Burse

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Burse
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 101 în total
Cuvinte : 47335
Mărime: 182.17KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Benza Mihaita

Extras din document

Capitolul 1 - BURSA

1.1. Scurt istoric al apariţiei şi evoluţiei bursei

În Grecia antică, în Agora, negustorii şi comercianţii realizau tranzacţiile într-un anumit loc , cunoscut sub numele de Emporium.

Începând cu secolul al XI-lea, dezvoltarea unor oraşe stat în nordul Italiei (Genova, Florenţa, Veneţia), ca şi în Nordul Europei (Amsterdam, Brugge, Hamburg), a influenţat creşterea schimburilor şi apariţia unor elemente de bază ce caracteriza piaţa bursieră.

Atât în Grecia, cât şi în Imperiul Roman, pe lângă uzanţele de vânzare cu livrarea imediată a mărfii şi plata preţului, apare o nouă practică, care constă în „tranzacţii cu mărfuri viitoare”, care presupunea ca mărfurile – care nu existau în momentul tranzacţiei, să fie livrate la un anumit termen. Originea acestor tranzacţii cu mărfuri viitoare se regăseşte în secolul al XII-lea, în Franţa.

Mai târziu, în Anglia, se extind schimburile de mărfuri pe baza eşantioanelor, mai ales pentru nevoile armatei.

În Japonia, în secolul al XVII-lea, au apărut „tichetele de orez”, care erau documente de depozit, în baza cărora se vindea orezul de către proprietarii de teren, care era obţinut prin renta în natură, ce se aplica fiecărei recolte de orez.

Tichetele de orez care aveau acoperire reală în produs fizic (orezul), au putut fi asimilate cu banii de hârtie, respectiv, cu hârtiile de valoare.

Orezul recoltat era depozitat în marile oraşe, unde vânzarea-cumpărarea se realiza pe baza acestor tichete.

Tichetul de orez cumpărat, dădea dreptul posesorului de a primi o anumită cantitate de orez, de o anumită calitate şi la o anumită dată.

În cadrul schimburilor comerciale, a crescut frecvenţa tranzacţiilor care aveau ca termen de livrare clauza „la sosirea vasului”, care îi stimula pe speculatori să realizeze vânzările în avans, cu toate că nu deţineau mărfurile la data vânzării

În S.U.A., în secolele XVIII şi XIX, producătorii de cereale din zona Chicago, vindeau produsele lor comercianţilor locali, care le revindeau unor angrosişti din Chicago la un preţ fix. Aceştia stocau produsele cumpărate şi le revindeau apoi abia primăvara.

Apare astfel, tot mai frecvent un comerţ pe hârtie şi nu unul efectiv, real.

De asemenea, a apărut şi cambia, ca o necesitate a operativităţii tranzacţiilor realizate. Cambia era folosită atât pentru amânarea unei plăţi, cât şi pentru realizarea unor fonduri în numerar sau pentru tipărirea unor obligaţii de plată, prin transmiterea către un terţ creditor.

Un alt moment important în evoluţia burselor, l-a constituit apariţia împrumuturilor de stat, a căror titluri se negociau încă din secolul al XIV-lea, în oraşele stat din nordul Italiei.

În secolul al XV-lea, regele Franţei, Francois I, a emis pentru prima dată un împrumut public pentru finanţarea războiului cu milanezii, care se caracteriza prin rentă perpetuă şi rambursare progresivă, prin trageri la sorţi anuale.

În acelaşi timp, s-au dezvoltat şi agenţiile de schimb, care apăruseră în Franţa, la Paris, încă din anul 1141, având spaţii speciale unde îşi desfăşurau activitatea.

Toate aceste practici au condus la instituţionalizarea bursei.

La început, aceste operaţiuni se desfăşurau în cadrul bâlciurilor, a iarmaroacelor, târgurilor locale şi internaţionale.

La Brugge, în Belgia, negustorii din majoritatea ţărilor tratau aici afacerile lor, de preferinţă, într-o casă, care era ornată pe unul din pereţii exteriori cu o piatră, în care erau sculptate trei pungi cu bani.

Această casă aparţinea unei familii de patricieni (bancherul van der Bursen), iar locul în care era amplasată purta numele de Beurs sau Burs.

De la această familie de patricieni şi de la casa respectivă se presupune că a rămas numele şi noţiunea de Bursă – loc de reuniune a negustorimii, care s-a menţinut în secolele XV şi XVI, fiind adoptată apoi şi la Anvers (Belgia).

Iniţial, bursele funcţionau în porturi, unde se întâlneau comercianţii, care se interesau de desfăşurarea afacerilor, de plecarea şi sosirea vaselor.

În anul 1608, se înfiinţează burse în mai multe oraşe din Europa, dintre care cităm următoarele : Veneţia, Genova, Florenţa şi Amsterdam.

În perioada 1699 – 1882, se înfiinţează alte burse în următoarele localităţi : Basel (1699), New York (1792), Bruxelles (1801), Varşovia (1817), Roma (1827), Madrid (1831), Chicago (1848), Geneva (1850), Tokio (1855), Budapesta (1864), Bucureşti (1882) etc.

La bursa de valori din Amsterdam se tranzacţionau atât titlurile datoriei publice, cât şi acţiuniule Companiei Olandeze a Indiilor Orientale.

De asemenea, la Amsterdam a avut loc binecunoscuta „tulipo-manie”, care reprezenta contractele cu bulbi de lalele.

În anul 1695, la banca Royal Exchange din Londra, s-au derulat primele tranzacţii cu titluri de stat ale Băncii Angliei şi cu acţiuni ale Companiei Engleze a Indiilor Orientale.

Preview document

Burse - Pagina 1
Burse - Pagina 2
Burse - Pagina 3
Burse - Pagina 4
Burse - Pagina 5
Burse - Pagina 6
Burse - Pagina 7
Burse - Pagina 8
Burse - Pagina 9
Burse - Pagina 10
Burse - Pagina 11
Burse - Pagina 12
Burse - Pagina 13
Burse - Pagina 14
Burse - Pagina 15
Burse - Pagina 16
Burse - Pagina 17
Burse - Pagina 18
Burse - Pagina 19
Burse - Pagina 20
Burse - Pagina 21
Burse - Pagina 22
Burse - Pagina 23
Burse - Pagina 24
Burse - Pagina 25
Burse - Pagina 26
Burse - Pagina 27
Burse - Pagina 28
Burse - Pagina 29
Burse - Pagina 30
Burse - Pagina 31
Burse - Pagina 32
Burse - Pagina 33
Burse - Pagina 34
Burse - Pagina 35
Burse - Pagina 36
Burse - Pagina 37
Burse - Pagina 38
Burse - Pagina 39
Burse - Pagina 40
Burse - Pagina 41
Burse - Pagina 42
Burse - Pagina 43
Burse - Pagina 44
Burse - Pagina 45
Burse - Pagina 46
Burse - Pagina 47
Burse - Pagina 48
Burse - Pagina 49
Burse - Pagina 50
Burse - Pagina 51
Burse - Pagina 52
Burse - Pagina 53
Burse - Pagina 54
Burse - Pagina 55
Burse - Pagina 56
Burse - Pagina 57
Burse - Pagina 58
Burse - Pagina 59
Burse - Pagina 60
Burse - Pagina 61
Burse - Pagina 62
Burse - Pagina 63
Burse - Pagina 64
Burse - Pagina 65
Burse - Pagina 66
Burse - Pagina 67
Burse - Pagina 68
Burse - Pagina 69
Burse - Pagina 70
Burse - Pagina 71
Burse - Pagina 72
Burse - Pagina 73
Burse - Pagina 74
Burse - Pagina 75
Burse - Pagina 76
Burse - Pagina 77
Burse - Pagina 78
Burse - Pagina 79
Burse - Pagina 80
Burse - Pagina 81
Burse - Pagina 82
Burse - Pagina 83
Burse - Pagina 84
Burse - Pagina 85
Burse - Pagina 86
Burse - Pagina 87
Burse - Pagina 88
Burse - Pagina 89
Burse - Pagina 90
Burse - Pagina 91
Burse - Pagina 92
Burse - Pagina 93
Burse - Pagina 94
Burse - Pagina 95
Burse - Pagina 96
Burse - Pagina 97
Burse - Pagina 98
Burse - Pagina 99
Burse - Pagina 100
Burse - Pagina 101
Burse - Pagina 102
Burse - Pagina 103
Burse - Pagina 104
Burse - Pagina 105
Burse - Pagina 106
Burse - Pagina 107
Burse - Pagina 108
Burse - Pagina 109
Burse - Pagina 110
Burse - Pagina 111
Burse - Pagina 112
Burse - Pagina 113
Burse - Pagina 114
Burse - Pagina 115
Burse - Pagina 116
Burse - Pagina 117
Burse - Pagina 118
Burse - Pagina 119
Burse - Pagina 120
Burse - Pagina 121

Conținut arhivă zip

  • Capitolul 1.doc
  • Capitolul 2.doc
  • Capitolul 3.doc
  • Capitolul 4.doc
  • Capitolul 5 - Burse.doc

Alții au mai descărcat și

Bursele din Europa de Est

I N T R O D U C E R E Tema acestei lucrări de licenţă se intitulează:”BURSELE DE VALORI DIN EUROPA DE EST”. Prin tema aleasa mi-am propus să...

Strategii de Plasament pe Piețele Financiare

În lucrarea de fata am luat în considerare 3 tipuri de instrumente financiare de pe piata financiara din Romania si le-am analizat din punct de...

Ipoteza Pietelor Eficiente si Evaluarea Actiunilor

“Unul dintre paradoxurie mele favorite este ca daca dupa anuntarea unor vesti economice bune piata creste, cresterea se pune pe seama stirii, iar...

Studiu Comparativ privind Bursele de Valori din Diferite Tari Europene

Evolutia istorica comuna a burselor din Europa a avut drept consecinta un ansamblu de similitudini ale acestora (burselor) in ceea ce priveste...

Organizarea Bursei de Valori

1. Organizarea, rolul şi funcţiile bursei în economia contemporană 1.1. Scurtă istorie a burselor Bursele, în general, joacă în lumea...

New York Stock Exchange

Bursa de Valori din New York (New York Stock Exchange), cea mai mare bursa de valori din lume, si-a inceput activitatea inca din secolul al...

Piața Financiară din Tokyo

PIAŢA FINANCIARĂ DIN TOKYO CAP. I ISTORIC Piaţa financiară din Tokyo s-a evidenţiat ca simbol al pieţelor titlurilor de valoare şi al pieţei...

Bursa de Valori Bucuresti - Istoric si Evolutie

SCURT ISTORIC BURSA! Câte vise şi câte dezamăgiri nu înglobează acest cuvânt! Câtor zboruri nu le-a dat aripi sau nu le-a retezat avântul peste...

Ai nevoie de altceva?