constanta prin difuzarea temperaturi ridicate de la nivelul organelor interne spre periferia acestuia.

- protejează organismul de factori patogeni din exterior prin prezenta leucocitelor.

- intervine in procesul de coagulare al sângelui.

- asigura homeostazia organismului(menţinerea constanta a caracteristicilor mediului intern al organismului:densitate, vâscozitatea, presiunea,volumul)

Este constituit din plasma 55-60% si elemente figurate 40-45%.

PLASMA

Este alcatuita din apa - 90% si reziduu uscat - 10%,in cadrul acestuia 9% sunt substante organice(glucide,lipide,proteine,produsi de metabolism ai acestora sau combinati) si 1% substante minerale(cloruri,fosfati,sulfati,bicarbonati).

Dintre substante organice cele mai importante sunt proteinele plasmatice care au rol in:

- schimburile dintre plasma si lichidele interstitiale

- mentinerea echilibrului acido-bazic

- transportor al diferitelor

- aparare infectioasa a organismului

- rezerva de aminoacizi

- coagularea sangelui,formarea elementelor figurate,controlul tensiuni arteriale.

Dintre substantele minerale cele mai importante sunt Na, Cl ,HCO3.

ELEMENTE FIGURATE

1. Eritrocite(hematii,globule rosii)

- celule anucleate, forma de disc biconcav

- 5mil/mm3 barbat 4,5mil/mm3 femeie

Contin o proteina – hemoglobina, care are rol in transportul oxigenul si CO2. Legarea O2 se face datorita celor 4 molecule de fier din cadrul grupări hem a hemoglobinei,dând naştere unei combinaţii labile – oxihemoglobina. CO2 este transportat sub forma de compuşi carbaminici. Cu agenţi oxidanţi(nitraţi,cloruri,droguri)hemoglobina duce la formarea unor combinaţi stabile – methemoglobina, iar in prezenta CO duce la formarea caboxihemoglobinei ,care va opri transportul de O2 prin formarea acestor combinaţi stabile.

Procesul de formare a hematiilor – eritropoieza - se realizează in măduva roşie din oasele late si este controlata de un hormon produs de rinichi numit ERITROPOIETINA.

Durata de viata a hematiilor este de 120 de zile după care sunt distruse in splina(cimitirul hematiilor), ficat, ganglioni limfatici. Procesul de distrugere a hematiilor poarta numele de HEMOLIZA.

Creşterea stabila a numărului de hematii poarta numele de poliglobulie si se întâlneşte la altitudinile mari datorita faptului ca oxigenul din aer este mult mai rarefiat,iar prin suplinirea conţinutului de hemoglobina la nivel celular aportul necesar de oxigen va fii suficient.

Creşterea temporara a hematiilor are loc in efort fizic,durere si este rezultatul mobilizări sângelui bogat in eritrocite de la nivelul splinei si ficatului.

Scăderea numărului de eritrocite – amenie - are loc când intre procesul de formare si cel de distrugere al hematiilor intervine un dezechilibru,fie prin diminuarea eritropoiezei(carente de fier,proteine,vitamine) sau prin accelerarea hemolizei(infecţii,stari imune)

2. Leucocitele

- celule nucleate,cu rol in procesele imune ale organismului intervenind prin formare de anticorpi,fagocitoza sau pinocitoza.

- 4.000-8.000/mm3

Fisiere in arhiva (1):

  • Circulatia Sangelui.doc