Baze de Date - Microsoft Access

Imagine preview
(8/10 din 17 voturi)

Acest curs prezinta Baze de Date - Microsoft Access.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 6 fisiere doc de 38 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Calculatoare, Drept Comercial

Extras din document

Lectia 1

Utilizarea aplicatiei Access

1.1 Concepte generale privind bazele de date

Intr-o explicatie simplista,o baza de date poate fi definita ca o colectie de informatii. De exemplu, cartea de telefon este o baza de date, la fel cum este si agenda cu numerele de telefon si catalogul cu fise de la biblioteca. In cazul bazei de date computerizate putem stoca date dar putem face multe alte lucruri.

Deci o baza de date este un ansamblu de colectii de date cunoscute sub denumirea de tabela (pentru bazele de date relationale) si obiect (pentru bazele de date orientate pe obiect).

Lumea reala contine diferite obiecte pe care le vom numi entitati. Aceste entitati au anumite proprietati, pe care le vom numi atributele entitatilor, aceste atribute pot lua anumite valori. Astfel, informatia poate fi definita ca fiind formata din:

- entitate (obiectul informatiei)

- atribut (proprietatile entitatii)

- valoare (masura proprietatii).

De exemplu entitatea angajat este formata din atributele nume, vârsta, ani, vechime, care au anumite valori.

Toate aceste date sunt organizate în tabele. O baza de date este formata din mai multe tabele cu diferite legaturi între ele.

Pentru a defini o tabela avem nevoie de urmatoarele elemente:

- domeniul de valori – un ansamblu de valori caracterizate printr-un nume, ce poate fi definit implicit sau explicit;

- atributul – o coloana dintr-o tabela caracterizata printr-un nume.Mai multe atribute pot lua valori din acelasi domeniu.

Pentru a defini o baza de date este nevoie de:

Domeniul 1 Domeniul 2

M 12

F 45

M 21

F 32

F 43

- tabela – un produs cartezian dintre mai multe domenii, caracterizata

printr-un nume. De exemplu o foaie de calcul din Excel poate fi considerata o tabela, unde pe prima linie sunt trecute domeniile ce apartin tabelei, iar apoi datele corespunzatoare acestor domenii (domeniul 1 se refera la sexul unor persoane, domeniul 2 se refera la vârsta persoanelor respective).

- legaturile dintre tabele.

De exemplu sa construim o tabela pentru entitatea Angajat.

O baza de date este formata din mai multe tabele cu diferite legaturi. Tipurile de legaturi dintre doua tabele pot fi:

- legatura de tip unu la unu (1:1) – unei înregistrari dintr-o tabela îi corespunde o singura înregistrare în cealalta tabela;

- legatura de tip unu la mai multi (1:M) – unei înregistrari dintr-o tabela îi corespund mai multe înregistrari în cealalta tabela;

- legatura de tip multi la multi (M:N) – mai multor înregistrari dintr-o tabela îi corespund mai multe înregistrari în cealalta tabela.

Intr-o baza de date exista diferite legaturi între tabele. Este foarte important de definit restrictiile referitoare la legaturile existente între tabele. Aceste restrictii se refera la stergerea datelor, la introducerea datelor sau modificarea lor.

Pentru tabele cu foarte multe date se recomanda ierarhizarea datelor din tabela, pentru a putea fi regasite cât mai usor. De aceea se recomanda construirea indecsilor cu ajutorul carora putem regasi foarte usor datele dintr-o tabela ( de exmplu un index care sa ordoneze datele din tabela în ordine crescatoare a anilor de vechime).

Orice tabela trebuie sa aiba definita o cheie. Cheia unei tabele reprezinta un ansamblu minim de atribute care identifica o înregistrare dintr-o tabela. Cheia poate fi formata dintr-un singur atribut (cheie simpla) sau din mai multe atribute (cheie compusa). La un moment dat într-o tabela pot exista mai multe atribute cu proprietatea ca pot identifica o înregistrare, aceste combinatii se numesc chei candidate. Dintre aceste chei candidate se alege o combinatie care se foloseste efectiv si care se va numi cheie primara. Aceasta cheie primara va identifica în mod unic o înregistrare din tabela. Daca într-o tabela un atribut sau ansamblu de atribute ia valori în acelasi domeniu ca si cheia primara a unei tabele, atunci acest ansamblu de atribute se numeste cheie externa.

Fisiere in arhiva (6):

 • Baze de Date - Microsoft Access
  • Lectia_1.doc
  • Lectia_2.doc
  • Lectia_3.doc
  • Lectia_4.doc
  • Lectia_5.doc
  • Lectia_6.doc