Baze de Date

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Baze de Date.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 70 de pagini .

Profesor: Lect.univ.drd. LUCIAN OCNEANU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Calculatoare, Stiinta Administratiei

Cuprins

CAPITOLUL 1 BAZE DE DATE SI SISTEME DE GESTIUNE A BAZELOR DE DATE 5
1.1. Concepte utilizate in studiul bazelor de date si al sistemelor de gestiune a bazelor de date 5
1.2. Modele conceptuale de structurare si organizare a datelor in baze de date 11
1.3. Sisteme de gestiune a bazelor de date 13
1.4. Protectia si securitatea bazelor de date 16
CAPITOLUL 2 LIMBAJE DE INTEROGARE A BAZELOR DE DATE SQL (Structured Query Language) 18
CAPITOLUL 3 MICROSOFT ACCESS 22
3.1. Primele operaţiuni cu programul Microsoft Access 22
3.2. Tabele 26
3.2.1. Operaţii principale 26
3.2.2. Stabilirea cheilor unui tabel 36
3.2.3. Structura unui tabel 38
3.2.4. Relaţii intre tabele 40
3.3. Formulare 43
3.4. Modalitati de regăsire a informaţiilor 50
3.4.1. Căutarea datelor 50
3.4.2. Filtrarea datelor 52
3.4.3. Interogări 53
3.4.4. Sortarea articolelor 56
3.5. Rapoarte 57
3.6. Pregătirea rezultatelor 67

Extras din document

CAPITOLUL 1 BAZE DE DATE SI SISTEME DE GESTIUNE A BAZELOR DE DATE

1.1. Concepte utilizate in studiul bazelor de date si al sistemelor de gestiune a bazelor de date

Bazele de date au aparut din necesitatea gestiunii unui volum mare de date, problema specifica organizatiilor actuale. Organizarea informatiilor se poate realiza prin mai multe modalitati:

- Metoda prelucrarii prin fisiere independente

- Baze de date

- Banci de date

- Depozite de date

A. Sistemul bazat pe fisiere reprezinta sistemul anterior bazelor de date. Modul de lucru bazat pe fisiere independente prezinta o serie de neajunsuri care limiteaza eficienta si eficacitatea aplicatiilor utilizator.

Specific metodei prelucrarii prin fisiere este faptul ca fiecare data este descrisa in toate fisierele in care apare, iar fiecare fisier trebuie descris in toate programele in care este utilizat. Nu exista nici o posibilitate de a stabili in mod explicit o relatie intre doua fisiere de date.

Dezavantajele organizarii datelor in fisiere pot fi sintetizate astfel:

- Redundanta si inconsistenta datelor, datorita prezentei aceleasi date in mai multe fisiere independete. Aceleasi date sunt inregistrate si stocate in mai multe fisiere, ceea ce reclama programe distincte pentru actualizarea fiecarui fisier. In plus, duplicarea datelor conduce la un consum mare de memorie si incoerenta la trecerea datelor stocate dintr-un fisier in altul. Aceasta duce la alterarea integritatii datelor, gestionarea complexa si actualizarea greoaie a acestora, precum si la o monopolizare inutila a spatiului de memorie.

- Complexitatea actualizarilor (adaugarea, stergerea sau modificarea datelor)

- Dificultatea obtinerii de informatii neplanificate chiar si pentru o simpla interogare fiind necesara scrierea unui program. Dispersia datelor in diverse fisiere independente complica accesul utilizatorilor la informatiile cerute ad-hoc, necesitand crearea de programe particulare pentru extragerea datelor solocitate. In lipsa acestor programe, pentru obtinerea informatiilor dorite utilizatorul procedeaza la extragerea manuala.

- Costul ridicat de exploatare ca urmare al dublarii datelor. Exploatarea fisierelor independente presupune un cost ridicat, atat in ceea ce priveste resurssele informatice, cat si cele legate de personalul utilizat.

- Separarea si izolarea datelor – atunci cand datele sunt izolate in fisiere separate, programatorul de aplicatii trebuie sa se asigure ca sunt extrase datele corecte, fiind astfel necesara sincronizarea prelucrarii datelor din fisiere diferite, aceasta operatiune fiind dificila cand sunt solicitate date din mai multe de doua fisiere.

- Formate de fisiere incomparabile ceea ce face dificila prelucrarea lor simultana. Deoarece structura fisierelor este incorporata in programe de aplicatii, ea este dependenta de limbajul de programare in care sunt scrise acestea.

- Dependenta datelor fata de programele de aplicatii. Organizarea fisierelor, adresa lor fizica in memorie si programele de aplicatii folosite pentru accesarea fisierelor sunt interdependente. Astfel, schimbarile legate de dispunerea pe suportul de memorie, de structura datelor si modificarea inregistrarilor unui fisier presupun modificari in toate programele in care este referit fisierul respectiv. Intretinerea acestor programe este dificila putand genera incoerente in fisiere de date. Incoerenta si lipsa de integritate sunt extrem de dificil de corectat deoarece nu exista un dictionar central pentru urmarirea definirii datelor.

B. Baze de date. Principiul fundamental al bazelor de date il constituie unicitatea informatiilor, adica orice informatie este inregistrata o singura data si poate fi utilizata ori de cate ori este nevoie, de catre diferiti utilizatori si in diferite momente.

Baza de date reprezinta un ansamblu integrat de inregistrari sau de fisiere reunite si structurate in mod logic. In felul acesta datele stocate anterior in fisiere independente sunt concentrate intr-un fond comun de inregistrari cu posibilitatea utilizarii lor in numeroase aplicatii.

Baza de date este o colectie partajata de date intre care exista relatii logice si o descriere a acestor date, proiectata pentru a satisface necesitatile informationale ale unei organizatii. Ea reprezinta un depozit de date unic care este definit o singura data si este utilizat simultan de catre mai multe departamente si utilizatori. In loc sa mai existe fisiere separate cu date redundante, toate datele sunt integrate, cu o dublare minima.

Fisiere in arhiva (1):

  • Baze de Date.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “GEORGE BACOVIA” BACAU FACULTATEA DE MANAGEMENT SPECIALIZAREA ADMINISTRATIE PUBLICA INVATAMANT LA DISTANTA