Bursa

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Bursa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor: Ion Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Burse, Economie

Extras din document

Pornind de la limbajul comun, denumirea de bursa reprezinta o alocatie, iar din punct de vedere etimologic aceasta denumire provine din grecesc “bursa” semnificând saculet cu bani.

Din punct de vedere economic, bursa reprezinta o piata unde au loc tranzactii bursiere dupa o anumita procedura reglementata.

Schimburile, tranzactiile se cunosc din cele mai vechi timpuri si se efectuau, la început, sub forma de troc. Ulterior, regele Lidiei din Asia Mica a înlocuit trocul traditional printr-un schimb de marfuri contra unor piese din argint si aur.

În Mesopotamia apare pentru prima data sistemul de împrumut cu dobânda, la care apelau cei ce doreau sa dezvolte o activitate comerciala.

Câteva secole mai târziu, în Roma antica, apare categoria de publicani reprezentând comerciantii abilitati de catre senat ce aveau exclusivitate în colectarea impozitelor, aprovizionarea armatei, etc. Acestia întemeiau societati în comandita pe actiuni numite societati publicanorum, iar actiunile acestor societati se negociau în bazilici construite special în acest scop. Cei ce se ocupau de vânzarea acestor actiuni se numeau argentari.

La aproximativ 1000 de ani dupa prabusirea Imperiului Roman, aceasta activitate de schimb apare la genovezi si la armatorii si comerciantii venetieni care, pe durata unei calatorii, constituiau societati pe actiuni ce se dizolvau la sfârsit prin separarea partilor cu care fiecare a contribuit.

Începând cu secolul XIV, în Franta, printr-o ordonanta a lui Filip cel Frumos este data prima reglementare cu privire la schimbul organizat într-un anumit loc bine stabilit, schimbul realizându-se prin negocieri pe Podul cel Mare.

Tot în secolul 14, la Brouge negustorii veniti din îndepartatele Indii îsi negociau marfurile într-un han la familiei Van der Boursen care avea pe frontispiciu 3 saculeti, de unde si denumirea de “bursa”.

În continuare, dezvoltarea activitatii economice a determinat aparitia în 1792 a primei burse în America la New York unde se negociau actiuni ce se derulau sub un platan în fata unei cladiri din Wall Street.

În mai 1792 se semneaza documentul “Barter Wood Agreement”.

În 1848 apare Bursa de la Chicago la intersectia celor doua mari drumuri ce întretaiau America.

La noi în tara perioada de aparitie a burselor a fost ce a anilor 60 - 70, când în economia româneasca a patruns capitalismul sub forma incipienta a societatilor în comandita pe actiuni.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa.doc

Alte informatii

curs nr 1 la burse