Entomologie

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Entomologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 56 de pagini .

Profesor: Talmaciu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Biologie, Alte Domenii

Extras din document

Păduchele ţestos din San José – Quadraspidiotus perniciosus, ordinul Homoptera, familia Diaspididae

Biologie. Iernează în stadiul de larvă de vârsta I sub scut, pe tulpinile şi ramurile pomilor. Are 2 – 3 generaţii pe an, frecvent două generaţii, care evoluează astfel: GI = mai – iunie şi GII = iulie – august.

La începutul lunii aprilie, după o perioadă de hrănire, larvele năpârlesc şi trec în vârsta a II-a, diferenţiindu-se în masculi şi femele. La sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, apar adulţii, care se împerechează, iar femela depune larve, eşalonat, pe o perioadă de 6-7 săptămâni. Larvele neonate se răspândesc pe tulpini, ramuri, frunze, unde îşi introduc rostrul în ţesuturi şi se hrănesc cu sucul celular. În acest timp se formează scutul protector din fire de mătase şi ceară, care este mai puţin dens astfel încât poate fi străbătut mai uşor de diferite substanţe chimice, după care se îngroaşă, se întăreşte şi devine mai rezistent. Larvele se hrănesc, năpârlesc şi are loc diferenţierea în masculi şi femele. După împerechere, la sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august, femela depune larvele generaţiei a II-a, a cărei apariţie se prelungeşte până în lunile septembrie, octombrie. Acestea hibernează până în primăvara anului următor.

Păduchele ţestos din San José are numeroase specii de paraziţi şi prădători. Ca specii parazite mai importante sunt: Prospaltella perniciosi, Prospaltella fasciata, etc. (ordinul Hymenoptera), iar ca specii prădătoare: Chilocorus bipustulatus şi Chilocorus renipustulatus (ordinul Coleoptera).

Măsuri de prevenire şi combatere

Păduchele lânos al mărului – Eriosoma lanigerum ordinul Homoptera, familia Eriosomatidae

Biologie şi ecologie.Specia are un ciclu biologic complet numai în ţara lui de origine(America de Nord), unde are ca plantă gazdă primară, ulmul american,iar ca plantă gazdă secundară, mărul.In Europa, evoluţia lui este incompletă şi are loc numai pe măr, în cazuri foarte rare pe păr sau gutui(evoluţie holociclică, monoecică sau anholociclică).Se dezvoltă doar forma asexuată. Chiar dacă apare şi forma sexuată, larvele de fundatrix, care apar în primăvară, mor înainte de a se reproduce.Iernează ca larve pe rădăcini sau pe părţile aerine ale pomilor. Poate avea 8-12 generaţii pe an. Răspândirea de la un pom la altul se face cu ajutorul curenţilor de aer.

Plante atacate şi mod de dăunare. Atacă mărul, mai rar şi alte specii: gutuiul, părul etc. Păduchii se localizează pe frunze, pe lăstari, pe tulpini şi rădăcini, înţepând şi sugând sucul celular. Părţile atacate se hipertrofiază şi apar umflături, sub formă de nodozităţi sau tumori canceroase.

Fisiere in arhiva (1):

  • Entomologie.ppt