Bursele de Mărfuri

Curs
7.6/10 (11 voturi)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 16683
Mărime: 66.22KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

1. Bursele de marfuri

Bursele de marfuri sunt piete organizate, care asigura concentrarea cererii si ofertei pentru produse si servicii în scopul efectuarii de tranzactii în conditii de concurenta si libertate contractuala.

Menirea lor este de a pune în legatura - direct sau prin intermediari specializati - un numar cât mai mare de agenti economici interesati în comertul international cu anumite marfuri - producatori, comercianti, armatori, expeditori, asiguratori etc. - creându-se totodata conditiile materiale si informationale necesare pentru încheierea si executarea tranzactiilor.

1.1. Caracteristicile si functiile burselor

Bursa este piata prin excelenta, prezentând caracteristici care îi asigura un statut unic în viata economica: libertate contractuala; caracter organizat al tranzactiilor; natura specifica a bunurilor tranzactionate; functionarea permanenta; caracter reprezentativ.

Bursele sunt piete libere, în sensul ca asigura confruntarea directa si deschisa a cererii si a ofertei disponibile pentru marfurile respective. Prin urmare, nu pot fi tranzactionate pe pietele bursiere decât acele marfuri pentru care exista o concurenta libera, adica un numar suficient de mare de ofertanti si cumparatori, astfel încât sa nu apara posibilitatea unor concentrari în scopul manipularii pretului; bursa este opusa, prin esenta sa, ideii de monopol.

Bursa este o piata organizata, în sensul ca tranzactiile se realizeaza conform unor principii, norme si reguli cunoscute si acceptate de participanti. Organizarea pietelor bursiere se realizeaza atât prin cadrul legal stabilit în fiecare tara pentru activitatea bursiera, cât si prin regulamentele bursiere - expresie concentrata si consacrata a normelor si a uzantelor în afaceri. Totodata, tranzactiile bursiere se efectueaza întotdeauna prin firme specializate (de tip broker/dealer) si prin intermediul unui personal specializat (agentii de bursa), care asigura stabilirea contactului între cererea si oferta ce se manifesta pe piata.

Dupa obiectul tranzactiilor lor, bursele se împart în doua mari categorii: burse de marfuri, la care se comercializeaza produse si servicii, si burse de valori, la care se comercializeaza active financiare (în speta, valori mobiliare, actiuni si obligatiuni).

La rândul lor, bursele de marfuri pot fi generale, pentru comercializarea mai multor categorii de produse si servicii, sau specializate pe anumite grupe de marfuri. (Vezi Figura 10.1.)

Spre deosebire de licitatii, bursele de marfuri sunt piete cu functionare permanenta . Ele sunt organizate într-o forma institutionalizata, fie din initiativa privata, fie ca burse de stat. În primul caz, forma juridica de organizare este de cele mai multe ori cea a asociatiei fara caracter lucrativ, desi exista si burse constituite ca societati comerciale.

Sintagma "bursa de marfuri" acopera realitati diferite în diferite etape istorice si în diferite tari. O prima acceptiune este aceea de piata de marfa fizica, respectiv un mecanism tranzactional prin care se încheie contracte a caror executare se face numai prin predarea/primirea efectiva a marfii - obiect al contractului, respectiv plata sumei de bani reprezentând pretul.

Dupa momentul în care are loc derularea lor, operatiunile pe pietele de marfa fizica pot fi "la disponibil" sau spot si "cu executare amânata" sau forward.

O alta categorie de burse sunt pietele la termen, numite si "burse de hârtii", deoarece în acest caz tranzactia are esentialmente un caracter financiar, fiind bazata pe documente si nu pe livrare efectiva de marfa; executarea în natura reprezinta numai exceptia în acest tip de tranzactii. În prezent forma dominanta si deosebit de dinamica a pietelor la termen o reprezinta pietele futures si cele cu optiuni.

Tranzactiile la termen se încheie în cadrul burselor si beneficiaza de un regulament propriu si de un mecanism specific de realizare. Pentru organizarea si functionarea corespunzatoare a unei piete la termen se cer a fi îndeplinite o serie de conditii:

- Obiectul contractului trebuie sa fie un bun (activ) fungibil;

Bunurile fungibile sunt omogene din punct de vedere calitativ, fiind definite prin caractere generice, si ele pot fi individualizate prin numarare, masurare, cântarire etc.

Preview document

Bursele de Mărfuri - Pagina 1
Bursele de Mărfuri - Pagina 2
Bursele de Mărfuri - Pagina 3
Bursele de Mărfuri - Pagina 4
Bursele de Mărfuri - Pagina 5
Bursele de Mărfuri - Pagina 6
Bursele de Mărfuri - Pagina 7
Bursele de Mărfuri - Pagina 8
Bursele de Mărfuri - Pagina 9
Bursele de Mărfuri - Pagina 10
Bursele de Mărfuri - Pagina 11
Bursele de Mărfuri - Pagina 12
Bursele de Mărfuri - Pagina 13
Bursele de Mărfuri - Pagina 14
Bursele de Mărfuri - Pagina 15
Bursele de Mărfuri - Pagina 16
Bursele de Mărfuri - Pagina 17
Bursele de Mărfuri - Pagina 18
Bursele de Mărfuri - Pagina 19
Bursele de Mărfuri - Pagina 20
Bursele de Mărfuri - Pagina 21
Bursele de Mărfuri - Pagina 22
Bursele de Mărfuri - Pagina 23
Bursele de Mărfuri - Pagina 24
Bursele de Mărfuri - Pagina 25
Bursele de Mărfuri - Pagina 26
Bursele de Mărfuri - Pagina 27
Bursele de Mărfuri - Pagina 28
Bursele de Mărfuri - Pagina 29
Bursele de Mărfuri - Pagina 30
Bursele de Mărfuri - Pagina 31
Bursele de Mărfuri - Pagina 32
Bursele de Mărfuri - Pagina 33
Bursele de Mărfuri - Pagina 34
Bursele de Mărfuri - Pagina 35
Bursele de Mărfuri - Pagina 36
Bursele de Mărfuri - Pagina 37
Bursele de Mărfuri - Pagina 38
Bursele de Mărfuri - Pagina 39
Bursele de Mărfuri - Pagina 40
Bursele de Mărfuri - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Bursele de Marfuri.doc

Alții au mai descărcat și

Bursa de Marfuri Sibiu

BURSA - definire si caracteristici Formarea si afirmarea burselor exprima însasi devenirea relatiilor de schimb, a pietei, ca structura...

Organizarea, Rolul si Functiile Bursei in Economia Contemporana

I. Scurta istorie a burselor Bursele, în general, joaca în lumea contemporana, atât pe termen lung, cât mai ales pe termen scurt, un rol cu totul...

Bursa Română de Mărfuri

INTRODUCERE Comerţul îşi are sorgintea în vremuri imemoriabile, istoria consemnând un proces natural evolutiv de la forme primare până la...

Bursele de Marfuri in Romania

1.1 ISTORICUL BURSELOR DE MARFURI Aparitia si formarea burselor de marfuri sunt rezultatul unui proces evoluativ natural, care a început în urma...

Bursa de Mărfuri

INTRODUCERE Piaţa bursieră este rezultatul unui proces evolutiv îndelungat, produsul dezvoltării economiei de schimb, al pieţei. Aceasta şi-a...

Pietele Bursiere Britanice

Privire generala Bursa de la Londra a fost mult timp prima piata financiara a lumii. Ea functiona ca un club profesional ce opera dupa propriile...

Bursa de la Londra

1. Bursa: definitie, premise si trasaturi caracteristice Bursa este o institutie in cadrul careia au loc tranzactii organizate cu titluri...

Bursa London Stock Exchange

Bursa LONDON STOCH EXCHANGE Capitolul 1. London Stock Exchange( LSE) 1.1 Modul de organizare al bursei LSE Bursa de la Londra a fost mult timp...

Ai nevoie de altceva?