Ecofiziologie Vegetala - Capitolul 6

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Ecofiziologie Vegetala - Capitolul 6.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

TRANSFORMAREA, TRANSPORTUL ŞI DEPOZITAREA

SUBSTANŢELOR ORGANICE ÎN PLANTE

Primii produşi ai fotosintezei sunt glucidele simple, în special glucoza şi mai puţin fructoza. Din acestea ia naştere, prin procese complexe de metabolism, aproape toată materia organică existentă în natură, ca produs direct sau indirect al activităţii fotosintetice a plantelor verzi. În funcţie de rolul îndeplinit în viaţa organismului vegetal, compuşii organici se împart în 3 categorii:

- substanţe plastice, formative sau de constituţie - servesc la alcătuirea structurală a celulelor, ţesutulrilor, organelor vegetale sau a plantei luată ca întreg şi pot reprezenta, în acelaşi timp, un material de rezervă valoros pentru plantă, material ce va fi utilizat la reluarea ciclui de viaţă, după perioada de repaus; în această grupă intră celuloza şi substanţele proteice complexe;

- substanţe energetice - reprezentate prin glucide, lipide şi, în cazuri speciale (de inaniţie accentuată) prin proteine, înglobează întreaga energie necesară desfăşură¬rii biosintezelor celulare;

- substanţe cu rol secundar - cuprind un grup larg de produşi cu rol specific în viaţa organismelor biosintetizatoare, încă neelucidat pe deplint; în această grupă întră diverşi acizi organici, vitamine, alcaloizi, glicozizi (glicozide), taninuri, răşini, uleiuri eterice, fitoncide etc.

- Substanţele sintetizate prin metabolismul primar al organismelor vii plante şi animale) poartă denumirea de produşi metabolici primari şi sunt reprezentate de trei clase mari de substanţe: glucide, lipide, proteine.

Produşii primari ai fotosintezei sunt integraţi într-un complex de transformări metabolice radicale, transformări care au loc în plante într-o desfăşurare alternativă sau concomitentă de procese contrarii de asimilaţie şi de dezasimilaţie. Aceste procese sunt interdependente şi se află în strânsă relaţie cu condiţiile de mediu înconjurător, ce determină o anumită specificitate în desfăşu¬rarea metabolismului fiecărei specii vegetale.

Un rol esenţial în sinteza şi în transformarea materiei organice vegetale revine biocatalizatorilor, care sunt protein- enzime.

Substanţele asimilate în decursul anabolismului circulă în plantă de la locul de formare spre locurile de utilizare, unde sunt implicate în procesele de întreţinere a vieţii celulelor şi de creştere a acestora sau sunt depuse sub formă de substanţe de rezervă.

Î Circulaţia substanţelor nou asimilate se face prin toate ţesuturile vii, în special prin parenchimurile frunzelor sau organelor de rezervă; transportul mai rapid al acestor substanţe are loc prin tuburile ciuruite ale liberului, fenomenul fiind denumit translocaţia substanţelor asimilate.

Migrarea substanţelor organice în plantă se face sub formă de soluţie - seva organică elaborată - în principal prin floem şi în mică parte prin xilem, mai ales primăvara. În liber, translocaţia poate fi ascendentă sau descendentă. Calea de migrare prin parenchimuri este totdeauna foarte scurtă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ecofiziologie Vegetala - Capitolul 6.doc

Alte informatii

ECOLOGIE ANUL 2 SEM 1