Administrarea Retelelor

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Administrarea Retelelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 85 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

PROTOCOALE UTILIZATE ÎN RETELE LOCALE:

IPX/SPX, TCP/IP

Protocoalele IPX si SPX reprezinta doua tipuri de baza de protocoale de comunicatie în retele: IPX nu se bazeaza pe conexiuni, pe când SPX este orientat catre conexiune. Vor fi aratate avantajele si dezavantajele fiecarui tip de protocol si vor fi prezentate structurile pachetelor IPX si SPX.

1 Protocolul IPX

Netware IPX este un protocol bazat pe datagrame (fara conexiune). Termenul fara conexiune înseamna ca atunci când o aplicatie foloseste IPX pentru a comunica cu alte aplicatii din cadrul retelei, nu este stabilita nici o conexiune sau cale de date între cele doua aplicatii. Deci, pachetele IPX sunt trimise catre destinatiile lor, dar nu se garanteaza si nici nu se verifica faptul ca acestea ajung sau nu la destinatie. Termenul datagrama (datagram) desemneaza faptul ca un pachet este tratat ca o entitate individuala, care nu are nici o legatura sau relatie secventiala cu alte pachete.

IPX executa functii echivelente nivelului retea din modelul OSI. Aceste functii includ adresare, rutare si transfer de pachete pentru schimburi de informatie, functiile IPX fiind dedicate transmisiei de pachete în cadrul retelei.

Avantaje si dezavantaje

Deoarece IPX executa doar sarcinile nivelului retea din modelul OSI, ofera beneficiile vitezei si performantei care rezulta din încarcarea mica pe care o produce. Totusi, serviciile IPX sunt insuficiente daca sunt necesare garantiile nivelului transport. IPX este deci folosit în cazul în care este potrivit tipului particular de aplicatie, alegând în functie de caz IPX sau SPX.

Principalele avantaje si dezavantaje ale IPX sunt:

- Disponibilitatea simultana a sursei si destinatiei nu este necesara, deoarece nu exista o conexiune predeterminata. Totusi, sursa nu primeste nici o confirmare a faptului ca destinatia a primit datele;

- Flexibilitatea în rutarea pachetelor este mare, deoarece nu este necesara o ruta predeterminata a pachetelor;

- Pachetele pot fi trimise catre destinatii multiple pur si simplu prin duplicarea pachetului si schimbarea adresei destinatie.

Un mesaj se poate trimite folosind IPX prin plasarea mesajului în portiunea de date a unui pachet IPX, la fel ca si punerea unui mesaj într-un plic. Headerul pachetului IPX trebuie sa contina reteaua destinatie, numerele de nod si soclu (adica adresa la care trebuie trimis pachetul). IPX trimite fiecare pachet individual prin diferite subretele (posibil pe diferite rute pentru a profita de traficul mai scazut) pâna când pachetul atinge destinatia. Deoarece fiecare pachet este o entitate individuala, rutarea si secventierea pachetelor poate sa varieze.

Când pachetul ajunge, sursa nu primeste nici o informatie privind livrarea cu succes a pachetului. Doar daca destinatia ia hotarârea sa trimita un pachet catre sursa, sursa poate fi sigura de ajungerea pachetului la destinatie. Oricum, IPX trimite cu succes aproximativ 95% din numarul pachetelor.

1.1 Structura pachetului IPX

Pachetul IPX este identic din punct de vedere al structurii cu un pachet Xerox IDP. El are doua parti: un header de 30 de octeti si o portiune de date cu o lungime între 0 si 546 octeti. Lungimea minima a pachetului este 30 octeti (doar headerul), iar lungimea sa maxima este 576 octeti (30+546). Structura pachetului IPX este prezentata în tabelul 1.

Toate câmpurile sunt structurate high-low, adica cel mai semnificativ octet al câmpului este primul.

Offset

Continut Tip

0 Checksum BYTEs2t

2 Length BYTEs2t

4 Transport Control BYTE

5 Packet Type BYTE

6 Destination Network BYTEs4t

10 Destination Node BYTEs6t

16 Destination Socket BYTEs2t

18 Source Network BYTEs4t

22 Source Node BYTEs6t

28 Source Socket BYTEs2t

30 Data Portion bytes0¸546t

Tabelul 1. Structura pachetului IPX.

Semnificatia câmpurilor headerului este urmatoarea:

Checksum (Suma de control)

Acest câmp a fost inclus pentru conformitate cu headerul original Xerox. IPX îl încarca totdeauna cu valoarea 0FFFFh. Cartelele de retea aplica sume de control întregului pachet IPX, deci acest câmp nu este necesar.

Length (Lungime)

Acest câmp contine lungimea întregului pachet (header+date). Valoarea lui minima este 30, iar cea maxima 576. IPX seteaza acest câmp.

Transport Control (Controlul transportului)

Acest câmp este folosit de bridge-urile inter-retea NetWare. IPX îl încarca cu valoarea 0.

Packet Type (Tipul pachetului)

Fisiere in arhiva (3):

  • Administrarea Retelelor
    • protocoale IPX-IP.doc
    • RIP-OSPF.DOC
    • Securitate.doc