Componentele Moleculare ale Celulei

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 2 fișiere: docx
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 10502
Mărime: 106.83KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Enzime cu Ca

• Ribonucleotid reductaza – enzima cu calciu ce are rol important in procesul de biosinteza a AND-ului. Calciu ca ion metalic in structura lipazelor, enzime implicate in procesele de hidroliza a lipidelor celulare.

Enzime cu Mg :

• Hexochinaza – enzima ce catalizeaza transfera grupari PO43-, de pe o structura moleculara pe alta.

• Fosfataza – enzima implicate in hidroloza fosfatilor celulari.

• ATPaza – enzima implicate in procesele celulare de descompunere a ATP-ului in ATP si P.

• Pirofosfataza – enzima ce contine in structura sa moleculara ionul Mg+ si participa la transformarea P in ortofosfat, toate structurile moleclare ce contim fosfor sub actiunea acestei enzime trec in ortofosfat.

In celula organismelor vii pe langa metaloenzime cu un sigur ion in structural or molecular mai exista un numar limitat de enzime ce contin in structural or molecular 2 ioni metalici. In structura lor intra: aminopeptidaza si fosfochinaza.

Aminopeptidaza - are in structura sa moleculara, ionii Mn si Mg, aceasta enzima iintervine in procesele de hidroliza a gruparilor N terminale a peptidelor.

Fosfochinaza – are in structura sa moleculara Mg si K, rolul acestei enzime la nivel celular tranfera gruparea PO43- din diferite structure moleculare.

Principalele elemente chimice ce intra in strcutura molecular a unui organism viu precum si modul lor de repartizare la acest nivel difera de la un organism la altul .

Multe dintre bioelementele urma se gasesc in celula in cantitati extreme de mici, parti / 1000.000 iar localizarea lor este realizata de celula, ele putand avea pozitie membranara sau citoplasmatica, insa fi intalnite si al nivelul peretelui celular.

La aceste nivele ele pot juca roluri esentiale sau mai putin esentiale. Determinarea caracterului esential sau neesential al unui bioelement este greu de realizat. Existenta lor in celula poate fi raportata la parti/1000.000 si chiar la peptide, fapt pentru care se poate justifica denumirea lor de bioelemente urma.

Majoritatea bioelementelor urma provin din sursele nutritive aer sau apa, ajunse la nivel celular ele sunt integratein diferite structure moleculare.

Microelementele apar si functioneaza in organismele vii in concentratii scazute caracteristice si variabile ca marime in functie de natural or, expunerea continua si excesiva a unui organism la un mediu cu concentratii ridicate in microelemente, conduce la variatii importante ale acestora la nivelul structurii celulare.

Bioelementele la nivelul celulei pot indeplini o gama larga de functii si actioneaza numai in calitate de catalizator in special atunci cand intra in structura molecule a unor enzime sau proteinenzime.

Cheia specificitatii potentialului lor catalic consta in diversitatea si aranjamentul topologic atat a centrelor de activitate cat si si a atomilor lor metalici impreuna cu substratul actionand ca un intreg.

Intre biolement si proteinenzima se stabileste o interrelatie de tip metal-proteina care mareste simultan activitatea catalitica a enzimei, dar si sensibilitatea suportului proteic la reactiile metalice.

Bioelementele esentiale in celula vie pot indeplini si alte roluri cum ar fi :

- Rolul farmacotoxicologic

- Rolul biologic

- Rolul de stimulare a proceselor bioenergetice celulare

- Rolul de inactivare

Microelemntele sunt bioelementele cele mai larg raspandite in celula microbiana, ei fiind factorii principali in activarea unor reactii biochimice, dar si participant la realizarea unor structuri moleculare de timp biomolecular.

Preview document

Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 1
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 2
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 3
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 4
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 5
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 6
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 7
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 8
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 9
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 10
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 11
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 12
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 13
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 14
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 15
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 16
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 17
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 18
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 19
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 20
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 21
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 22
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 23
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 24
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 25
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 26
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 27
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 28
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 29
Componentele Moleculare ale Celulei - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • biomolecule celulare.docx
  • componente moleculare a celulei.docx

Alții au mai descărcat și

Imunitatea Dobandita

Imunitatea dobândită (inductibilă)  este starea de rezistență a organismului  față de factorii non-self antigenici, realizată prin structuri și...

Inginerie Genetică

CAPITOLUL II TEHNOLOGIA ADN RECOMBINANT Tehnologia ADN recombinant se referă la metodologia obţinerii moleculelor de ADN recombinant, adică de...

Microorganisme

Conjugarea la microorganisme Legaturie intercelulare se pot realiza direct intre doua celule de sexe diferite. Intrarea lor in contact reprezinta...

Genetica Bacteriană

E reprezetată de cromosom şi de plasmide. CROMOSOMUL: ADN CIRCULAR, dublu helicoidal, lungime 1,1 mm, bazele ca la om- A,T, G, C, are 2000 de...

Proliferare și Diferențiere Celulară

Toate ţesuturile sunt constituite din celule si substanţă intercelulară. Substanţa intercelulară poate fi reprezentată într-o cantitate ce diferă...

Fitofarmacie

FITOFARMACIE (curs 1) Fitoterapie = parte integranta a fitofarmaciei Aromaterapie Gemoterapie aceste concepte deriva din FITOTERAPIE Apiterapie...

Microbiologie

I. DEFINIŢIA ŞI OBIECTUL MICROBIOLOGIEI. ISTORICUL MICROBIOLOGIEI 1. Definiţia şi obiectul microbiologiei Microbiologia (micros = mic, bios =...

Ereditatea Mendeliana

Ereditatea mendeliană (genetica mendeliană sau Mendelism) reprezintă un set de principii sau legi legate de transmiterea ereditară a caracterelor...

Ai nevoie de altceva?