Suport de Curs Birotica

Curs
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Birotică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 11616
Mărime: 60.20KB (arhivat)
Cost: Gratis
FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA: AFACERI INTERNATIONALE SPECIALIZAREA: CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

Extras din document

BIROTICA

In societatea contemporană retelele de calculatoare, si în particular Internet-ul, au un rol esential în globalizarea proceselor de comunicare, alături de dinamicul domeniu al telefoniei mobile. În conditiile în care societatea contemporană devine din ce în ce mai dependentă de memorarea, prelucrarea si transmiterea informatiei - "societatea informatională" - se remarcă o integrare tot mai puternică a serviciilor de comunicatii si informare prin intermediul retelelor globale de telefonie fixă, mobilă si a retelelor de calculatoare, care au depăsit demult granitele nationale.

Progresul tehnologic fără precedernt la care asistăm în ultimele decenii devine un adevărat mediu universal de informare si comunicare, care tinde să înlocuiască sau să extindă mijloacele clasice de utilizare a postei, bibliotecilor, comertului, accesul la presă si educatie prin metode noi, electronice, accesibile si interactive. Acestea au un puternic impact social, modificându-ne tot mai mult modul de viată prin impunerea tehnicilor virtuale. Se pare că trecerea cronologică în noul mileniu va fi însotită de puternice mutatii în evolutia omenirii, prin pătrunderea tehnologiilor informatiei si a virtualului electronic în cele mai diverse domenii ale vietii societătii.

În acest context general, considerăm că relevarea importantei retelelor de calculatoare ca instrumente moderne de informare si comunicare, ca si descrierea fundamentelor hardware si software care stau la baza acestor evolutii sunt teme extrem de actuale si fixăm tratarea lor ca obiectiv principal al acestui volum.

Stabilirea acestui obiectiv este sustinută si de faptul că industria calculatoarelor, privită atât din punctul de vedere al tehnologiei hard, cât si soft, este domeniul care a evoluat cel mai dinamic în secolul nostru. Acest progres spectaculos este evident dacă ne gândim că acum aproximativ 40 de ani un sistem de calcul, de dimensiuni considerabile, nu avea nici pe departe performantele calculatoarelor de astăzi.

Pătrunderea informaticii în aproape toate domeniile vietii stiintifice, economice si sociale a devenit tot mai evidentă în ultimii ani. Prelucrarea informatiei a înregistrat un salt calitativ o dată cu aparitia sistemelor multimedia, prin care informatia numerică si de tip document s-a îmbogătit cu elemente grafice, de voce, sunet si imagine.

Prin intermediul dezvoltării tehnicii de calcul, a sistemelor moderne de comunicatii si a produselor soft, devenite din ce în ce mai accesibile, prelucrările informatice s-au transformat dintr-un atuu al profesionistilor într-un instrument de lucru universal, utilizat si de către neprofesionisti. Astfel, utilizatorii tehnicii si produselor informatice au devenit si devin tot mai numerosi.

În acest context, informatizarea muncii de birou a devenit tot mai importantă si a început să fie referită cu numele generic de birotică. Acest domeniu al informaticii studiază tehnicile, conceptele informatice si produsele soft care asigură automatizarea activitătilor de birou. Aceste operatii se referă la: prelucrări elementare de date, editări de documente, reprezentări grafice, prelucrări multimedia, ca si la mijloacele moderne de stocare si transmitere a informatiilor, care pot include secvente multimedia. Birotica utilizează tehnologii moderne din domeniile electronicii, comunicatiilor si informaticii. Se folosesc produse soft (procesoare de texte, tabele, formule, imagini, sunete, sisteme de analiză statistică si predictie etc.), realizate prin metode de programare moderne, incluzând tehnici de inteligentă artificială.

Birotica studiază ansamblul activitătilor de producere, distributie si exploatare a informatiei din perpectiva muncii de birou, fără a se substitui însă informaticii sau telecomunicatiilor .

Birotica a fost definită de autorii francezi Humbert Lesca si Jean-Louis Peaucelle (1988) ca "ansamblul de tehnici si mijloace tinzând spre automatizarea activitătilor de birou, în principal a prelucrării si comunicării cuvântului, textelor si imaginii". După Philippe Vuitton si Michel Desaigne, birotica reprezintă un ansamblu de tehnici pentru gestionarea informatiei si comunicatiilor între organizatii. Aceste tehnici, bazate pe principii informatice generale si de transmitere a datelor, asigură, prin mijloace electronice, functii de analiză, clasare si ordonare a datelor, aranjare în pagină a textelor, pregătire a documentelor si a corespondentei electronice, interogare si consultare la distantă, vizualizare grafică.

Denumirea domeniului a fost introdusă în limba franceză de P. Berger si L. Nauges, după Conventia Informatică din anul 1976, pentru a traduce sintagma engleză office automation, prin combinarea cuvintelor bureau si automatique, din care a rezultat bureautique. Termenul, preluat si în limba română, sugerează obiectivul de automatizare a activitătii de birou prin tehnici informatice de memorare, prelucrare si transmitere a informatiei.

Birotica are la origine nevoia integrării în munca administrativă si de birou a tehnicilor moderne de comunicatie si prelucrare automată a datelor, în scopul cresterii calitătii acesteia. Această integrare a devenit posibilă o dată cu răspândirea pe scară largă a microcalculatoarelor de tip PC si a conectării lor în retele de calculatoare, datorată accesibilitătii si costului relativ redus.

Preview document

Suport de Curs Birotica - Pagina 1
Suport de Curs Birotica - Pagina 2
Suport de Curs Birotica - Pagina 3
Suport de Curs Birotica - Pagina 4
Suport de Curs Birotica - Pagina 5
Suport de Curs Birotica - Pagina 6
Suport de Curs Birotica - Pagina 7
Suport de Curs Birotica - Pagina 8
Suport de Curs Birotica - Pagina 9
Suport de Curs Birotica - Pagina 10
Suport de Curs Birotica - Pagina 11
Suport de Curs Birotica - Pagina 12
Suport de Curs Birotica - Pagina 13
Suport de Curs Birotica - Pagina 14
Suport de Curs Birotica - Pagina 15
Suport de Curs Birotica - Pagina 16
Suport de Curs Birotica - Pagina 17
Suport de Curs Birotica - Pagina 18
Suport de Curs Birotica - Pagina 19
Suport de Curs Birotica - Pagina 20
Suport de Curs Birotica - Pagina 21
Suport de Curs Birotica - Pagina 22
Suport de Curs Birotica - Pagina 23
Suport de Curs Birotica - Pagina 24
Suport de Curs Birotica - Pagina 25
Suport de Curs Birotica - Pagina 26
Suport de Curs Birotica - Pagina 27
Suport de Curs Birotica - Pagina 28
Suport de Curs Birotica - Pagina 29
Suport de Curs Birotica - Pagina 30
Suport de Curs Birotica - Pagina 31
Suport de Curs Birotica - Pagina 32
Suport de Curs Birotica - Pagina 33
Suport de Curs Birotica - Pagina 34
Suport de Curs Birotica - Pagina 35
Suport de Curs Birotica - Pagina 36
Suport de Curs Birotica - Pagina 37
Suport de Curs Birotica - Pagina 38
Suport de Curs Birotica - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Suport de Curs Birotica.doc

Alții au mai descărcat și

Echipamente Periferice

ARGUMENT Principalele facilităţi pe care ni le oferă dispozitivele de intrare-ieşire sunt: • permit introducerea manuală a datelor sau...

Microsoft Word - Incepatori

1. Notiuni introductive Editorul de texte sau documente Microsoft Word poate fi executat sub sistemul Windows si face parte din grupul de programe...

Cursuri Birotica

Imprimantele pot fi împărţite în două mari categorii în funcţie de contactul fizic dintre mecanismul de tipărire şi hârtie: imprimantele cu impact...

Secretariat și Corespondență

1. CORESPONDENTA DE AFACERI 1.1. SCRISOAREA DE AFACERI Orice scrisoare echivaleaza cu o carte de vizita a celui care o expediaza. Acest fapt...

Birotica

1. LOCUL BIROTICII ÎN SOCIETATEA MODERNA Definirea domeniului biroticii este o problema pe cât de necesara, pe atât de dificila în contextul...

Curs Excel

Excel este unul dintre cele mai populare programe de calcul tabelar. El vă pune la dispoziţie foi de lucru, diagrame, operaţii cu baze de date şi...

Ai nevoie de altceva?