Modificari morfofunctionale in timpul sarcinii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Modificari morfofunctionale in timpul sarcinii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Creșterea ponderală

Ultimele studii spun că este firească o creștere ponderală de 12kilograme +/- 3 kilograme în timpul sarcinii. Ritmul creșterii este mai mare după săptămâna a 20-a de sarcină. Specialiștii spun că în primul trimestru o femeie ia în greutate aproximativ 1-2 kilograme, în trimestrul al II-lea, 4-5 kg, iar în trimestrul al III-lea 5-6 kilograme.

Această creștere se datorează conținutului uterin (făt, placentă, lichid amniotic), al uterului și glandelor mamare, creșterii masei sanguine, retenției lichidelor și a depozitelor de grăsime. De asemenea, majoritatea femeilor, la două săptămâni după naștere pot pierde nouă kilograme din această greutate în surplus, însă aceasta nu este o regulă.

Sângele

În timpul sarcinii are loc o creștere a volumului plasmatic și eritrocitar, dar în mod inegal, ceea ce creează un fenomen de "diluție" care are ca efect scăderea concentrației de hemoglobină (anemie). De asemenea, medicii spun ca în perioada celor nouă luni, apare o stare de "hipercoagulabilitate" fiziologică, ceea ce favorizează trombozele venoase. Nu este exclus ca unele femei să se confrunte cu o accentuare a varicelor membrelor inferioare.

Respirația

Gravida are uneori senzația că respiră mai greu (dispnee). Medicii explică acest fapt prin creșterea numărului de respirații pe minut și prin presiunea făcută de către abdomenul mărit asupra diafragmului („peretele despărțitor” dintre abdomen și torace) - în special în ultimul trimestru de sarcină. Sunt și cazuri în care răcelile sunt mai dese, iar sinuzita se poate accentua.

Fisiere in arhiva (1):

  • Modificari morfofunctionale in timpul sarcinii.docx