Enterobacteriaceae

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4891
Mărime: 23.05KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Habitatul lor obisnuit este intestinul omului si animalelor, cu exceptia genurilor Serratia si Erwinia care se dezvolta in mediul extern ca saprofite sau fitopatogene.Sunt catalaza+(cu exceptia Shigella dysenteriae serotip 1)si reduc nitratii in nitriti(cu exceptia unor tulpini din genul Erwinia)spor- , capsula si mobilitatea variabil, produc acid prin fermentarea glucidelor si a unor alcooli, pH 7,0 iar t0 370.

Contamineaza alimentele care le degradeaza sau produc diferite infectii la om si animale, 54rinclusiv toxiinfectii alimentare(tia).

In raport de patog. pentru om se clasifica in:

-enterobacteriacee foarte patogene(S. typhi , Sh. dysenteriae , Y. pestis)

-enterobacteriacee patogene(celelalte specii de Shigella si toate celelalte serotipuri de Salmonella)

-enterobacteriacee conditionat patogene(Escherichia , Klebsiella, Proteus, Y.enterocolitica,Y. pseudotuberculosis)

-enterobacteriacee accidental patogene(Edwardiella, Erwinia, Hafnia)

Speciile conditionat patogene sau oportuniste , sunt cele mai des incriminate in cauzarea de tia sau a diferitelor infectii cu localizari in diverse organe, de foarte multe ori cu evolutie cronica, urmare a contaminarii alimentelor.

Dintre tulpinile de E.coli(Ec) cca95% se clasifica in biotipul 1 , restul in biotipul 2.Deoarece acest biotip este prezent totdeauna in intestinul mamiferelor s-a stabilit ca el sa fie indicatorul sanitar cel mai important pentru aprecierea contaminarii fecale a alimentelor si a apei.La fel , este indicator sanitar pentru contaminari fecale a carcaselor alimentelor sacrificate in abatoare.

Ec se dezvolta la 44-450 cu exceptia unor tulpini din serotipul O157H7, care se dezvolta numai la 42-430C.

La Ec sau identificat 171 antigene lipopolizaharidice “0”,80 antigene poliglucidice capsulare K si 56 antigene proteice flagelare H.

Dintre antigenul K, de trei tipuri ,A,B si L , cele de tip B sunt prezente in tulpinile care produc la colpii sugari enteropatii.Tulpinile care poseda antig.F1,F2 si F3 sunt enterotoxigene pentru om , cele cu F4 si F5 pentru animale.

Din grupa EPEC serotipurile umane sunt:026 B6,055B5 ,086B7,0111B4, 0119B14,0124B77 , 0125B150126B160127B80128B12.Din grupa EIEC serotipurile umane sunt:028ac,0112,0124,0136,0143,0144,0173.Tulpinile din acest grup seamana cu cele ale gen.Shigella, atat antigenic cat si biochimic, ele facand legatura intre aceste 2 genuri .0124 produce cel mai frecvent enteropatii la om, comparativ cu alte serogrupe.Grupa ETEC cuprinde serotipurile umane 06H16,08H9,015H11.

Dintre factorii toxici sunt :endotoxina(antigenul 0)enterotoxina, cu 2tipuri:termolabila(LT)si termostabila(ST), exotoxina cu efect neurotoxic si hemolizine.

Rezistenta mare la factorii de mediu.Supravietuieste la 60’la 550, 15-20’la 600C, 347-400 zile in apa de canal si de fantana sterila, dar in nesterilizata 133 si respectiv 190zile , in apa de rau 80-240zile , in sol2-3 luni, mai putin in cel cultivat fata de cel necultivat si mai putin ca in apa datorita antagonismului microbian, un proces natural de autoepurare naturala.In ou rezista toate perioada de incubatie , iar in fecale si gunoiul de grajd 30-40zile.In carnea tocata de vita, depozitata la -200C timp de 1 an supravietuiesc numai 30%.Sub 50C nu se dezvolta dar supravietuiesc mai multe saptamani.In carnea de vita, porc si pasare supravietuiesc la 64,30C;in lapte in timpul pasteurizarii 16,2’; iar la 570 in timpul oparirii coagulului branzeturilor 90’.Se dezvolta in medii cu 2.5-6,5%NaCl.Rezista la aciditate (iaurt,suc de mere la 80C)explicand aparitia unor cazuri de tia in urma consumului acestora.

025H42,072H12,012oH7,02oH-produc enterotoxine LT si ST care actioneaza dupa mecanisme similare V.cholerae 0;1. Grupa EHEC produc cantitati mari de toxina Shiga-like, are ca serotipuri tipice 0157H7, 026H11, 01o3H2, 0172H?.

Dintre acestea 0157H7 produce cele mai grave tia la om, manifestata prin colita hemoragica, avand ca sursa de infectie, in primul rand carnea de bovine si mai rar a altor specii.Bacteria este eliminata de bovine cu fecalele in mediu , putand contamina carnea lor, dar si alte alimente inclusiv cele vegetale de pe sol ingrasat sau irigat cu dejecii de la aceste bovine.

Se izoleaza frecvent de la animale cu infectii cu E.coli serotipuri umane , acestea putand cauza imbolnaviri si la animale , dar si invers.

La om gastroenterite epidemice infantile, sindrom toxicoseptic la nou-nascuti , toxiinfectii alimentare ,enterocolita(“boala calatorilor”)infectii extradigestive(urinare, la aparatul respirator, genital,meninge)si septicemii.

La animale-colibaciloza(enterite,septicemii,mastite).

Genul Salmonella

Este cel mai mare gen din familia Enterobacteriaceae cauzand boli la om si animale si contamineaza alimentele , cu precadere cele de origine animala.Nomenclatura salmonelelor a fost controversata de-a lungul timpului, neajungandu-se la definitivarea ei nici in prezent.Astfel, in functie de specia receptiva,afectiunea provocata sau ambele ex.S.typhi(febra tifoida la om )S.abortus(avortul la ovine)S.enteritidis(enterite la om si animale )dupa localitatea in care a fost izolata ex.S.london, S.panama,S.nytra.

Astazi se accepta doar 3, unii numai 2 specii de Salmonella si anume:S.bongori,S.enterica cu 6 subspecii:S.enterica subspecie arizona,S.enterica subsp.diarizonae ,S.enterica subsp. enterica,S. esterica subsp.houtenae,S.esterica subsp.indica,S.esterica subsp.salamae, iar a 3-a specie S.subteranea.Corectdupa noua nomenclatura a salmonelelor , ar trebui sa scriem:S.enterica,subsp. enterica serovar London.Insa , denumirile fiind prea lungi ,se accepta si o prescurtare a lor S.london, avand in vedere sinonimia heterotipica ale S.eneterica subsp.enterica,acceptandu-se scrierea cu litera mare a epitetelor serovarurilor:Enteritidis,Typhi etc. sau denumirea prescurtata S.london, S.panama , S.nytra,S.enteritidis,S.typhi,S.abortusovis etc.

Preview document

Enterobacteriaceae - Pagina 1
Enterobacteriaceae - Pagina 2
Enterobacteriaceae - Pagina 3
Enterobacteriaceae - Pagina 4
Enterobacteriaceae - Pagina 5
Enterobacteriaceae - Pagina 6
Enterobacteriaceae - Pagina 7
Enterobacteriaceae - Pagina 8
Enterobacteriaceae - Pagina 9
Enterobacteriaceae - Pagina 10
Enterobacteriaceae - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Enterobacteriaceae.doc

Alții au mai descărcat și

Enzime Pectinolitice de Origine Microbiană

Enzime pectinolitice de origine microbiana Introducere Reactiile biochimice, reactii deosebit de complexe si variate, sunt mediate de...

Flora Bacteriana Umana

Bacteriile sunt insotitori constanti ai fiintei umane. Imediat dupa nastere, microorganismele se stabilesc treptat pe tegumente si pe majoritatea...

Bacilii Gram Negativi Implicați în Declanșarea Infecțiilor Nozocomiale

Familia Enterobacteriaceae cuprinde cel puţin 27 de genuri şi 127 de specii, la care se mai adaugă 8 grupuri enterice. Fiind controversată,...

Gastroenterite Parazitare la Vitei

Enterite parazitare la vitei Eimeriozele la taurine. Sporozooza a tineretului bovin de la 1-2 luni la 2 ani, cel mai adesea boala evoluând în...

Etapele unui Proces Biotehnologic

Elaborarea şi industrializarea unei tehnologii de biosinteză presupune parcurgerea mai multor faze constând în cercetări la nivel de: laborator,...

Inginerie Genetică

CAPITOLUL II TEHNOLOGIA ADN RECOMBINANT Tehnologia ADN recombinant se referă la metodologia obţinerii moleculelor de ADN recombinant, adică de...

Structura Acizi Nucleici - Curs General

Viata depinde de stocarea stabila şi compacta a informaţiei genetice ; Activitatile moleculelor celulare sunt guvernate de principiile de baza ale...

Biologie Marină

Obiectul de studiu şi scopurile biologiei marine Biologia marină este o ramură a hidrobiologiei care se ocupă de studiul diversităţii...

Ai nevoie de altceva?