Contractele Bursiere

Imagine preview
(9/10 din 8 voturi)

Acest curs prezinta Contractele Bursiere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Burse

Extras din document

Contractul forward

Odata cu aparitia burselor, vânzatorii si cumparatorii aveau posibilitatea de a reduce nesiguranta preturilor printr-o vânzare forward cash. O vânzare forward cash sau un contract forward reprezinta o negociere privata în care vânzatorul si cumparatorul convin asupra unui pret pentru o marfa care urmeaza sa fie livrata în viitor. La contractele forward cash, marfa nu se putea transmite pâna la data de livrare prestabilita. Acum vânzatorul si cumparatorul au posibilitatea de a bloca un pret cu mult timp înaintea executarii contractului si sa elimine astfel incertitudinea cauzata de fluctuatiile de pret din aceasta perioada.

Certitudinea pretului confera posibilitatea cumparatorilor si vânzatorilor sa îsi anticipeze corect veniturile viitoare. Contractul forward a ajutat la scaderea riscului schimbarii pretului si a facilitat dezvoltarea pietelor si vânzarea marfurilor.

Totusi nu a disparut riscul ca un comerciant (cumparatorul marfii) sa nu-si îndeplineasca prevederile contractuale în cazul în care preturile au scazut dramatic, producatorul ramânând cu marfurile pe stoc si fara alt cumparator. În cazul opus, daca preturile au crescut dramatic în perioada dintre contractare si livrare, vânzatorul ar fi fost cel tentat sa nu respecte contractul, în încercarea de a vinde altcuiva la un pret mult mai mare decât cel care s-a stabilit în contract.

Pentru a rezolva problema garantarii executarii tranzactiei, s-s dezvoltat o noua metoda. Fiecare participant la o tranzactie depoziteaza o suma de bani la o a treia parte, neutra. Acest lucru da siguranta ca fiecare parte va respecta contractul. Daca una din parti nu-si îndeplineste obligatiile cealalta parte urmeaza sa primeasca banii ca despagubire pentru orice pierdere financiara.

Bursele si-au dezvoltat standarde de calitate si unitati de masura pentru fiecare marfa. Aceasta a dus la comercializarea (vânzarea si cumpararea) de contracte pe titluri de marfa care specificau cantitatea, calitatea, data scadentei si data de livrare a unei marfi.

Cel mai reprezentativ exemplu de contract forward folosit zilnic de catre fiecare este abonamentul la un ziar, pentru care se percepe pretul convenit anterior pe toata durata valabilitatii abonamentului (contractului).

Exista câteva avantaje ale contractelor forward. Pe lânga avantajele evidente, cum sunt cunoasterea exacta a sumei si cantitatii pe care urmeaza sa o primeasca, a nivelului calitativ si a momentului livrarii, certitudinea pretului este importanta deoarece un cumparator îsi va cunoaste costurile anticipat. Si vânzatorul îsi va cunoaste veniturile dinainte. Astfel, certitudinea pretului da posibilitatea cumparatorilor si vânzatorilor sa-si anticipeze corect veniturile viitoare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractele bursiere.doc