Microbiologie

Curs
8.2/10 (16 voturi)
Domeniu: Biologie
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 22592
Mărime: 142.51KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stingheriu Rotaru Rodica
-cursuri microbiologie -anul III

Extras din document

CAPITOLUL I

NOTIUNI INTRODUCTIVE

1.1 ISTORIA DEZVOLTARII MICROBIOLOGIEI

Ziua de nastere a bacteriologiei – 24 aprilie 1676, când Anthonie van Leeuwenhoek (1632 - 1723) a transmis Societatii Regale de Stiinte din Londra, un referat stiintific în care sunt descrise microorganismele din mediul ambiant si care produc fermentatie. El era un bun slefuitor al lentilei si a construit un aparat care marea de 300 de ori, descoperind aceste fiinte pe care le denumeste animalule. Începe sa se desfasoare o etapa lunga privind morfologia si raspândirea microorganismelor.

Prima perioada a dezvoltarii microbiologiei:

I Perioada morfologica (200 ani)

În aceasta perioada se remarca Lazzaro Spalanzani (1799) prin cercetarile sale experimentale demonstrând ca: microorganismele nu sunt de origine divina, ca aparitia lor în produse se explica prin faptul ca ele au fost contaminate si ca prin înmultire ele actioneaza conducând la fermentatii sau alterari.

II Perioada fiziologica – începe ca urmare a activitatii si cercetarilor marelui savant Louis Pasteur (1822 - 1885) care pune în evidenta rolul drojdiilor în produsele de fermentatie, studiaza bolile vinului si ale berii datorate bacteriilor lactice si butirice si traseaza curbele de distrugere termica a microorganismelor care produc alterari ale produselor fermentate, tratament cunoscut sub denumirea de pasteurizare.

Louis Pasteur a intuit ca fiecare boala e produsa de un agent specific care odata cunoscut poate folosi la preparare de vaccinuri: împotriva turbarii, împotriva holerei.

În aceasta perioada Robert Koch (1843 - 1910) a studiat bacteriile producatoare de boli: bacilul tuberculozei Mycobacterium tuberculosis.

În 1892 Dimitrie Ivanovski descopera particulele virale, infectioase, strict parazite care produc boli grave la plante, animale, insecte, marcând aparitia virusologiei.

Alexander Flemming descopera în 1928 primul antibiotic: penicilina.

Victor Babes (1854 - 1926) este fondatorul microbiologiei în tara noastra. A descoperit peste 40 de tipuri de microbi, a studiat colorarea vitala a microorganismelor, a cercetat cu rezultate remarcabile boala turbarii si efectul vaccinului antirabic în aceeasi perioada cu Pasteur. La 29 de ani a publicat primul tratat de Bacteriologie împreuna cu V. Cornil – autorul primului tratat de bacteriologie aparut în lume (1885) si a stabilit tehnici de laborator pentru cultivarea microorganismelor si metode de colorare.

Descoperirea echipamentului enzimatic existent în celule de drojdie, în 1897, apartine fratilor Büchner care arata ca fermentatia are aplicatii importante în domeniul seroterapiei – seruri obtinute prin tratarea microorganismelor producatoare de boli. În diagnosticarea turbarii se cunosc corpusculii Babes – Negri.

Ioan Cantacuzino – întemeietorul Institutului de microbiologie din România a contribuit cu importante studii în imunologie, seroterapie.

Traian Savulescu a studiat, cu rezultate remarcabile, domeniul mucegaiurilor fitopatogene.

În domeniul bacteriologiei medicale s-au remarcat: Stefan Nicolau, D. Combinescu, Constantin Levatidi, M. Ciuca.

Dumitru Motoc (1898 - 1969) – fost conducator al Facultatii de Industrii Alimentare din Galati în perioada 1948 – 1969 a elaborat peste 100 de lucrari referitoare la fermentatie.

1.2 CLASIFICAREA SI OBIECTIVELE STIINTELOR MICROBIOLOGICE APLICATIVE

MICROBIOLOGIA – o stiinta biologica fundamentala care studiaza morfologia, fiziologia si sistematica microorganismelor, originea si evolutia lor, fenomene de ereditate si variabilitate microbiana si reprezinta un sistem organizat de cunostinte privind legile dupa care se desfasoara viata microorganismelor.

MICROORGANISMELE – sisteme complexe, mono- sau pluricelulare, cu celule de tip procariot sau eucariot, înzestrate cu un metabolism propriu si continuitate genetica, foarte diversificate ca forma, dimensiuni si activitate metabolica.

Dezvoltarea microbiologiei generale a condus la aparitia unor discipline microbiologice cu caracter aplicativ: - virusologia – studiul virusurilor; bacteriologia – studiul bacteriilor; micologia – studiul micromicetelor.

Numeroase discipline microbiologice s-au dezvoltat pe mai multe domenii de cercetare: microbiologia chimica, microbiologia acvatica, microbiologia solului, microbiologia cosmica; dintre acestea s-au desprins cele cu caracter aplicativ: microbiologia produselor alimentare, microbiologia industriala, biotehnologia.

MICOBIOLOGIA PRODUSELOR ALIMENTARE – stiinta cu caracter aplicativ care studiaza structura, proprietatile, morfofiziologia organismelor cu implicatii în industria alimentara pentru cunoasterea urmatoarelor grupe de microorganisme : - microorganisme utile folosite sub forma de culturi starter pentru procese fermentative care stau la baza dezvoltarii subramurilor industriilor alimentare: drojdiile fermentative folosite la fabricarea berii, a vinului, a alcoolului etilic, în panificatie;

Preview document

Microbiologie - Pagina 1
Microbiologie - Pagina 2
Microbiologie - Pagina 3
Microbiologie - Pagina 4
Microbiologie - Pagina 5
Microbiologie - Pagina 6
Microbiologie - Pagina 7
Microbiologie - Pagina 8
Microbiologie - Pagina 9
Microbiologie - Pagina 10
Microbiologie - Pagina 11
Microbiologie - Pagina 12
Microbiologie - Pagina 13
Microbiologie - Pagina 14
Microbiologie - Pagina 15
Microbiologie - Pagina 16
Microbiologie - Pagina 17
Microbiologie - Pagina 18
Microbiologie - Pagina 19
Microbiologie - Pagina 20
Microbiologie - Pagina 21
Microbiologie - Pagina 22
Microbiologie - Pagina 23
Microbiologie - Pagina 24
Microbiologie - Pagina 25
Microbiologie - Pagina 26
Microbiologie - Pagina 27
Microbiologie - Pagina 28
Microbiologie - Pagina 29
Microbiologie - Pagina 30
Microbiologie - Pagina 31
Microbiologie - Pagina 32
Microbiologie - Pagina 33
Microbiologie - Pagina 34
Microbiologie - Pagina 35
Microbiologie - Pagina 36
Microbiologie - Pagina 37
Microbiologie - Pagina 38
Microbiologie - Pagina 39
Microbiologie - Pagina 40
Microbiologie - Pagina 41
Microbiologie - Pagina 42
Microbiologie - Pagina 43
Microbiologie - Pagina 44
Microbiologie - Pagina 45
Microbiologie - Pagina 46
Microbiologie - Pagina 47
Microbiologie - Pagina 48
Microbiologie - Pagina 49
Microbiologie - Pagina 50
Microbiologie - Pagina 51
Microbiologie - Pagina 52
Microbiologie - Pagina 53
Microbiologie - Pagina 54
Microbiologie - Pagina 55
Microbiologie - Pagina 56
Microbiologie - Pagina 57
Microbiologie - Pagina 58
Microbiologie - Pagina 59
Microbiologie - Pagina 60
Microbiologie - Pagina 61
Microbiologie - Pagina 62
Microbiologie - Pagina 63
Microbiologie - Pagina 64
Microbiologie - Pagina 65
Microbiologie - Pagina 66
Microbiologie - Pagina 67
Microbiologie - Pagina 68

Conținut arhivă zip

 • Microbiologie
  • 21_25.DOC
  • 26_37.DOC
  • 38_48.DOC
  • 49_55.DOC
  • 56_61.DOC
  • 62_74.DOC
  • 7_20.DOC

Alții au mai descărcat și

Fungi Miceliali Producători de Proteaze Exocelulare

INTRODUCERE Enzimele prezinta catalizatori organici de natura proteica cu structura macromoleculara elaborate de celula vie. Ele manifesta actiune...

Microbiologie Generala

Ultrastructura celulei de drojdie Peretele cel - este de nat polizaharidica fiind alc din 2 sau 3 straturi. Stratul ext e rugos si alc din...

Mucegaiuri, Bacterii

Reproducerea mucegaiurilor Se reproduc fie pe cale vegetativa, adica prin fragmente de hife care ajung pe mediul de cultura sau prin spori sexuati...

Sfecla de Zahar

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Etapele unui Proces Biotehnologic

Elaborarea şi industrializarea unei tehnologii de biosinteză presupune parcurgerea mai multor faze constând în cercetări la nivel de: laborator,...

Microbiologia Produselor Alimentare și Industriale

Multe aspecte ale vieţii de zi cu zi sunt influenţate de microorganisme pe căi diferite. Aspectele pozitive ale prezenţei microorganismelor se...

Microbiologie

Istoricul Microbiologiei Microbiologia este o ştiinţa relativ tânără, datorită faptului că din lipsa mijloacelor de investigaţie, oamenii de...

Biotehnologii

1. Introducere in biotehnologie 1.1. Definitie Conform Comisiei pentru Biotehnologie a Uniunii Europene (1996) biotehnologia consta in “aplicarea...

Ai nevoie de altceva?