Circulatia Sangelui

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1648
Mărime: 13.99KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Este un lichid roşu, circulant, care reprezintă o suspensie de elemente figurate in plasma sangvina. Reprezintă 8% din greutatea corpului. Are rol in:

- asigurarea transportului gazelor in organism si a substanţelor organice sau a produşilor de dezasimilaţie rezultaţi din metabolismul acestuia.

- reglează temperatura corpului menţinând-o constanta prin difuzarea temperaturi ridicate de la nivelul organelor interne spre periferia acestuia.

- protejează organismul de factori patogeni din exterior prin prezenta leucocitelor.

- intervine in procesul de coagulare al sângelui.

- asigura homeostazia organismului(menţinerea constanta a caracteristicilor mediului intern al organismului:densitate, vâscozitatea, presiunea,volumul)

Este constituit din plasma 55-60% si elemente figurate 40-45%.

PLASMA

Este alcatuita din apa - 90% si reziduu uscat - 10%,in cadrul acestuia 9% sunt substante organice(glucide,lipide,proteine,produsi de metabolism ai acestora sau combinati) si 1% substante minerale(cloruri,fosfati,sulfati,bicarbonati).

Dintre substante organice cele mai importante sunt proteinele plasmatice care au rol in:

- schimburile dintre plasma si lichidele interstitiale

- mentinerea echilibrului acido-bazic

- transportor al diferitelor

- aparare infectioasa a organismului

- rezerva de aminoacizi

- coagularea sangelui,formarea elementelor figurate,controlul tensiuni arteriale.

Dintre substantele minerale cele mai importante sunt Na, Cl ,HCO3.

ELEMENTE FIGURATE

1. Eritrocite(hematii,globule rosii)

- celule anucleate, forma de disc biconcav

- 5mil/mm3 barbat 4,5mil/mm3 femeie

Contin o proteina – hemoglobina, care are rol in transportul oxigenul si CO2. Legarea O2 se face datorita celor 4 molecule de fier din cadrul grupări hem a hemoglobinei,dând naştere unei combinaţii labile – oxihemoglobina. CO2 este transportat sub forma de compuşi carbaminici. Cu agenţi oxidanţi(nitraţi,cloruri,droguri)hemoglobina duce la formarea unor combinaţi stabile – methemoglobina, iar in prezenta CO duce la formarea caboxihemoglobinei ,care va opri transportul de O2 prin formarea acestor combinaţi stabile.

Procesul de formare a hematiilor – eritropoieza - se realizează in măduva roşie din oasele late si este controlata de un hormon produs de rinichi numit ERITROPOIETINA.

Durata de viata a hematiilor este de 120 de zile după care sunt distruse in splina(cimitirul hematiilor), ficat, ganglioni limfatici. Procesul de distrugere a hematiilor poarta numele de HEMOLIZA.

Creşterea stabila a numărului de hematii poarta numele de poliglobulie si se întâlneşte la altitudinile mari datorita faptului ca oxigenul din aer este mult mai rarefiat,iar prin suplinirea conţinutului de hemoglobina la nivel celular aportul necesar de oxigen va fii suficient.

Creşterea temporara a hematiilor are loc in efort fizic,durere si este rezultatul mobilizări sângelui bogat in eritrocite de la nivelul splinei si ficatului.

Scăderea numărului de eritrocite – amenie - are loc când intre procesul de formare si cel de distrugere al hematiilor intervine un dezechilibru,fie prin diminuarea eritropoiezei(carente de fier,proteine,vitamine) sau prin accelerarea hemolizei(infecţii,stari imune)

2. Leucocitele

- celule nucleate,cu rol in procesele imune ale organismului intervenind prin formare de anticorpi,fagocitoza sau pinocitoza.

- 4.000-8.000/mm3

Preview document

Circulatia Sangelui - Pagina 1
Circulatia Sangelui - Pagina 2
Circulatia Sangelui - Pagina 3
Circulatia Sangelui - Pagina 4
Circulatia Sangelui - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Circulatia Sangelui.doc

Alții au mai descărcat și

Relatia Metabolism Primar - Metabolism Secundar si Produsii de Origine Microbiana

1.Definiţie, caracteristici, căi metabolice Metabolismul este un fenomen specific viului. Toate definiţiile curente ale viului includ trei cuvinte...

Imunitatea Dobandita

Imunitatea dobândită (inductibilă)  este starea de rezistență a organismului  față de factorii non-self antigenici, realizată prin structuri și...

Sistemul Sangvin

Sistemul sangvin Sangele este lichidul rosu, vascos, ce constituie mediu intern si care circula in artere si in vene sub actiunea pompei cardiace....

Sistemul Circulator

Sîngele este indispensabil funcționării organelor și supraviețuirii. Este menținut în permanență mișcare într-o rețea de vase sanguine – artere,...

Etapele unui Proces Biotehnologic

Elaborarea şi industrializarea unei tehnologii de biosinteză presupune parcurgerea mai multor faze constând în cercetări la nivel de: laborator,...

Inginerie Genetică

CAPITOLUL II TEHNOLOGIA ADN RECOMBINANT Tehnologia ADN recombinant se referă la metodologia obţinerii moleculelor de ADN recombinant, adică de...

Structura Acizi Nucleici - Curs General

Viata depinde de stocarea stabila şi compacta a informaţiei genetice ; Activitatile moleculelor celulare sunt guvernate de principiile de baza ale...

Biologie Marină

Obiectul de studiu şi scopurile biologiei marine Biologia marină este o ramură a hidrobiologiei care se ocupă de studiul diversităţii...

Ai nevoie de altceva?