Proceduri si Functii - Proceduri Pascal

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Proceduri si Functii - Proceduri Pascal.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 58 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Birotica, Limbaje de Programare

Extras din document

O procedura Pascal poate avea uan din urmatoarele sintaxe.

Forma a) fara parametrii formli cu sintaxa

Forma b) cu parametrii formali, cu sintaxa

unde

-nume este un indentificator Pascal, unde si este numele procedurii;

-(l1:t1; ;ln: tn) reprezinta listele parametrilor formali si a tipurilor acestora, daca multimea acestora nu e vida; li : ti, i=1,2, ,n sint separate prin caracterul “i”( punct si virgula) si se numesc parametric formali.

Parametrii formali dintr-o procedura(si functie) se declara numai in antetul de procedura(functie) si nu in sectiunea declaratiei ca celelalte obiecte Pascal.

Observatii:

1) O procedura are o structura asemanatoare cu a unui program diferit doar prin antet (instructiunea de inceput).

2) Intr-o declaratie de procedura sunt obligatorii doar antetul de procedura si instructiunea compusa BEGIN END.

3) Orice identificator folosit in zona de instructiuni a procedurii, exceptand parametrii formali, trebuie sa fie declarat fie in sectiunia de decalratii a procedurii(cand are valoare locala-numai in corpul procedurii), fie in programul din care face parte procedura in care caz variabila are valoare gloabla –dac aceiasi variabila nu este declarata si in procedura

4) Daca un identificator cu acelas nume figureaza si este declarat si in programul principal si in subprogram(procedura functie), atunci semnificatiiele lui sunt diferite in programul principal si subprogram

FUNCTII PASCAL

O functie Turbo Pascal are o structura sintactica asemanatoare cu a unui proceduri Turbo Pascal. Sintaxa functiei este urmatoarea:

unde:

tip nume este valorii pe care o ia nume sip e care o va returna programului apelat. El poate fi : intreg, real, CHAR, BOOLEAN, pointer, STRING. O functie calculeaza o valoare ce se asociaza numelui functiei nume, prin urmare este necesara precizarea tipului numelui. De asemenea este necesara, in cadrul sectiuni de instructiuni, prezenta numelui functiei: nume cel putin odata, in membrul sting a unei instructiuni de atribuire. Specificarea tipului de functie se face in antet. In urma executiei unei functii rezultatul obtinut este atribuit numelui functiei, prin intermediul caruia se face returnarea acestui rezultat.

li:ti sint declaratori de tip aiparametrilor formali si au aceeai semnificatie ca la proceduri. La functii lista parametrilorformali nu poate fi vida.

Exemplu. Sa se elaboreze o functie Turbo Pascal care sa calculeze minimul a doua numere reale.

Functia este urmatoarea :

FUNCTION min(z,y:REAL) : REAL;

BEGIN

IF X<Y

THEN min:=x

ELSE min:=y

END.

In acest exemplu numele functia sint x si y tip REAL acest lucru fiind precizat astfel:

FUNCTION min( ) :REAL;

Parametrii functiei sint x si y de tip REAL si sunt parametrii formali-constante.

Se observa ca in cazul functiei numele min apare de doua ori partea stanga a unei instructiuni de atribuire.

IF X <Y

THEN

ELSE

END.

Apelul functiei se face prin numele sau, urmat in paranteza de lista parametrilor actuali, nume ce apare in cadrul unei expresii. In apelul functiei parametrii actuali nume ce apare in cadrul unei expresii de acelasi tip cu parametrul formal corespunzator. Ca si la apelul procedurilor parametri actuali trebuie sa se corespunda cu parametrii formali in numar, ordine si tip.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proceduri si Functii - Proceduri Pascal.doc