Riscul pe piata de capital

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Riscul pe piata de capital.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Burse

Cuprins

1. Noțiuni conceptuale
2. Tipologia riscurilor investiționale

Extras din document

1. NOȚIUNI CONCEPTUALE

Prin riscul unui titlu mobiliar se înţelege fie sacrificiul unui avantaj imediat sau absenta unui consum imediat, in schimbul unor avantaje viitoare, fie incertitudinea asupra valorii unui bun financiar înregistrata la o data viitoare.

Riscul este dependent de realizarea posibila a unor evenimente cu grad mare de incertitudine sau aleatorii, care definesc natura si evolutia pietelor financiare si, in particular, ale burselor de valori.

Investiţia în acţiuni si/sau obligatiuni implica un grad de risc mai ridicat comparativ cu investitiile in titluri de stat sau depozite bancare, insa riscul asociat poate fi in schimb recompensat prin obtinerea unor randamente superioare.

Riscul privind investiţia pe piaţa de capital poate fi definit ca fiind dat de probabilitatea de a pierde o parte din suma investita initial sau intreaga suma.

Riscul este un concept complex care este perceput diferit de la individ la individ, din acest motiv el reprezentand un factor important luat in considerare de investitori la momentul deciziei de a investi pe piata de capital. In functie de gradul de toleranta la risc, investitorul poate decide alegerea unei strategii prudentiale prin selectarea unor instrumente financiare cu risc scazut (depozite bancare, titluri de stat, fonduri mutuale sau obligatiuni de stat/corporative), sau strategii moderate/agresive prin includerea in portofoliu a unor instrumente financiare cu grad de risc mai ridicat (actiuni, contracte futures, optiuni).

Riscurile asociate instrumentelor financiare tranzacţionate pe piaţa de capital pot fi catalogate in:

• risc de emitent (societate);

• risc sectorial;

• risc de piata;

• riscul de pozitie

Riscul de emitent variaza de la societate la societate si este generat de performantele anterioare ale emitentului cat si de perspectivele viitoare. Astfel, pe orice piata de capital vom intalni:

• societati cu un nivel de risc investitional scazut, societati mari si stabile ale caror actiuni au o lichiditate ridicata;

• societati cu un nivel de risc mai ridicat, dat de pierderile inregistrate, lichiditatea mai scazuta sau de activarea in carul unui sector economic instabil.

Cea mai buna metoda de reducere a acestui tip de risc este diversificare portofoliului de investitii – alegerea mai multor instrumente investitionale reducand astfel (dar nu eliminand) riscurile aferente unor anumite categorii de investitii (actiuni, depozite bancare etc.)

Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul pe piata de capital.docx