Bursa Euronext

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5854
Mărime: 48.16KB (arhivat)
Publicat de: Horia Cosma
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: I.Badea
Cursurile 3 si 4

Extras din curs

BURSA EURONEXT

SCURT ISTORIC

La 22 Septembrie 2000, Bursa de la Amsterdam (AEX), Bursa de la Bruxelles (BXS) şi ParisBourse au fuzionat, creând prima bursă europeană, EURONEXT NV. Aceasta a fost prima fuziune din lume a trei burse din trei ţări diferite. Apoi, la 3 octombrie 2000, Euronext publică primii săi indici bursieri: Euronext 100 şi Next 150.

EURONEXT este prima bursă care oferă clienţilor o soluţie completă de tranzacţii, clearing (plată prin compensare) şi settlement (reglementare a afacerilor) la nivel European. EURONEXT oferă un sistem simplu şi flexibil de reglementări. Tranzacţiile se realizează conform unui singur regulament şi regulile de preluare (take-over), continuă să fie impuse local.

În decembrie 2004, operatorul bursier paneuropean Euronext poartă discuţii cu banca franceză BNP Paribas privind finanţarea unei posibile oferte pentru Bursa de Valori Mobiliare de la Londra (LSE), au anunţat surse apropiate discuţiilor, citate de Reuters. Euronext este a doua mare Bursă de Valori din Europa. La Euronext mai operează Bursa din Lisabona şi piaţa de instrumente financiare derivate Euronext.LIFFE din Londra.

În decembire 2005, Deutsche Borse a înaintat Bursei de Valori Euronext o ofertă de fuzionare, a informat Mediafax, citând "Le Figaro". Directorul executiv al Euronext, Jean-Francois Theodore, ar fi putut lua o decizie în această chestiune până în luna februarie 2006, termenul limită stabilit de autorităţile britanice pentru primirea ofertelor finale din partea Euronext şi Deutsche Borse.

În anul 2007, luna aprilie, s-a realizat fuziunea între Bursa Euronext şi Bursa New York Stock Exchange. Grupul nou format, NYSE Euronext (NYX) este grupul bursier cel mai important şi cel mai lichid din lume şi are misiunea de a oferi cele mai înalte niveluri ale calităţii, o vastă alegere a clienţilor şi o inovaţie permanentă. Pieţele bursiere pe care le regrupează, cu locaţii în 6 ţări, includ New York Stock Exchange, cea mai mare piaţă de acţiuni din lume, Euronext, cea mai mare piaţă de acţiuni din zona Euro, Liffe, principala piaţă de derivate din Europa în ceea ce priveşte valoarea schimburilor şi NYSE Arca Option, una dintre platformele de negociere a opţiunilor care a cunoscut cea mai mare creştere în Statele Unite ale Americii.

NYSE Euronext oferă o gamă diversificată de produse şi servicii financiare pentru investitori, emitenţi şi instituţiile financiare : acţiuni, contracte la termen şi opţiuni, ETF-uri, obligaţiuni, date despre piaţă şi soluţii tehnologice.

În iunie 2007, grupul bursier NYSE Euronext, a intrat în cursa pentru preluarea operatorului bursier italian Borsa Italiana, prin lansarea unei oferte preliminare care va concura cu cea facută de un alt gigant bursier, London Stock Exchange Group.

Oferta NYSE Euronext, aflată în stadiu preliminar şi care poate suferi modificări în orice moment, se ridică la aproximativ 1,5 miliarde euro (2 miliarde dolari), valoare apropiată de cea recent înaintată de LSE.

Un potenţial obstacol în calea finalizării preluării grupului Borsa Italiana de către bursa londoneză ar putea fi chiar cel mai mare acţionar al LSE, Nasdaq, care are puterea de a bloca orice acţiune de amploare.

Peste 4000 de societăţi sunt cotate pe piaţa NYSE Euronext, având o capitalizare bursieră globală de 20.900 miliarde de €, respectiv 30.500 miliarde $, la data de 31 decembrie 2007, ceea ce reprezintă o sumă de peste 4 ori mai mare decât capitalizarea bursieră a oricărui alt grup bursier. Pieţele care fac parte din grupul NYSE Euronext înregistrează o valoare medie a schimburilor de aproximativ 103 miliarde de €, resprectiv 141 miliarde de $ pe zi, la 31 decembrie 2007, adică mai mult de o treime din schimburile de pe pieţele mondiale.

NYSE Euronext face parte din indicele S&P 500 şi este singurul operator bursier aparţinând indicelui S&P 100.

ALTERNEXT

ALTERNEXT este o piaţă standardizată pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Această piaţă a fost creată de Euronext pentru a răspunde nevoilor întreprinderilor mici şi mijlocii care doresc să beneficieze de o intrare simplificată pe piaţă şi a fost inaugurată la data de 17 mai 2005.

Condiţiile de admitere pe piaţă şi regulile de negociere sunt adaptate taliei şi posibilităţilor întreprinderilor mici şi mijlocii, totul însă corespunzând exigenţelor de transparenţă ale investitorilor.

ALTERNEXT ofera avantaje unice întreprinderilor participante :

- proceduri speciale pentru a fi cotate la bursă ;

- un model de piaţă construit pentru a maximiza posibilităţile de negociere ;

- sponsori nominalizaţi care acompaniază întreprinderile pe tot timpul prezenţei lor pe piaţă ;

Această piaţă a fost formată pentru a deveni piaţa de referinţă a întreprinderilor mici şi mijlocii din zona Euro, însă în prezent găzduieşte de asemenea şi cotaţii ale întreprinderilor internaţionale.

ALTERNEXT este o piaţă reglementată, care se supune unor exigenţe stabilite, însă nu este reglementată în sens juridic de către Directiva Europeană asupra pieţelor de instrumente financiare (MIFID) din 21 aprilie 2004. Este reglementată de NYSE Euronext printr-un ansamblu de reguli aplicabile societăţilor care sunt cotate şi intermediarilor.

ALTERNEXT este o nouă dovadă a angajamentului luat de Euronext în favoarea IMM-urilor, pentru a favoriza accesul lor pe piaţa bursieră. Această piaţă reprezintă un element esenţial al programului de dezvoltare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, program care constă în primul rând în crearea unei liste unice, Eurolist Euronext, crearea unei game de indici specifică şi crearea experţilor în valori medii. ALTERNEXT este o piaţă bursieră care îşi propune să aducă răspunsuri potrivite şi inovative IMM-urilor care doresc să-şi finanţeze dezvoltarea şi accesul pe pieţele financiare din zona Euro.

Caracteristicile ALTERNEXT sunt:

1. O piaţă reglementată pentru întreprinderile mici şi mijlocii – aceste întreprinderi, aparţinând tuturor sectoarelor, aleg Alternext pentru că această piaţă reprezintă cel mai bun mijloc pentru a-şi atinge obiectivele propuse.

2. O piaţă care răspunde exigenţelor de transparenţă ale investitorilor – Alternext prezintă noi oportunităţi de plasament pentru investitori şi aduce acestora garanţia unei regularităţi şi transparenţe în scopul de a le asigura securitatea şi protecţia. În acest sens, întreprinderile cotate la Alternext îşi asumă angajamente de informare şi de transparenţă în ceea ce priveşte piaţa.

3. Mecanisme de cotare proprii pentru favorizarea lichidităţii – Alternext propune un model de piaţă special adaptat profilului întreprinderilor mijlocii şi destinat optimizării formării de lichidităţi.

Crearea Alternext reprezintă cel de-al treilea val al reformei cotei Euronext, pus în practică cu scopul de a ameliora lichiditatea valorilor medii. Această reformă a debutat prin crearea unor noi indici destinaţi acestor valori şi continuă prin reunirea Pieţelor Primare, Secundare şi a celei Noi, în cadrul unei liste unice : Eurolist Euronext.

Încă de la introducerea pe piaţa Alternext, societăţile candidate fac apel public la împrumuturi, deoarece trebuie să dispună de o sumă de minimum 2,5 milioane de euro. De asemenea este necesar un istoric al conturilor pe ultimii 2 ani.

Preview document

Bursa Euronext - Pagina 1
Bursa Euronext - Pagina 2
Bursa Euronext - Pagina 3
Bursa Euronext - Pagina 4
Bursa Euronext - Pagina 5
Bursa Euronext - Pagina 6
Bursa Euronext - Pagina 7
Bursa Euronext - Pagina 8
Bursa Euronext - Pagina 9
Bursa Euronext - Pagina 10
Bursa Euronext - Pagina 11
Bursa Euronext - Pagina 12
Bursa Euronext - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Bursa Euronext.doc

Alții au mai descărcat și

Bursa de Valori din Marea Britanie

Locul bursei din Marea Britanie pe piata mondiala Desi in lume exista un numar mare de burse, piata mondiala definita ca ansamblu al tuturor...

London Stock Exchange

Bursa de la Londra a fost mult timp prima piaţă financiară a lumii. Ea funcţiona ca un club profesional ce opera după propriile reguli şi tradiţii....

Funcțiile Pieței de Capital

Economia de piaţă are un caracter dual: pe de o parte, ea se caracterizează prin procese materiale de producere şi circulaţie a bunurilor şi...

Piața Bursieră a Țărilor Europei Centrale și de Est

2. Piaţa bursieră a Bulgariei. Caracteristica pieţei. În Bulgaria, piaţa de capital secundară a avut un început mai aparte. Spre deosebire de alte...

Instrumente Financiare cu Venit Fix

1.2. Notiune Vom analiza în cursul nostru instrumentele cu venit fix  obligatiunile, împreuna cu entitatile implicate în emisiunea si...

Piața de capital și burse de valori

PIATA DE CAPITAL Concepte cheie Piata financiara Piata de capital Piata reglementata Piata primara; piata secundara Piete intermitente; piete...

Piețe de capital

I.1.1. Piaţa de capital Piaţa primară de capital Piaţa secundară de capital Piaţa de capital include atât tranzacţiile cu titluri pe termen lung...

Etapele realizării unei tranzacții la Bursa de Valori București

4.2. Piaţa extrabursieră - RASDAQ Piaţa extrabursieră - piaţa de capital secundară caracterizată printr-o funcţionare descentralizată, întâlnirea...

Te-ar putea interesa și

Legătura dintre logistică și marketing

Obiectivele Marketingului in activitatea unei intreprinderi “Marketingul are o importanta atat de mare,incat nu poate fi tratat ca o functie...

Bursa de Valori București

CAPITOLUL 1 BURSELE: ORGANIZARE SI FUNCTIONARE 1.1. BURSA: CONCEPT SI CARACTERISTICI Bursele, în general, joaca în lumea contemporana, atât pe...

Organizarea și funcționarea pieței financiare din Franța

CAP.I. Organizarea şi funcţionarea sectorului bancar în FRANŢA I.1. Activitatea Băncii Centrale a Franţei Principalele caracteristici ale...

Tendințe Actuale în Evoluția Piețelor de Capital în Țarile Dezvoltate

Cap. I.Rolul pieţelor de capital în economie 1.1.Pieţele de capital – instiţutii fundamentale în economia de piaţa ’’Piaţa – afirma economistul...

Tendințe și mutații recente pe piețele financiare internaționale

1.1. Piețele financiare internaționale Orice economie naţională, indiferent de nivelul său de dezvoltare, este caracterizată de existenţa şi...

Piețele de capital din Europa Continentală

I. Evoluția istorică a principalelor Burse de Valori din Europa Evoluția istorică comună a burselor din Europa a avut drept consecință un ansamblu...

Organizarea și funcționarea pieței financiare din Frankfurt

Introducere Rolul piețelor financiare internaționale este de a redistribui și organiza, la nivel mondial, capitalurile disponibile, de a...

Organizarea și Funcționarea Pieței Financiare din Paris

Introducere Piaţa financiară din Paris este una dintre cele mai vechi pieţe financiare din Europa. În prezent aceasta funcţionează sub denumirea...

Ai nevoie de altceva?